ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS'nin yapılacağını açıkladı. Daha önce bu bölgelerde sınavların yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak yapılan yeni incelemeler ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitime devam etme kararı sonrasında, bu dört ilde sınavların tekrar düzenlenmesine karar verildi. Ersoy, bölgedeki öğrencilerin güvenli bir şekilde sınavlara girebilmeleri için gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.
30 Mart 2023

İYİ Parti, milletvekili aday adaylığı için başvuruların yoğun olması sebebiyle başvuru süresini 24 Mart'a kadar uzattığını duyurdu. Resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, kadınlar ve gençler başta olmak üzere partinin aday adaylık sürecine gösterilen ilgiye teşekkür edildi ve sürenin iki gün daha uzatıldığı belirtildi.
21 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1 Kasım'da aldığı bir kararla, Türkçe yüksek lisans programlarında tezlerin İngilizce yazılabilme şartını daha da esneterek, tezlerin herhangi bir dilde yazılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, öğrencinin talebi, danışmanın gerekçeli görüşü, anabilim dalı kurul kararı ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayı şartlarına bağlı olarak, tezin dörtte birinden az olmamak üzere geniş bir Türkçe özet verilmesi kaydıyla yapılabilecek.
13 Kasım 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine cep telefonu, bilgisayar ve ücretsiz internet desteği sağlayacak 'Genç Teknoloji Destek' programını başlattı. Programın usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler, Bakanlığın web sitesi üzerinden veya 'GSBBiz' mobil uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilecekler.
15 Kasım 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2024 yılı kredi ve burs ücretlerini artırdıklarını duyurdu. Lisans öğrencilerinin bursları bin 250 liradan 2 bin TL'ye, yüksek lisans için 2 bin 500 TL'den 4 bin TL'ye, doktora öğrencileri için ise 3 bin 750 TL'den 6 bin TL'ye yükseltildi.
31 Ekim 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için seçmen listelerini 1 Ekim itibarıyla nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacak. Bu nedenle, seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmesi için adres değişikliklerini e-devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Ayrıca, YSK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen seçmenler için kolaylık sağlayacak ve yeni tedbirler alacak.
28 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 11 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS 2023/11) İngilizce sınavının değerlendirme işlemlerini tamamladı ve sonuçları açıkladı. Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM'nin resmi sonuç sayfası olan https://sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden erişebilirler.
11 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Merkez Bankası, tüzel kişilerin dövizden Türk lirası mevduata geçişte sağlanacak desteğin şartlarında değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi şartı 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldı. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin döviz hesapları, talep etmeleri halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Bu tebliğ, döviz hesaplarının TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümünde sağlanacak desteğin detaylarını düzenliyor.
10 Ocak 2023

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Yücel, sınavda HDP'nin kapatılması gibi güncel siyasi konulara değinen bir soru sorduğu için üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı. Üniversite rektörlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 53'üncü maddesi gereği sınavı iptal etti ve öğrencilere 19 Ocak'ta yeniden sınav yapılacağını duyurdu. Yücel'in görevden uzaklaştırılması, akademik ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açabilir.
14 Ocak 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Milli Savunma Üniversitesi sınavına Türkiye vatandaşı olmayanların da alınabileceğine dair yanlışlıkla bir mesaj gönderdiğini duyurdu. Mesajda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 'insani' veya 'uzun dönem' ikamet izni belgesine sahip adayların sınava girebileceği belirtilmişti. Ancak ÖSYM, bu mesajın yanlışlıkla gönderildiğini ve Milli Savunma Üniversitesi sınavına sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru hakkı olduğunu açıkladı.
3 Mart 2024

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt kampüsünü halka açma uygulaması sonrasında yaşanan güvenlik endişeleri üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Öğrenciler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Taylan Yıldız'ın sosyal medyada paylaştığı güvenlik sorunlarına dikkat çekmesinin ardından, üniversite ziyaret saatlerini 13:00-16:00 arasına sınırladı, randevu sistemi getirdi ve ziyaretçilere sadece bahçeye giriş izni verileceğini duyurdu. Ayrıca, güvenlik görevlileri ziyaretçilere müdahale edebilecek ve piknik gibi aktiviteler yasaklanacak.
14 Şubat 2024

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılım gösterdiği 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği kurallar gereği, saat 18:00'e kadar seçim sonuçlarına dair tahmin ve yorumların basın yayın organlarında yapılması yasaklandı. Saat 18:00 ile 21:00 arasında sadece YSK'nın seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21:00'den itibaren ise tüm yayınlar serbest bırakılacak, ancak YSK bu saati erkene çekebilir.
14 Mayıs 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemleri devam ederken, İstanbul Barosu oy kullanma sürecine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, saat 17:00'de sandıkların kapanmasına rağmen, o saatte sınıf kapısında bekleyen ve kimliğini sandık kurulu üyesine ulaştıran seçmenler oy kullanmaya devam edebilecek. Sandık kurulu başkanı, saat 17:00 itibarıyla kuyrukta bekleyen seçmenlerin kimliklerini toplayacak ve bu seçmenlere oylarını kullandıracak. Ancak bu saatten sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.
14 Mayıs 2023

Türkiye'de depremden etkilenen 10 ildeki okullar, hasar tespit çalışmaları nedeniyle 1 Mart'a kadar eğitime ara vermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, diğer 71 ilde eğitimin 20 Şubat'ta başlayacağını ve bir daha ertelenmeyeceğini ifade etmiştir. Ayrıca, deprem bölgesinden diğer illere gelecek öğrenciler için okulların kapasitesini artırma çalışmaları yapıldığı ve özel okulların burs kapasitesini yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkardığı belirtilmiştir.
12 Şubat 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Türkiye'deki önemli bir seçim sonrasında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına göre seçim sonuçlarının saat 21:00'den önce verilmesinin yasak olduğunu ifade etti. Şahin, YSK'nın bu yasağı daha erken bir saate çekme yetkisine sahip olduğunu ancak aksi bir düzenleme olmadığı sürece yasaklara uyulması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda uygulamalarda birlik sağlamak amacıyla Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SEÇSİS-SSPS) kullanılacağını duyurdu. Sistem, oy verme günü saat 17:00'den itibaren siyasi parti genel merkezleri, cumhurbaşkanı adayları ve yetkililer tarafından çevrimiçi olarak izlenebilecek. Sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, YSK tarafından belirlenen süre sonuna kadar paylaşılamayacak. Bağımsız adaylar, sonuçlara ve tutanaklara seçim çevresiyle sınırlı olarak erişebilecekler.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim