Avrupa Birliği, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla ilk kez ortak bir yasa kabul etti. Yasa, fiziksel şiddet, zorla evlendirme, kadın sünneti ve internet ortamında gerçekleşen taciz gibi durumları kapsıyor ve bu suçlara karşı cezai yaptırımlar getiriyor. Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan yasa, İstanbul Sözleşmesi'nin hedefleri doğrultusunda hazırlandı ve AB üye ülkeleri bu yasaya uyum sağlamak için üç yıl süre verildi. Yeni düzenleme, kadınlara daha fazla koruma ve destek sağlama amacını güçlendiriyor.
7 Mayıs 2024

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, eşcinsel çiftlerin kutsanmasına ilişkin aldığı kararın ardından gelen tepkilere yanıt verdi. Papa, başkalarını sömüren iş insanlarını kutsamanın kimseyi şok etmediğini, ancak bir eşcinseli kutsadığında büyük tepkilerle karşılaştığını belirterek, bu durumu ikiyüzlülük olarak nitelendirdi. Afrika'daki piskoposlar ve İnanç Doktrini Departmanı'nın önceki başkanı Kardinal Gerhard Ludwig Müller gibi muhafazakar isimler, Papa'nın bu kararına karşı çıktı. Papa, eşcinsel evlilikleri değil, birbirini seven iki kişiyi kutsamaktan bahsettiğini vurguladı.
8 Şubat 2024

Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024

Kenya'da vergi zammını görüşen parlamento protestocular tarafından basıldı ve polisin müdahalesi sonucu en az 10 kişinin öldüğü bildirildi. Başkent Nairobi ve Mombasa'da 18 Haziran'dan beri süren protestolarda polis, gaz ve tazyikli suyla müdahale etti ancak binlerce kişiyi parlamentodan uzaklaştıramadı. Göstericiler, Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun istifasını istiyor. Ruto, göstericilere diyalog çağrısı yaparak demokratik haklarını kullanmalarını savundu.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim