Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve bu artışın sigara fiyatlarına en az 5 lira olarak yansıması öngörülüyor. Ayrıca yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarları da önemli ölçüde artırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Sigarada toplam vergi yükü yüzde 81'den 82.5'e çıktı ve bu durum, sigara üreticilerinin yapacağı her 1 kuruşluk fiyat artışının vatandaşa 7.5 kuruş olarak yansımasına neden olacak.
9 Temmuz 2023

Hukukçu Kerem Altıparmak, İstanbul Valiliği'nin kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki yasağının muğlak, ölçülülük ve yasallık ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Altıparmak, bu düzenlemeyle kamu düzeninin bozulmadığı bir durumda içki tüketilmesinin de kamu düzenine aykırı hale geldiğini ifade etti. Valilik, tepkilerin ardından kararın yeni olmadığını, ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını savundu. Altıparmak, hatırlatmanın da hukuka uygun olması gerektiğini belirtti.
31 Ağustos 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısının bulunduğunu ve bu durumun 'pestisit kokteyli' olarak adlandırıldığını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de kullanıldığı ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'de pestisit satış ve kullanımının arttığı, bu durumun sağlık ve çevre için endişe verici olduğu ifade ediliyor. Raporda, pestisitlerin içme suyuna ve hatta anne sütüne kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
26 Ocak 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 Ekim 2024 tarihinde taklit ve tağşiş yapılan gıdaların listesini yayınladı. Bu listede, zeytinyağına tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen firmalar ve ürünleri yer aldı. Bursa ve İzmir'de faaliyet gösteren bazı firmaların zeytinyağı ürünlerinde uygunsuzluklar bulundu. Ayrıca, başka bir firmanın zeytinyağında gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi.
11 Ekim 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris, JTİ ve BAT sigara gruplarının ardından Imperial Tobacco sigara grubuna da zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, grubun yeni zamlı fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara kullanıcılarını ve tütün ürünleri piyasasını doğrudan etkiliyor.
9 Eylül 2024

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Çorum'da izinsiz düğün ve eğlencelerde silahla havaya ateş eden 41 kişiye toplam 75 bin 304 lira para cezası kesildi. Valilik, kırsal kesimdeki düğün, asker uğurlama ve benzeri etkinliklerde silahla ateş edilmesini önlemek amacıyla denetimler başlattı. Denetimlerde sekiz tabanca, altı av tüfeği ve beş kuru sıkı tabancaya el konuldu. Ayrıca, ceza kesilen kişiler hakkında 'genel güvenliğin tehlikeye sokulması' ve 'emre aykırı davranış' suçlarından adli işlem başlatıldı.
20 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi üzerine, bu durumu Türkiye'de değişen damak tadına bağlayarak, koyun etinin ucuz olmasına rağmen tercih edilmediğini ve çocukların kokusundan rahatsız olduğunu belirtti. Mersin'deki aday tanıtım toplantısında ise koyun etinin yağlı ve güzel olduğunu, güç verdiğini ve Türkiye'ye en güzel tadı verdiğini ifade ederek, koyun eti tüketimine yönelik pozitif bir mesaj verdi.
16 Nisan 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sağlık alanında çeşitli kanunlarda değişiklik öngören bir kanun teklifini kabul etti. Teklif, diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde birden fazla diş tabibi istihdam edemeyeceklerini, ebelerin genişletilmiş rollerini, acil tıp ve çocuk sağlığı uzmanlarına yeni yan dal uzmanlık imkanları sunulmasını, eczanelerin teftişlerine eczacıların da dahil edilmesini, uzman tabiplere ek ödeme yapılmasını ve kozmetik ürünler üzerinde yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı iznine tabi olmasını içeriyor. Ayrıca, sağlık alanında usulsüzlük yapanlara yönelik idari cezaların artırılması da teklif kapsamında yer alıyor.
8 Şubat 2024

Almanya'da Bakanlar Kurulu, 18 yaşından büyüklerin 25 gram marihuana bulundurmasına ve evlerinde üç kök kenevir bitkisi yetiştirmesine izin veren yasa tasarısını kabul etti. Tasarının yasalaşıp yürürlüğe girebilmesi için Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi'nde onaylanması gerekiyor. Tasarıya muhalefet partileri ve polis sendikası tepki gösterdi.
17 Ağustos 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi, Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine yönelik 'ÇED Olumlu' raporuna karşı yapılan bireysel başvuruda 'hak ihlali' kararı verdi ve yeniden yargılanmanın yolunu açtı. Kararda, madencilik faaliyetlerinin bölgenin doğal yapısı, suları ve ekosistem bütünlüğünü olumsuz etkilediği belirtildi. Yeşil Artvin Derneği, bu kararın kamu idaresinin madencilik faaliyetini durdurması için yeterli olduğunu ifade etti. Daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 'ÇED Olumlu' raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden verilmişti.
24 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı üretici enflasyonu rakamları sonrası sigara, alkol ve akaryakıta peş peşe gelen ÖTV zamlarına bir yenisi daha eklendi. TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasıyla birlikte, sigara, içki ve yakıttan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, X hesabından yaptığı paylaşımda bir rakı grubuna daha zam geldiğini duyurdu.
8 Temmuz 2024

Sağlık Bakanlığı, astım ve KOAH hastalarını artan sıcaklık ve nem oranlarına karşı uyardı. Yüksek sıcaklıkta ağızdan nefes alındığında solunum yolu hücrelerinin aşırı su kaybettiği ve bu durumun solunum yolu tahrişine karşı hassasiyeti artırdığı belirtildi. Hastaların nem ve ısı oranını dengede tutmaları, polen alerjisi olanların sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaları, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde açık havada bulunmamaları gibi tavsiyelerde bulunuldu. Ayrıca, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli sağlık kontrollerinin önemi vurgulandı.
26 Temmuz 2024

İstanbul Valiliği'nin İstanbul'da park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağına karşı İstanbul Barosu, genelgenin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı. Baro, genelgenin özel yaşamın gizliliğine müdahale ettiğini belirtti. Ayrıca, Anayasa'nın 20. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesiyle güvence altına alınan özel yaşamın gizliliğine müdahale edildiği ifade edildi.
31 Ağustos 2023

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun değerlendirmesi sonucunda, fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının bir yıl içinde tekrarlanması durumunda, önceki cezanın iki katı kadar idari para cezası verilmesine karar verildi. Bu karar, Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte yapılan bir değişiklikle resmileşti. Yeni düzenleme, idari para cezalarının bir takvim yılı içinde tekrarlanan aykırılıklar için artırılmasını öngörüyor.
15 Mart 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan, sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdaların listesini kamuoyuna duyurdu. Listede, tek tırnaklı hayvan eti tespit edilen et ve et ürünleri yer alıyor. Adana, Antalya ve Sakarya illerinde çeşitli firmaların ürünlerinde uygunsuzluklar tespit edildi. Bakanlık, bu bilgileri 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 31’inci maddesi uyarınca paylaştı.
2 Ekim 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, TT ve BAT sigara gruplarına zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, iki grubun zamlı yeni fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara tüketicilerini ve tütün ürünleri piyasasını doğrudan etkileyebilir.
7 Ağustos 2024
İşaretlediklerim