Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta toplam on yeni film gösterime giriyor. Yerli yapımlar arasında 'Beyaz Eşya', 'Görücü', 'Çingene Kızı Zeugma', 'MAKKA: Cinn-i Azap' ve 'Cin Daveti' bulunuyor. Yabancı filmler ise 'Gece Avı', 'Süper Ajan Bernard: Görev Mars', 'Süper Köpekler', 'Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık' ve 'Kırmızı Pabuçlar' olarak sıralanıyor. Filmler, komedi, dram, korku, animasyon ve macera gibi çeşitli türlerde seyirciyle buluşacak.
10 Mayıs 2024

Fransa'nın Cannes şehrinde 14-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 77'nci Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisi, yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Festivalde, Greta Gerwig'in jüri başkanlığını üstleneceği ve birçok ünlü yönetmenin son filmleriyle Altın Palmiye için yarışacağı açıklandı. Yarışacak yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, David Cronenberg, Francis Ford Coppola ve Paolo Sorrentino gibi isimler bulunuyor. Ana yarışmada Altın Palmiye için yarışacak filmlerin listesi de paylaşıldı.
11 Nisan 2024

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere toplam dokuz yeni film izleyiciyle buluşacak. Yerli yapımlardan biri olan 'Güneşi Söndürmem Gerek', sevgilisini kaybettikten sonra hayata tutunmaya çalışan Umut'un hikayesini anlatıyor. 'Hayalet Avcıları: Ürperti' aksiyon ve komedi unsurlarını harmanlayarak kadim bir şeytani gücün dünyayı tehdit etmesini konu alıyor. 'Lassie: Yepyeni Bir Macera' ve 'Riki Rhino: Kahraman Kanatlar' gibi aile ve çocuklara yönelik filmler de vizyona girerken, 'İhtiyar Delikanlı' yeniden gösterime giriyor ve haftanın korku temalı filmleri arasında 'Winnie the Pooh: Kan ve Bal 2', 'Sahipsiz', 'Mir’at İblisin Laneti' ve 'Cin Günü' bulunuyor.
28 Mart 2024

14 Mayıs'ta başlayan 77. Cannes Film Festivali'nin ilk haftası geride kaldı ve festival 25 Mayıs'ta sona erecek. Bu yıl festivalin jüri başkanlığını Greta Gerwig yaparken, jüride Ebru Ceylan gibi isimler de yer alıyor. Festivalde Altın Palmiye için yarışan yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, Paolo Sorrentino ve Francis Ford Coppola bulunuyor. Ayrıca, Meryl Streep'e açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü verildi ve festival çalışanları ücret talepleri nedeniyle greve gitme kararı aldı.
20 Mayıs 2024

19'uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yönetmen Nejla Demirci'nin, KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmenin hikayelerini anlattığı film, daha önce de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğramıştı. Festival yönetimi ve Demirci, yasağı sansür ve Türkiye sinemasına yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Bu yasak, film ve festival yönetiminin sansüre karşı duruşunu pekiştirdi.
3 Mayıs 2024

77. Cannes Film Festivali, bu akşam düzenlenecek ödül töreniyle sona eriyor. Yazıda, dört yarışma filminin ilk izlenimleri ve ödül tahminleri ele alınıyor. 'The Substance' filmi, kadın bedeni üzerindeki toplumsal baskıları ele alırken, 'Parthenope' gençlik ve güzellik kaybını trajedi olarak işliyor. 'Emilia Pérez' ve 'Anora' filmleri de değerlendirilmiş, özellikle 'Anora' senaryo ve kadın oyuncu kategorilerinde öne çıkıyor. Altın Palmiye için 'All We Imagine As Light' ve 'The Seed of the Sacred Fig' güçlü adaylar olarak gösteriliyor.
25 Mayıs 2024

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

77'nci Cannes Film Festivali'nin jüri üyeleri açıklandı ve Türk senarist ve oyuncu Ebru Ceylan da bu prestijli listede yerini aldı. Festival, 14 Mayıs'ta başlayacak ve 25 Mayıs'ta ödül töreniyle sona erecek. Jüri başkanı olarak Amerikalı oyuncu-yönetmen Greta Gerwig görev yapacak. Jüride ayrıca Amerikalı oyuncu Lily Gladstone, Fransız oyuncu Eva Green, Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki gibi isimler de bulunuyor.
29 Nisan 2024

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında beş yerli olmak üzere toplam sekiz yeni film gösterime giriyor. Ömer Faruk Yardımcı'nın yönettiği 'Hatıran Yeter', duyma ve konuşma engelli iki gencin aşkını anlatırken, 'Zaferin Rengi' Milli Mücadele döneminde Fenerbahçe'nin bir futbol maçındaki zaferini işliyor. 'Bob Marley: One Love' belgeseli, ünlü müzisyenin hayatını ve müziğini ele alıyor. Dakota Johnson'ın başrolünde olduğu 'Madame Web', macera ve bilim kurgu severleri hedef alıyor. 'Dört Kız Kardeş' ve 'C Takımı' gibi filmler de farklı türlerdeki izleyicilere hitap ediyor.
15 Şubat 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

Cannes Film Festivali çalışanları, uzun süredir devam eden taleplerine dikkat çekmek amacıyla grev yapma kararı aldı. Ekranların Arkasındaki Yoksulluk adlı kolektif tarafından temsil edilen yaklaşık 100 işçi, festivalin açılışını riske atmayacak ancak aksamalara neden olabilecek bir grev planlıyor. Çalışanlar, festivalde sözleşmeli ve dönemsel olarak çalışıyorlar ve Fransa'nın kültür sektöründe serbest çalışan sanatçı ve teknisyenler gibi işsizlik sigortasından yararlanamıyorlar. Festival organizatörleri ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
7 Mayıs 2024

Sharjah Ustalar Uluslararası Satranç Şampiyonası, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sharjah kentinde başladı. Türkiye'yi masters kategorisinde Mustafa Yılmaz, Ediz Gürel, Vahap Şanal, Yağız Kaan Erdoğmuş, Emre Can ve Mert Yılmazyerli temsil edecek. Challengers kategorisinde ise Gülenay Aydın yarışacak. Turnuva, 59 ülkeden 155 ünvanlı 294 sporcunun katılımıyla 23 Mayıs'ta sona erecek.
15 Mayıs 2024
İşaretlediklerim