AKP'ye yakın araştırma şirketi Optimar'ın 25-28 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, CHP'nin oyu yüzde 30,1 olarak ölçüldü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oyları artmasına rağmen ilk turda kazanamıyor. Erdoğan yüzde 48,6, muhtemel rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,1 oy alıyor. Diğer partilerin oy oranları ise AKP yüzde 38,6, Yeşil Sol Parti yüzde 7,8, MHP yüzde 7,7, İYİ Parti yüzde 7, Memleket Partisi yüzde 4 ve TİP yüzde 1,3 olarak belirlendi. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin finansmanı, hata payı, örneklem belirleme yöntemi gibi kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
2 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın sahibi Özer Sencar, şubat ayında gerçekleşen Kahramanmaraş depremleri sonrasında AKP'nin oylarında 4 puanlık bir düşüş yaşandığını belirtti. Aynı dönemde CHP ve HDP'nin 2'şer puan, İYİ Parti'nin ise yarım puan kaybettiğini ifade etti. MHP'nin oy oranında bir değişiklik olmazken, Memleket Partisi ve Türkiye İşçi Partisi'nin oylarını artırdığı gözlemlendi. Ayrıca, ORC Araştırma'nın yaptığı bir ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ı 13 puan farkla geçtiği belirtildi.
9 Mart 2023

31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala yapılan anketler, Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 43,1 oy oranıyla önde olduğunu gösteriyor. Rakibi Murat Kurum yüzde 40,2, Meral Danış Beştaş yüzde 4 ve Buğra Kavuncu ise 3,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmamoğlu'na yönelik sert eleştirileri ve Murat Kurum'un projeleriyle dikkat çekmesine rağmen, AKP'nin İstanbul teşkilatlarında bir uyum eksikliği olduğu belirtiliyor. Bu durum, seçim sonuçlarına etki edebilecek faktörler arasında değerlendiriliyor.
29 Şubat 2024

Aksoy Araştırma Şirketi'nin nisan ayı anketine göre, milletvekili seçimlerinde AKP yüzde 34,7, CHP ve müttefikleri yüzde 32,1, HDP/Yeşil Sol yüzde 9,6, İYİ Parti yüzde 9 ve MHP yüzde 6,8 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,3 ile önde bulunurken, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,9 oy alıyor ve seçimlerin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin kim tarafından finanse edildiği ve hangi yöntemlerle yapıldığı gibi bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
1 Mayıs 2023

CHP tarafından toplanan ıslak imzalı tutanaklara göre, açılan 167 bin 595 sandıkta Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alıyor. Ancak henüz hiçbir aday yüzde 50 oy oranını geçmiş değil. Toplam sandık sayısı 192 bin olarak belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranı %48,64, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %45,61 olarak kaydedilmiş. Diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce'nin oy oranları sırasıyla %5,33 ve %0,43 olarak açıklanmış.
14 Mayıs 2023

CHP İstanbul'da ilçe kongreleri sürecinde sona yaklaşıyor. Değişim isteyenler, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimler, 130 delegeyle önde görünüyor. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve merkez yönetim kurulu üyeleri için 'İstanbul'un kaybedeni' yorumları yapılıyor. İstanbul'daki toplam sonuçlar değerlendirildiğinde, bu hafta sonu düzenlenecek kongrelerin sonuçları değiştirmeyeceği ve İmamoğlu'na yakın isimlerin önde olduğu belirtiliyor.
1 Eylül 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, partideki değişim çağrılarını değerlendirdi. Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun değişim çağrılarının genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik olmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun 2012'den bu yana CHP'yi değiştirdiğini ve bu değişim sonucunda İmamoğlu'nun İBB adayı olabildiğini ifade etti. Kaftancıoğlu, partinin değerlerine sahip çıkılması gerektiğini ve yeni bir 'elbise' giydirilmesine gerek olmadığını vurguladı.
28 Haziran 2023

CHP listelerinden seçilen DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi milletvekilleri, Meclis başkanı seçimlerinde kendi adaylarını çıkardılar ve CHP'nin adayına oy vermediler. Bu durum, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol tarafından 'siyasi nezaketsizlik' olarak değerlendirildi. Erol, partisinin bu 'devşirme siyasetini' bırakması gerektiğini belirtti. Seçimlerde AKP ve MHP'nin adayı Numan Kurtulmuş başkan seçilirken, CHP'nin adayı Tekin Bingöl ise sadece Demokrat Parti'nin desteğiyle 131 oy aldı.
8 Haziran 2023

DEM Parti, yerel seçimlerde İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na dolaylı destek verirken, Adana ve İzmir'de CHP'nin adaylarına karşı kendi adaylarını çıkarttı. Mersin'de ise DEM Partili seçmenin CHP adayına yöneleceği öngörülüyor. CHP ile DEM Parti arasındaki uzlaşı, çeşitli yerel dinamikler ve anlaşmazlıklar nedeniyle sınırlı kaldı. Özellikle Adana ve İzmir'de yaşanan anlaşmazlıklar ve Urfa'da CHP'nin son dakika aday çıkarması dikkat çekti.
28 Şubat 2024

AKP Isparta İl Başkanı Serkan Keskin, ilçe seçim kurulunun bazı birleştirme tutanaklarında maddi hatalar bulduklarını ve itirazda bulunduklarını belirtti. Yapılan düzeltmeler sonrasında Yüksek Seçim Kurulu'nun güncellenen verilerine göre AK Parti'nin Isparta'da iki milletvekili çıkardığı anlaşıldı. Keskin, bu sonuçla AK Parti adına Mehmet Uğur Gökgöz ve Osman Zabun'un TBMM'de Isparta'yı temsil edeceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oylama saat 17:00 itibarıyla sona erdi. Açılan sandıkların yarısına göre, İstanbul'da Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu önde görünüyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada İstanbullulara ve sandık başındaki görevlilere teşekkürlerini iletti ve 'Yaparsın İstanbul' ifadesini kullandı.
28 Mayıs 2023

ORC'nin 9 bin 170 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette, 14 Mayıs genel seçimlerinde en başarılı seçim kampanyasını yürüten milletvekili adayları olarak Erzincan'dan CHP adayı Mustafa Sarıgül ve İstanbul'dan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan belirlendi. Ankette katılımcılara, yaşadıkları bölge ve Türkiye genelinde değerlendirme yapmaları istendi ve sonuçlara göre cumhur ve millet ittifaklarından en başarılı kampanya yürüten 10'ar milletvekili adayı sıralandı.
13 Haziran 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1537 kişiyle yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 56,8 oy oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2 olarak belirlendi. Aynı araştırma şirketinin bir önceki anketinde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 11,2 puan önündeydi. Partilerin oy dağılımında ise AKP'nin oylarında yüzde 1'lik bir artış gözlemlenirken, CHP'nin oylarında yüzde 0,6'lık bir düşüş yaşandı.
24 Mart 2023

31 Mart Yerel Seçimleri'nde Batman Belediye Başkanı olarak yüzde 64 oy oranıyla seçilen Gülistan Sönük, seçim zaferini ve rakibi Hüda Par'ın kendisini rakip olarak görmediğini açıkladı. Sönük, seçimin kadınların özgürlüğünü savunan bir zihniyet ile kadını ikinci sınıf gören bir zihniyet arasında geçtiğini belirtti. Hüda Par'ın bir kadına karşı kaybetmek istememesine rağmen, kendisinin yüzde 50 farkla zafer kazandığını ve bu durumun kendisini gururlandırdığını ifade etti.
4 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde siyasi partilerin tahmini oy oranlarını ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranlarını içeren bir çalışmayı adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları ve CHP'nin tavan oy oranları kent kent listelendi.
3 Mayıs 2023

TEAM tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı son bir ayda artış göstererek yüzde 37,5'e ulaştı ve MHP ile birlikte 'cumhur ittifakı'nın toplam oy oranı yüzde 44 olarak ölçüldü. 'millet ittifakı' ise CHP'nin yüzde 26 ve İYİ Parti'nin yüzde 11,7 oy oranıyla yüzde 37,7 olarak belirlendi. HDP'nin oy oranı yüzde 11,1 olarak kaydedildi. Sekiz araştırma şirketinin anket ortalamalarına göre ise 'cumhur ittifakı' ile 'millet ittifakı' arasındaki fark 1,5 puan olarak hesaplandı. Araştırmada ayrıca seçmen duyguları ve siyasi iklimle ilgili değerlendirmeler de yer aldı.
21 Ocak 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

CHP ve İYİ Parti, Yüksek Seçim Kurulu'na listelerin teslim edilmesi için verilen sürenin dolmasına kısa bir süre kala, bazı illerde ortak liste ile seçime girmeye karar verdi. İYİ Parti adayları yedi ilde CHP listesinden, CHP adayları ise sekiz ilde İYİ Parti listesinden seçime katılacak. İki parti arasında toplamda 14-16 ilde uzlaşı sağlandığı ve bu sayının liderlerin kararına göre artabileceği ifade ediliyor.
6 Nisan 2023

DEM Parti, Kandil'in baskısıyla Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını engelleyerek, siyasetin doğasına aykırı bir karar aldı. Bu karar, hem AKP'nin geriletilmesini isteyen sol kanadı hem de Demirtaş'ın partinin önüne geçmesinden rahatsız olanları memnun etti. Ancak, bu kararın DEM Parti için uzun vadede zararlı olabileceği ve Türkiye demokrasisi için önemli sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasını isteyenler bu karardan memnun kaldı.
10 Şubat 2024

CHP'de seçim yenilgisinin ardından başlayan değişim ve yenilenme tartışmaları Eskişehir'de devam ediyor. Eskişehir'de CHP'nin kurultay süreci ve değişim tartışmaları üzerine yapılan görüşmelerde, Büyükerşen ve Kurt arasındaki rekabet, delege dağılımı ve parti meclisinin belirleyici olacağı konuları öne çıkıyor. Kentte 'değişim' söylemi Kurt etkisiyle delegeye de yansırken, büyükşehir başkanlığının kimde olacağı, genel merkez yönetiminde genel delege dağılımı sonucu kimin güçleneceği, parti meclisi ağırlığının kimde kalacağı gibi faktörlerle alınacak pozisyonların değişmesi mümkün görünüyor.
25 Temmuz 2023
İşaretlediklerim