Rekabet Kurumu, Meta'nın Instagram ve Threads uygulamaları arasındaki veri aktarımı ve birleştirmesi nedeniyle hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, Meta'nın bu eylemleriyle pazarda rekabeti engellediği ve rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı belirlendi. Bu nedenle, Kurum Meta'ya 12 Aralık 2023'ten itibaren her gün için 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ayrıca, Meta'nın kullanıcı verilerini birleştirme davranışının engellenmesi için geçici tedbir uygulanmasına karar verildi.
18 Mart 2024

Meta çatısı altında bulunan sosyal medya platformları Facebook ve Instagram, dünya genelinde erişim sorunlarıyla karşı karşıya. Downdetector verilerine göre, sorun New York saatiyle 10.00'da (TSİ:18.00) başladı ve yüz binlerce kullanıcıyı etkiledi. Türkiye'de de kullanıcılar hesaplarına giriş yapamadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sorunun küresel kaynaklı olduğunu ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından yapılan incelemelerle doğrulandığını açıkladı.
5 Mart 2024

Instagram, kullanıcıların atlayamayacağı 'ad break' adı verilen zorunlu reklamları test etmeye başladı. Şu anda kullanıcılar, paylaşımlar, hikayeler ve reelsler arasında çıkan reklamları atlayabiliyor. Ancak testler başarılı olursa, kullanıcılar bu reklamları atlayamayacak. Bu durum, Instagram'ın reklamsız içerikler için abonelik ücreti talep edebileceği bir modele geçiş yapabileceğini gösteriyor.
4 Haziran 2024

Rekabet Kurulu, Meta'ya iki ayrı soruşturma sonucunda toplam 1 milyar 234 milyon lira tutarında ceza verdi. İlk soruşturma, WhatsApp kullanıcılarının kişisel verilerinin Meta'nın diğer şirketleriyle paylaşılması ve bu verilerin rekabeti engelleyecek şekilde kullanılması nedeniyle başlatıldı ve 346 milyon lira ceza uygulandı. İkinci soruşturma ise 'Threads' uygulamasının rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı ve bu kapsamda 335 milyon lira ceza verildi. Ayrıca, Meta'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle ek cezalar da uygulandı.
8 Mayıs 2024

Facebook, Instagram, Threads ve Whatsapp'ın çatı şirketi olan Meta, yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görselleri tespit edip etiketleyebilen bir teknolojiyi devreye sokacağını duyurdu. Bu teknoloji, Meta'nın kendi sistemleri tarafından oluşturulan yapay zeka görsellerini zaten etiketliyor ve kötü amaçlı kullanımla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Meta, bu teknolojinin ses kayıtları ve videolar için çalışmayacağını belirtirken, kullanıcılarından bu tür içerikleri kendilerinin etiketlemelerini istedi. Ayrıca, ChatGPT gibi araçlarla oluşturulan metinleri test etmenin imkansız olduğunu kabul etti.
7 Şubat 2024

LinkedIn, profesyonel bir ağ olma özelliğini kaybederek, tatil fotoğrafları, motivasyon sözleri ve kişisel hikayelerle dolu bir sosyal medya platformuna dönüşmüş durumda. The Guardian yazarı Coco Khan, platformun artık herkesin birer marka olduğunu ve sürekli 'satışta' olması gerektiğini vurgulayan bir yer haline geldiğini belirtiyor. Kanadalı yazar Cory Doctorow'un 'Enshittification' terimi, sosyal medya platformlarının kullanıcıları ve ticari müşterileri kötüye kullanarak kalitesizleşmesini tanımlıyor. LinkedIn'in bu değişimi, kullanıcıların profesyonel kariyerlerini paylaşma amacından uzaklaşarak diğer sosyal medya siteleri gibi vakit geçirilen bir platforma dönüşmesine işaret ediyor.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim