İsrail'deki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, Gazze'nin yeryüzünden silinmesi gerektiğini belirtti. Atbaryan, Gazze'deki kişilere 'canavar' ifadesini kullanarak, ya Mısır topraklarına girmeye çalışacaklarını ya da öleceklerini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki Filistinlileri 'Nazi' olarak tanımladı ve 'intikamcı ve zalim bir İsrail ordusu'na ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi.
2 Kasım 2023

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Nevatim Üssü'nde yaptığı ziyaret sırasında İsrail'in F-35 'Adir' savaş uçaklarına sahip olduğunu ve Ortadoğu'nun her yerine ulaşabilecek güçte olduklarını ifade etti. Halevi, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarda Hamas'a sert darbeler vurduklarını iddia etti ve Gazze dışındaki tehditlere karşı da harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.
6 Kasım 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'a karşı tam taarruza geçtiklerini belirtti. Gazze'nin asla eskisi gibi olmayacağını ifade eden Gallant, tüm kısıtlamaları kaldırdıklarını ve Gazze Şeridi sınırını kontrol altına aldıklarını söyledi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatmış ve Gazze Şeridi'ni dört gündür yoğun biçimde bombalıyor.
11 Ekim 2023

İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

Alman hükümeti, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir'in, Gazze'den Filistinlilerin sınır dışı edilerek İsrail yerleşim yerleri kurulması yönündeki sözlerine 'Gazze Filistinlilere aittir' diyerek sert bir tepki gösterdi. Alman Dışişleri Bakanlığı, Filistin halkının sınır dışı edilmesinin ve Gazze'nin yeniden İsrail yerleşimi olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede kalıcı barış ve istikrar için iki devletli çözümün önemine vurgu yaptı.
29 Ocak 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de savaşmak üzere 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Bu çağrı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması bekleniyor. Fransa'daki İsrailli yedek askerler de IDF'ye katılmak üzere ülkeden ayrılmaya başladı.
9 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in eylemlerinin bir an önce durdurulması gerektiğini belirtti ve kalıcı barış için sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade etti. Erdoğan, İsrail'in 'insanlık suçu' işlediğini ve Gazze'deki savaş suçlarının faillerinin hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Filistin-İsrail Uluslararası Barış Konferansı'nın kalıcı barışa giden yolun açılması için en uygun platform olacağını belirtti.
31 Ekim 2023

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze için üç aşamalı bir plan açıkladı. İlk aşamada Gazze'deki Hamas yöneticilerini öldürmeyi planlayan İsrail, ikinci aşamada örgütün kullandığı altyapıya zarar vermek üzere hava ve kara manevraları yapmayı planlıyor. Çatışmanın son aşaması ise 'Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulması, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki yaşamla ilgili sorumluluğunun ortadan kaldırılması ve İsrail vatandaşları için yeni bir güvenlik gerçekliği yaratılması' olacak.
20 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 210 İsraillinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Bu bilgi, Hamas'ın iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığı haberinin ardından geldi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılarda 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı.
21 Ekim 2023

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılara karşı İsrail, Gazze Şeridi'ni yoğun bir şekilde bombalıyor. Saldırıların altıncı gününde, Hamas saldırılarında ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, İsrail'in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı ise 1354'ü geçti. İsrail'in Gazze'ye su, elektrik, yiyecek ve yakıt ikmalini kestiği bildirildi.
12 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

İsrailli tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari, İsrail halkının, Binyamin Netanyahu’nun kötü siyasetinin bedelini ödediğini ifade etti. Harari, Hamas'ın başlattığı saldırıların ve İsrail'in misillemelerinin nesilleri etkileyecek sonuçları olabileceğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun Filistin'le barış girişimlerini göz ardı ettiğini ve ulusu kutuplaştırarak siyasi bir kariyer inşa ettiğini söyledi.
12 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını ve kara harekatına hazırlık yaptığını açıkladı. Yüzlerce tank ve askeri aracı Gazze sınırına sevk eden ve 360 bin yedek askeri silah altına alan İsrail, Gazze'ye kara harekatı yapılacağını duyuruyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını ve savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak için saldırıları artırmaya çalıştıklarını belirtti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu.
22 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrası taraflarla iletişime geçerek sağduyu çağrısında bulundu. Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşerek Türkiye'nin bölgedeki çatışmaların son bulması için her türlü gayreti göstereceğini ifade etti. Son olarak İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşen Erdoğan, sükunetin bir an evvel tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
9 Ekim 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, başbakanın savaşın 'insanlık ile orman kanunu arasında olduğunu' söylediği tweet'i sildi. Bu, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması ve ölü sayısının 500'e yükselmesinin ardından gerçekleşti. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kesmiş ve bölgenin tahliye edilmesini istemiştir.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Washington'da düzenlenen bir bağış etkinliğinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi ve Netanyahu hükümetinin İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet olduğunu ve iki devletli çözümü desteklemediğini ifade etti. Biden, Netanyahu hükümetinin değişmesi ve güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Biden ve Netanyahu arasında yapılan telefon görüşmesinde, Gazze'de sivillerin hedef alınmaması gerektiği konusunda hassasiyetin artırılması gerektiği konuşuldu. Gazze hükümeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana binlerce çocuk ve kadını öldürdüğünü açıkladı.
12 Aralık 2023
İşaretlediklerim