6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

Demans hastası ve Kürt siyasetçi olan Aysel Tuğluk, 2012 tarihli bir soruşturma nedeniyle evinde gözaltına alındı ve Çağlayan adliyesine götürüldü. Hakkında daha önce 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan ifadesinin alınmasına yönelik yakalama kararı bulunan Tuğluk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kobani davasından yargılanan ve 10 yıllık hapis cezasının infazı sağlık nedeniyle bir yıl süreyle ertelenen Tuğluk, 27 Ekim'de Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmişti.
8 Kasım 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, 31 Ocak'ta CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke hazırlanmıştı. HDP, CHP ve İYİ Parti, dokunulmazlık görüşmelerine katılmama kararı almıştı. Komisyon, AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanmıştı.
25 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kadınların doğum kontrol hapı, gebelik testi ve ped gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki ihtiyaçlara yeterince yanıt vermediğini ifade etti. Depremin kadınların yükünü artırdığı, barınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmamasının kadın hastalıklarına yol açabileceği, geçici yerleşim alanlarının düzenlenmemesinin kadınları şiddet ve istismara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Ayrıca, bölgede etkili doğum kontrol yöntemlerinin bulunmasının zor olduğu ve aile planlaması hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
17 Mart 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, diyaliz ünitesinden sorumlu hastane personeli ve bağımsız çalışan makine mühendisleri gözaltına alındı. Hastane personeli serbest bırakılırken, projede hata yaptıkları iddia edilen iki makine mühendisi tutuklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.
12 Haziran 2024

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Kemal Irmak, öğrencisi tarafından öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan anısına 10 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Irmak, okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) ve toplumun tüm kesimlerini sorumlu tuttu ve acil önlem alınması çağrısında bulundu. Ayrıca, eğitimcilere yönelik şiddetle mücadele için TBMM'de siyasi partileri ziyaret edeceklerini ve basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Kütahya Maltepe Mahallesi'nde bir vakaya müdahale etmek üzere giden 112 Acil Sağlık ekibi, adres sordukları sırada M.K. ve oğlu H.İ.K. tarafından demir sopalı saldırıya uğradı. Sağlık ekibinin 'Beyaz kod' ihbarı üzerine olay yerine polis sevk edildi ve saldırı sonrası kaçan baba ve oğlu gözaltına alındı. Yaralanan sağlık personeli, hastaneden aldıkları darp raporunun ardından polis merkezine giderek şikayetçi oldu.
28 Kasım 2023

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri sonrasında sosyal medyada paylaşılan ve polislerin hırsız ve yağmacılara işkence yaptığına dair görüntülerin gerçekliğinin yetkili savcılıklarca araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramadığını vurgulayarak, görüntülerdeki kişilerin tespit edilip soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin cezasızlık politikasından cesaret alan güvenlik görevlilerinin işkence suçuna karıştığını ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkdoğan, işkence görüntülerinin sosyal medyada dolaşmasına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini eleştirdi ve bu durumun Türkiye'deki cezasızlık sorununu gösterdiğini belirtti.
12 Şubat 2023

2018 yılında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın akrabaları ve korumaları tarafından Şenyaşar ailesinden iki kişinin hastanede öldürülmesi olayına ilişkin dava Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Emine Şenyaşar, oğlunun öldürülme tehlikesi konusunda uyarıda bulunduğunu ancak AKP'li Yıldız'ın ısrarıyla hastaneye götürüldüklerini ifade etti. Olayda yaralanan Mehmet Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar da tanık olarak dinlendi. Sağlık Bakanlığı avukatları, zarar gören iki ambulans için şikayetçi olduklarını belirtti. Mahkeme, tutukluların tutukluluk halinin devamına ve diğer eksik hususların giderilmesine karar vererek duruşmayı 15 Mart'a erteledi.
17 Ocak 2023

AKP'nin Ankara milletvekili Tuğrul Türkeş, Sinan Ateş cinayeti hakkında yaptığı açıklamada, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) bu cinayetle ve bireysel suçlularla özdeşleştirilemeyeceğini belirtti. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022'de Ankara'da motosikletli iki kişinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayet soruşturması MHP'ye uzansa da iddianamede bu kısımlar yer almamıştı. Türkeş, MHP'nin kurumsal kimliğinin bu tür suçlarla ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
23 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye edildi. Tahliye sonrası İstanbul Tabip Odası'nda meslektaşlarıyla buluşan Fincancı, dayanışmanın önemini vurgulayarak sağlıkta dönüşüm politikalarına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin, Türk Tabipleri Birliği gibi bir meslek örgütüne sahip olmasının bir şans olduğunu ifade etti.
11 Ocak 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin ölümü ve 340 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazası davasında yargılanan 13 sanığın duruşması 21 Mart 2023'e ertelendi. Duruşmada, TCDD Demiryolu Servis Müdürü Mümin Karasu ve diğer sanıkların savunmaları alındı. Karasu, kendisinin görevini yerine getirdiğini ancak demiryolu bakım müdürlüklerinin uyarıları dikkate almadığını savundu. Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ise adalet taleplerini ve duygularını ifade ettiler. Mahkeme, sanıkların tanık dinletme taleplerini kısmen kabul ederek adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi.
11 Ocak 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili olarak MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi ve saldırıyı organize etmekle suçlanan Doğukan Çep dahil 13 kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı ise henüz yakalanmadı. Özyağcı'nın kaçırılmasında kilit isim olarak gösterilen eski Ülkü Ocakları genel merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş, ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
18 Ocak 2023

Yeni Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun göreve gelmesiyle birlikte, Türk Tabipleri Birliği (TTB) hekimlerin taleplerini Bakan'a iletti. Hekimler, geçim sıkıntısı, ücret adaletsizliği ve sağlıkta şiddet gibi konulara dikkat çekti. Emekli hekimler de emeklilik maaşları ve ek ödemeler konusunda yaşadıkları sorunları dile getirdi. Aile hekimleri ise binaların bakım ve onarımının Bakanlık tarafından yapılmasını ve performans kesintilerinin kaldırılmasını talep etti.
30 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönemde artan öğretmenlere yönelik şiddet vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı teessür içinde olduklarını ve bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek yeni müfredat hakkında öğretmenlere seslenerek, programların felsefesini ve hedeflerini içselleştirmelerini istedi.
24 Haziran 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye Gençlik Vakfı ve 308 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen bir etkinlik sonrası yaşanan bir saldırıya ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle 'suçu ve suçluyu övmek' suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Altaylı'nın, saldırıyı gerçekleştiren kişiye yönelik 'Eline sağlık' mesajını paylaşması ve sonrasında bu paylaşımı silmesi üzerine İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede iki yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, bu tür eylemlerin kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturduğu belirtildi.
7 Şubat 2024
İşaretlediklerim