Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, HDP'ye yönelik eleştiriler içeren ve sosyal medyada yayılan bir video nedeniyle özür diledi. Şık, videoda HDP'nin önemli isimlerinden Selahattin Demirtaş'ı eleştirirken, 'Kürt faşistiyle uğraşamam' ifadesini kullanıyor. TİP de Şık'ın sözlerinin parti görüşlerini yansıtmadığını belirterek özür mesajı yayınladı. Şık ve TİP, HDP'li dostlardan, Kürt halkından ve sol kamuoyundan özür diledi.
29 Nisan 2023

AKP, 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazanmak için Kürt seçmen üzerinde yoğunlaşacak. Parti, Kürt seçmeni ikiye ayırarak, önceliği 'HDP'ye mesafeli' olanlara veriyor ve bu bağlamda İstanbul'daki Kürt kanaat önderleri, iş insanları ve büyük ailelerin temsilcileriyle buluşmaların sayısını artırmayı planlıyor. HDP seçmeni içinse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim döneminde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile imzalanan protokolün öne çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun aday olması durumunda 'İstanbul yerine partisiyle uğraşıyor' söyleminin benimseneceği belirtiliyor.
10 Ağustos 2023

HDP ile ittifak halinde olan Yeşil Sol Parti, birçok HDP'li vekilin yeniden aday olmadığı bir liste ile Yüksek Seçim Kurulu'na milletvekili adaylarını sundu. Listede, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder gibi isimler de yer alıyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın sırasıyla İstanbul ve İzmir'den aday gösterilecek.
9 Nisan 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, daha önce TİP'i eleştiren sert açıklamalarının ardından geri adım atarak, ittifak içindeki partilerin değil, AKP-MHP iktidarının hedef olduklarını ifade etti. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesi ve TİP'in belli şehirlerde kendi adaylarıyla seçime katılma kararı alması, HDP tabanında rahatsızlık yaratmıştı. Buldan, Hakkari'deki mitingde yaptığı konuşmada, faşizmin kaybetmesi üzerine kurulan bir mücadele ortaklığından bahsederek, demokrasinin ve tutuklu siyasetçilerin özgürlüğünün önemini vurguladı.
24 Nisan 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini sürdüreceklerini duyurdu. Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaptığı mutabakat sonrası HDP'nin tutumunda bir değişiklik olup olmayacağı tartışılmıştı. HDP ve Yeşil Sol Parti, mutabakattaki kayyım maddesini eleştirdikten sonra destek kararını açıkladı. Açıklamada sığınmacılar ve kayyım politikasına yönelik eleştiriler yer aldı ve Erdoğan'ın bir seçenek olmadığı, tek seçeneğin onu ve iktidarını değiştirmek olduğu vurgulandı.
25 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yarın gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde bir açıklama yaparak, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verilmesini istedi. Demirtaş, seçimin demokrasi ve ekonomi için son şans olabileceğini belirterek, Türkiye'ye barış ve refah sözü verdi ve seçmenlere Kılıçdaroğlu'na destek olmaları çağrısında bulundu.
27 Mayıs 2023

HDP'li Ahmet Türk, muhalefetin 'altılı masa' olarak adlandırılan ittifakının cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak aday tercihine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini belirtti. Türk, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu ve bu açıklamaların 'altılı masa' için yol gösterici olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kendi adayını açıklama kararı aldığı ancak ortak aday için kapıların henüz kapanmadığı belirtildi.
18 Ocak 2023

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkarma kararını destekleyerek, diğer partilerle müzakere yapılmasının gerekliliğini ifade etti. HDP'nin, 'altılı masa' tarafından müzakere taleplerinin karşılık bulmaması üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor. Demirtaş, HDP'nin aday çıkarma hazırlığının haklı ve meşru olduğunu, çözülmeyecek bir sorun olmadığını ve herkesin uzatılan eli tutma cesaretini göstermesi gerektiğini belirtti.
10 Ocak 2023

Metropoll Araştırma'nın anketine göre, Türkiye'deki çeşitli siyasi partilerin üyeleri, yabancıların Türkiye'yi bölmek istediği konusunda genel bir fikir birliği içindeler. Anket, 16-20 Eylül 2023 tarihleri arasında 28 ilde 1807 kişiyle gerçekleştirildi. Katılımcılara 'Yabancıların bölmeye çalıştığı bir ülkede mi yaşıyorsunuz?' sorusu soruldu ve çoğunluk 'Evet' yanıtını verdi. Metropoll yöneticisi Özer Sencar, bu sonuçların siyasi parti veya kimlik sınırlarını tanımadığını ve dış tehdit konusunda iktidar ve muhalefetin önemli ölçüde fikir birliği içinde olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

İYİ Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için temayül yoklaması yaptı. Yoklamadan memnun olmayan aday adayları, genel merkeze şikayetlerini iletmek için yöneticilerle görüşmeye çalışıyor. Bazı aday adaylarının kısa süre kala partiye üye yaparak temayül yoklamasında öne geçtiği iddia ediliyor. İYİ Parti yetkilileri, 2 Mart'taki altılı masa krizinin ardından partiden kopan oyların büyük bölümünün Muharrem İnce ve Memleket Partisi'ne gittiğini düşünüyor ve bu oyların Meral Akşener sahaya çıktığında geri döneceğine inanıyor.
7 Nisan 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhur İttifakı'nın diğer büyük ortağı olan AKP ile 51 ilde ortak liste oluşturacağı iddialarının ardından, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin tepkisiyle kendi adaylarıyla ve kendi logosuyla seçimlere katılacağını duyurdu. MHP'nin aday listesi, etikhaber.com isimli haber sitesi üzerinden paylaşıldı. Listede dikkat çeken isimlerden biri olan Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, seçilme ihtimali düşük olan dördüncü sıradan aday gösterildi.
6 Nisan 2023

SOL Parti, HDP ile yapılan ittifak görüşmelerinde temel prensipler konusunda olumlu karşılıklar alındığını fakat zaman kısıtlılığı sebebiyle sonuçlandırılamadığını duyurdu. Parti, sosyalist güç birliği ittifakı altında kendi adı ve amblemiyle seçimlere katılacak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtti. SOL Parti, parlamento seçimlerinde anti-emperyalist ve emekten yana bir ülke kurma hedefiyle mücadele edeceğini ifade etti.
24 Mart 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında mayıs ayında seçim yapılması çağrısında bulundu ve adaylarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise, mayıs ayının olağan seçim takvimi içinde olduğunu ve bu durumda Erdoğan'ın aday olamayacağını ifade etti. Kadıgil, Anayasa ve mevzuata uygun olarak Erdoğan'ın aday olmasını ve kaybetmesini istediklerini, bunun için Meclis'in erken seçim kararı alması gerektiğini söyledi.
17 Ocak 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

İYİ Parti, altılı masanın ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek için kamuoyu anketleri düzenlenmesini talep ediyor. Parti, kazanma ihtimali yüksek bir adayın seçilmesini önemsiyor ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda, diğer adaylarla arasındaki oy farkının az olması durumunda desteklenebileceğini belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da İYİ Parti'nin değerlendirdiği adaylar arasında yer alıyor.
17 Ocak 2023

HDP, parti hakkında devam eden kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti (YSP) listelerinden katılma kararı aldı. Anayasa Mahkemesi'nin 11 Nisan'daki toplantısında HDP hakkındaki kapatma davasını raportöre göndermesinin ardından, HDP yönetimi bu kararı alarak Yüksek Seçim Kurulu'na listelerini teslim etti. Kanunen, bir partinin üyeleri ve yöneticileri, başka bir parti listesinden seçime katılmak için kendi partilerinden istifa etmek zorunda değil. Bu durum, HDP'nin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın YSP'nin adayı olarak seçimlere katılabileceklerini gösteriyor.
13 Nisan 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarma kararını destekledi ve muhalefetin bu karara tepkilerini eleştirdi. Demirtaş, HDP'nin uzun süredir 'altılı masa'ya ortak aday çıkarmaya hazır olduklarını belirttiğini, ancak net bir cevap alamadıklarını ifade etti. Ayrıca, HDP'nin masada olmaması gerektiğini savunan siyasetçilere HDP oylarıyla başbakanlık yapma ihtimaline karşı çıktı. Demirtaş, muhalefeti gerçek bir değişim için zorlamak istediklerini ve HDP'nin AKP'ye kazandırmak gibi bir politika ile anılamayacağını vurguladı.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim