61 yaşındaki deneyimli oyuncu Mehmet Aslantuğ, TRT1'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisinden ayrıldığını duyurdu. Aslantuğ, ayrılığın nedeni olarak, gerçekleri dile getiren ve sorgulayan tavrından dolayı kanal yönetiminin rahatsız olmasını gösterdi. Ayrılık haberini Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımla ve oğluna hitaben yazdığı duygusal bir mektupla kamuoyuna bildirdi. Aslantuğ, meslek hayatında karşılaştığı zorluklara ve doğruluktan ayrılmama prensibine vurgu yaptı.
16 Mart 2023

Popüler Netflix dizisi Stranger Things, 'The First Shadow' ismiyle tiyatro oyunu olarak Londra'nın West End bölgesindeki Phoenix Theatre'da dünya prömiyerini yapacak. Oyun, dizinin yazarı Kate Trefry tarafından yazılmış ve Tony ödüllü yönetmenler Stephen Daldry ve Justin Martin tarafından sahneye konulacak. Yapımcılığını Netflix ve Sonia Friedman Productions'ın üstlendiği oyunun biletleri bahar aylarında satışa sunulacak. Dizi yaratıcıları Duffer Brothers, yaratıcı yapımcı olarak projede yer alacaklar ve projeye büyük bir heyecanla yaklaştıklarını belirtmişlerdir.
1 Mart 2023

Sivas'taki Madımak Oteli'nde 33 aydın katledilmişti. Bu olayın anısına kurulan 'Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze' hizmete açıldı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun yapımcılığını üstlendiği sanal müzenin senaryo yazarlığını Bülent Yıldız, Türkçe metinleri Memet Ali Alabora, İngilizce bölümleri Richard Hamer seslendirdi. Görsel tasarım ve küratörlüğü Günseli Baki, müzik koordinatörlüğü ise Kemal Dinç üstlendi. Fazıl Say, Serenad Bağcan, Zuhal Olcay, Zülfü Livaneli, Erdal Erzincan, İlkay Akkaya, Sakina Teyna, Suavi gibi pek çok sanatçı da eserlerini paylaştı.
1 Ekim 2023

Kayıp Rıhtım kültür sanat portalı, sekiz bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği geleneksel 'yılın en'leri anketinin sonuçlarını duyurdu. Anket, 60 farklı kategoride yapıldı ve katılımcılar toplamda 126 bin 667 seçenek işaretledi. Sonuçlar, edebiyattan sinemaya, televizyon yapımlarından video oyunlarına kadar geniş bir yelpazede yılın öne çıkan eserlerini ve sanatçılarını belirledi. Ödüller arasında 'Yılın En İyi Yerli Romanı', 'Yılın En İyi Yabancı Filmi', 'Yılın En İyi Dijital TV Platformu' gibi kategoriler yer aldı.
4 Mayıs 2023

Ali Atay'ın yönetmenliğini yaptığı ve büyük ilgi gören Ölümlü Dünya'nın devam filmi 1 Aralık'ta vizyona girecek. Filmin senaryosunu Ali Atay, Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi birlikte kaleme aldı. Film, lokanta işleten sıradan bir aile görünümlü, aslında birkaç nesildir çok gizli dünya çapında bir örgüt için kiralık katil olarak çalışan bir ailenin başına gelenleri anlatıyor. Filmin ilk tanıtımı ve vizyon tarihi TAFF Pictures'ın Twitter hesabından duyuruldu.
19 Temmuz 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi, 80. Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin konusu, kendini İslam'a adamış bir babanın zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Film, Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.
10 Eylül 2023

Pınar Deniz ve Uraz Kaygılaroğlu'nun başrollerini paylaştığı Disney+ orijinal yapımı 'Aktris' dizisinin ilk fragmanı izleyiciyle buluştu. 31 Mayıs'ta yayınlanacak olan dizi, suç, gerilim ve mizah öğelerini içeriyor. Yönetmenliğini Soner Caner'in üstlendiği ve senaryosunu Hakan Bonomo'nun yazdığı dizide, Türkiye'nin en ünlü yıldızının hem ışıltılı hem de karanlık dünyasını konu alıyor. Dizide ayrıca Tolga Tekin, Ahmet Rıfat Şungar, Şebnem Hassanisoughi, İpek Çiçek ve Serhat Kılıç gibi isimler rol alıyor.
10 Nisan 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kentteki Adile Naşit heykelinin çay tepsisinin çalındığını açıkladı. Heykel, Bolu Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarına yerleştirilen heykellerden biriydi. Özcan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hırsızlığa tepki göstererek, çalınan tepsinin geri getirilmesi konusunda uyarıda bulundu ve olayla ilgili kamera görüntüleri olduğunu, tepsinin AKP binasında olabileceğinden şüphelendiğini belirtti.
1 Mayıs 2023

Fransız komedyen Michael Youn, bir etkinlikte İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in telefon numarasını sahnedeki ekrana yansıttı. Bu eylemi, 'Fransız siyasetine yaptığım küçük bir katkı olsun' diyerek açıkladı ve izleyicilerden Darmanin'e mesaj atmalarını istedi. Bu durum sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Bazıları Youn'u kişisel hayatın mahremiyetini ihlal etmekle suçlarken, bazıları bu eylemi Fransız siyasi sistemi içindeki sorunları kınamanın etkili bir yolu olarak değerlendirdi.
20 Ağustos 2023

Türk tiyatro ve sinema dünyasının önemli isimlerinden biri olan Kayhan Yıldızoğlu, yaşlılığa bağlı doğal sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kızı Sibel Yıldızoğlu tarafından yapılan açıklamaya göre, Yıldızoğlu'nun cenazesi Pazartesi günü öğlen namazında Levent'ten kaldırılacak ve Feriköy'de annesinin yanına defnedilecek. Yıldızoğlu, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda uzun yıllar sahne almasının yanı sıra, 180 filmde rol alarak Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur.
9 Mart 2024

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

Türk sinemalarında bu hafta beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı' filmi, serinin önceki hikayelerinden 64 yıl öncesini anlatıyor. 'Meksika Açmazı', popüler bir podcast programından uyarlanan bir komedi filmi. 'Alya' isimli bilim kurgu ve aksiyon filmi, özel güçlere sahip bir kadın kahramanın maceralarını konu alıyor. 'Birkaç Mısraymış Meğer', platonik bir aşk hikayesini işlerken, 'Cin Gelini' ise bir korku filmi olarak araştırma grubunun başına gelen olayları anlatıyor.
17 Kasım 2023

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde çöp konteynerlerinin kaybolması üzerine Belediye Başkanı Mehmet Kanar, ünlü televizyon programcısı Müge Anlı'dan yardım talebinde bulundu. Kanar, Twitter üzerinden yaptığı çağrıda Anlı'dan kayıp konteynerleri bulmasını istedi ve vatandaşlardan da yardım çağrısında bulundu. Ayrıca, çöp konteynerlerinin çalınmasına tanıklık eden vatandaşların belediyenin çağrı merkezine bilgi vermelerini rica etti ve kamu malına verilen zararı kınadı.
6 Haziran 2023

Perihan Mağden'in romanından uyarlanan 'Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?' adlı dizi, Netflix'te 24 Mart'ta yayımlandı ve ilk hafta en çok izlenenler listesinde dünya genelinde ilk üçe yerleşti. Melisa Sözen'in başrolünde olduğu ve gerilim türündeki dizi, kaçak bir hayat süren anne ve kızının hikayesini anlatıyor. Dizi, yayımlandığı ilk üç günde 19 milyon 410 bin saat izlenme ile 'Dili İngilizce Olmayan Diziler' listesinde üçüncü sıraya yerleşti ve Netflix'in yerli dizileri arasında en iyi açılışı yapan yapım oldu.
30 Mart 2023

Aydın'da Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi için öğrenciler oturma eylemi düzenledi. Aydın Valisi, asansörün birinci katta kaymaya başladığını ve bir öğrencinin panikle dışarı çıkmak isterken sıkışarak hayatını kaybettiğini belirtti. Ancak öğrenciler, asansörün bakımsız olduğunu ve yedi kat aşağı düştüğünü ifade etti. Eylemde 'Hak, Hukuk, Adalet' ve 'Katil KYK' sloganları atıldı.
26 Ekim 2023

Ali Atay'ın yönettiği ve popüler bir film olan 'Ölümlü Dünya'nın devam filmi 'Ölümlü Dünya 2'nin ilk fragmanı yayınlandı. Film, 1 Aralık'ta sinemalarda gösterime girecek. Fragman, Mermer ailesinin maceralarını konu alan ve komedi unsurları içeren filmin hayranları tarafından merakla beklenen yeni bölümüne dair ipuçları sunuyor. Filmin oyuncu kadrosunda Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Doğu Demirkol gibi isimler yer alıyor.
16 Kasım 2023

Kansere karşı verdiği mücadeleyle tanınan Neslican Tay'ın yaşam öyküsünü konu alan 'Demir Kadın: Neslican' filminin fragmanı yayınlandı. Film, 27 Ocak'ta sinemalarda gösterime girecek. Filmin senaryosunu Nalan Merter Savaş yazarken, yönetmen koltuğunda Özgür Bakar oturuyor. Başrolde Naz Çağla Irmak'ın yer aldığı filmde, birçok tanınmış oyuncu da rol alıyor.
3 Ocak 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

Ünlü sinemacı ve yazar Yılmaz Güney'in hapisten kaçışını konu alan bir film yapılacak. Film, Yılmaz Güney'in Isparta yarı açık cezaevinden kaçışını, 'Yol' filminin tamamlanma sürecini ve kaçışın ardından yaşananları anlatacak. Yapımcılığını Kazım Çarman'ın, yönetmenliğini Cihan İnan'ın üstleneceği bu film için yerli ve yabancı oyuncu seçmelerinin yakında başlaması bekleniyor. Güney'in kaçışı ve ölümüne kadar olan süreç, İsviçreli yapımcı Edi Hubschmid tarafından daha önce 'Yol Bir Sürgün Hikayesi' adlı kitapta anlatılmıştı.
9 Kasım 2023
İşaretlediklerim