Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan etme hazırlığında olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'i işgalci ve örgüt olarak nitelendirdi ve Batı'yı Gazze'deki katliamı meşrulaştırmakla suçladı. Ayrıca, İsrail'in bölgede sadece feda edilecek bir piyon olduğunu belirtti. Erdoğan, İsrail'e diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu ve İsrail'in Gazze'de bir katliam yürüttüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki savaş bağlamında İsrail yönetimini eleştirerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Adolf Hitler ile kıyaslamıştır. Netanyahu, bu eleştirilere sosyal medya üzerinden yanıt vererek Erdoğan'ı Kürtlere soykırım yapmakla ve muhalif gazetecileri hapse atmakla suçlamış ve İsrail Silahlı Güçlerini 'dünyanın en ahlaklı ordusu' olarak nitelendirerek Hamas ve IŞİD'e karşı mücadele ettiklerini belirtmiştir.
27 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yerel ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle yaptığı toplantıda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 2025 yılında da devam edebileceğini ifade etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari daha önce yaptığı açıklamada, 2024 boyunca saldırıların süreceğini öngördüklerini belirtmişti. İsrail Genelkurmay Başkanı da saldırıların tüm yıl boyunca devam edeceğini söylemişti.
17 Ocak 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, Cuma günü başlayan ve dün gece yarısı sona ermesi beklenen dört günlük geçici ateşkesin beş gün daha uzatılabileceğini belirtti. Ateşkes süresince Gazze'deki rehineler ile İsrail hapishanelerindeki mahkumların bir kısmı serbest bırakılmış ve acil yardımlar bölgeye ulaştırılmıştı. İsrail ve Hamas arasında devam eden rehine serbest bırakma görüşmelerinde Katar'ın aracılık ettiği ve her iki taraf için daha sürdürülebilir bir ateşkesin mümkün olabileceği konusunda iyimserlik ifade edilmişti.
28 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, İsrail’in Gazze’yi kuşatmasını kınadı ve İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ancak tüm yöntemleri kullanamayacağını belirtti. İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatması ve bölgedeki elektrik, su, gıda ve diğer zaruri ihtiyaçlara erişimi kesmesi üzerine Huitfeldt, bu durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi. Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların yiyecek ve ilaçları da olmadan bölgeyi terk etmelerinin istenmesini kınadığını ifade etti.
13 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların devam edeceğini ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) bu konuda İsrail'i durduramayacağını belirtti. Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla 29 Aralık 2023'te UAD'de dava açmış ve ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti. İsrail'in savunmasını 12 Ocak'ta yaptığı davanın ilk duruşması 11 Ocak'ta başlamıştı. Netanyahu, Hamas'ı ortadan kaldırma ve Gazze'nin tehdit oluşturmayacağından emin olma hedeflerine ulaşana kadar savaşın süreceğini ifade etti.
13 Ocak 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

İsrail ve Hamas arasında Cuma günü başlayan ve bu gece yarısı sona ermesi beklenen dört günlük geçici ateşkes, iki gün daha uzatıldı. Ateşkes süresince Gazze'deki rehineler ve İsrail hapishanelerindeki bazı mahkumlar serbest bırakıldı, acil yardımlar bölgeye ulaştırıldı. Hamas, daha fazla mahkumun serbest bırakılması amacıyla ateşkesin uzatılmasını talep etmişti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ansari, ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.
27 Kasım 2023

ABD, Gazze Şeridi'nde ilan edilen ve 'insani ara' olarak nitelendirilen ateşkesin sona ermesi konusunda Hamas'ı sorumlu tuttuğunu açıkladı. Ateşkes, rehine takası ve insani yardım amacıyla 24 Kasım'da başlamış ve planlanan bitiş tarihinden sonra uzatılarak dün sona ermişti. İsrail'in ateşkesin bitiminden sonra Gazze'yi bombaladığı ve en az 178 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, ateşkesin yeniden sağlanması için İsrail, Mısır ve Katar ile çalıştıklarını belirtti.
2 Aralık 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanını eleştirerek, bebek öldürmeye son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu. Macron, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını terörist bir eylem olarak kınadı ve bombardımanın meşruiyeti olmadığını belirtti. Ayrıca, ABD ve Britanya gibi ülkelerin de ateşkes çağrısına katılmasını umduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron'un açıklamalarına karşılık vererek, kınanması gerekenin Hamas olduğunu savundu ve Hamas'ın işlediği suçların global bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
11 Kasım 2023

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını ve Hamas ile savaşın devam edeceğini açıkladı. Anlaşma kapsamında ilk etapta 80 kişi serbest bırakılacak ve her İsrailli rehine karşılığında 3 Filistinli tutuklu serbest kalacak. Dört günlük bir ateşkes uygulanacak ve Gazze'ye yakıt ile yardım desteği sağlanacak.
21 Kasım 2023

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze için planlanan kara harekatının aylarca sürebileceğini ifade etti. Galant, İsrail ordusunun durdurulamayacağını ve Gazze'deki kara harekatının, oradaki son savaş olacağını belirtti. Ayrıca, bu harekatın sonunda Hamas'ın Gazze'de kalmayacağını iddia etti.
23 Ekim 2023

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023
İşaretlediklerim