Engelli bireyler, döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle tıbbi malzemelerin fiyatlarının artması sonucu SGK'nın geri ödeme tutarlarının yetersiz kalmasından şikayetçi. Kalitesiz tıbbi malzemeler enfeksiyonlara ve ek sağlık sorunlarına yol açarken, engelliler daha kaliteli ürünlere erişim için yüksek farklar ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca, engelli bireyler hane içi gelir kriteri olmaksızın engelli aylığı bağlanmasını ve SGK'nın geri ödemelerinin güncel dolar kuru üzerinden yapılmasını talep ediyor. Engelli Hakları Erişim Platformu, bu sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunuyor.
18 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme listesine 61 yeni ilacın eklendiğini duyurdu. Bu ilaçlardan 58'i yerli üretim olup, dokuzu diyabet, beşi antitrombotik, ikisi Alzheimer ve biri kronik immün trombositopeni tedavisinde kullanılacak. Bu eklemeyle birlikte, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde toplam 397 ilaç geri ödeme kapsamına alınmış oldu ve toplam sayı 8 bin 786'ya ulaştı.
25 Ekim 2024

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'da 6 bin 540 çalışan, daha iyi ücret ve prim sistemi değişikliği talepleriyle üç gün sürecek bir greve başladı. Ulusal Samsung Elektronik Sendikası'na üye işçiler, taleplerinin karşılanmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Uzmanlar, düşük katılım ve otomatik üretim sistemleri nedeniyle grevin şirketi fazla etkilemeyeceğini öngörüyor. Şirket, grev sonrası yaptığı açıklamada üretimde aksama olmadığını duyurdu.
8 Temmuz 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 81 yeni ilacı geri ödeme listesine dahil etti. Bu ilaçların 79'u yerli üretimdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu gelişmeyi sosyal medya üzerinden duyurdu ve ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni etti. Bu düzenleme, hastaların ilaçlara erişimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
4 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesine 39 ilacın daha eklendiğini açıkladı. Bu ilaçlar arasında bir grip aşısı, üç immünglobulin, iki kronik böbrek yetmezliği ilacı ve üç antibiyotik bulunuyor. İlaçların 30'u yerli üretim olup, bu düzenlemenin hastaların tedavi süreçlerine katkı sağlaması bekleniyor.
19 Ağustos 2024

Türkiye'de emeklilerin yaşadığı sorunlar, 2006 yılında yürürlüğe giren ve 2008'de değişiklikler yapılan 5510 sayılı SSGSS Kanunu'ndan kaynaklanıyor. Bu kanunla yapılan değişiklikler, emekli aylıklarının düşmesine neden oldu. Emekli aylıklarının hesaplanmasında önemli olan güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırı ve artırılma yöntemi gibi unsurlarda yapılan değişiklikler, emekliler için ciddi hak kayıplarına yol açtı. Aziz Çelik, bu durumun sorumlusu olarak AKP zihniyetini işaret ediyor.
25 Mart 2024

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında temmuz ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,5 olarak belirledi. Bu artış, 2024 yılı haziran ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan azami primler üzerinden hesaplanacak. Uygulama 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak.
8 Haziran 2024

ABD'nin doğu ve güney limanlarında çalışan işçiler, 47 yıl sonra ilk kez greve gitti. Grev, Uluslararası Liman İşçileri Sendikası ile Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı arasındaki yeni sözleşme müzakerelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine başladı. İşçiler yüzde 77 ücret artışı talep ederken, işverenler yüzde 50'de kaldı. Grevin günlük ekonomik zararı 4,5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor ve Beyaz Saray, tedarik zinciri üzerindeki olası etkileri yakından izliyor.
2 Ekim 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçilerin haklarını anlamalarını sağlamak amacıyla '40 soruda İş Kanunu’nda Ücret' başlıklı bir kitap hazırladı. Kitap, ücret tanımından asgari ücretin ne olduğuna, ücretlerin ödeme şekillerinden fazla çalışma koşullarına kadar birçok konuda bilgi sunuyor. Ayrıca, işçi ve işverenler için temel bir başvuru kaynağı olarak nitelendirilen bu kitap, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından da desteklenmektedir.
30 Nisan 2024

Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinde, Chennai şehri yakınlarındaki Samsung ev aletleri fabrikasında çalışan 104 işçi, düşük maaşları protesto etmek için bir araya geldi. Polis, izinsiz yürüyüş gerekçesiyle işçileri gözaltına aldı ve düğün salonlarında tuttu. İşçiler, daha yüksek maaş talebinin yanı sıra, Samsung'un Merkezi Hindistan Sendikaları Birliği'nin (CITU) desteklediği bir sendikayı tanımasını da istiyor. Samsung, işçilerle sorunları çözmek için görüşmelere başlayacağını duyurdu.
16 Eylül 2024

Erzincan İliç'te bulunan Anagold Altın Madeni'nde yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi kayboldu. Madeni işleten şirketlerden biri olan SSR Mining, yaşanan olay sonrası altın üretimini durdurduğunu açıkladı. Bu durum, şirketin Toronto Borsası'nda işlem gören hisselerinin yüzde 50'den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Şirketin piyasa değerinde yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı.
14 Şubat 2024

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'da işçiler tarafından başlatılan üç günlük grev, şirketin talepleri karşılamaması üzerine süresiz olarak uzatıldı. Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU), prim sistemi ve yıllık izin sürelerinde değişiklik talep ediyor. Şirket, grevin üretimi aksattığını kabul etmezken, sendika grevin etkili olduğunu savunuyor. Sendika başkanı Son Woo-mok, greve katılımın düşük olduğu eleştirilerini reddetti.
10 Temmuz 2024
İşaretlediklerim