Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden sonra Hatay'da yaşanan sorunlar hala çözülemedi. Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, devletin varlığının özel harekat ve asker ile sınırlı olduğunu, temiz su, elektrik, tuvalet ve sağlık hizmetlerinde ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. AFAD'ın kurduğu tuvaletlerin Asi Nehri'ne atık bıraktığı, çevre kirliliğine yol açabileceği ifade edildi. Hatay'da enkazların olduğu gibi durduğu, temiz su ve barınma imkanlarının yetersiz olduğu, sağlık hizmetlerinin gönüllü hekimler tarafından yürütüldüğü ve diğer illere göre devletin bakış açısında ciddi farklar olduğu aktarıldı.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük deprem, çevre illeri de etkileyerek büyük bir yıkıma yol açtı. AFAD'ın 12'nci gün yaptığı açıklamaya göre, depremler sonucunda can kaybı 38 bin 44'e ulaştı. Yaralı sayısı ise 108 bin 68 olarak güncellendi.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Şekeroba köyünde yaşayan bin depremzede, çadır ve temel ihtiyaç eksikliğinden şikayetçi. AFAD ve kaymakamlığa yapılan başvurular sonuçsuz kalmış, depremzedeler yeterli desteği alamadıklarını belirtiyor. Depremde altı yakınını kaybeden bir vatandaş, yaşadıkları zorlukları ve kayıplarını anlatırken, başka bir depremzede hasta çocuğunun durumuna dikkat çekiyor. İktidarın deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon eksikliği eleştirileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım nedeniyle depremzedeler için AFAD koordinasyonunda 107 çadırın kurulumuna başlandı. Antakya ilçesindeki Millet Bahçesi'nde askerlerin yardımıyla kurulan çadırlara depremzedeler yerleştirilmeye başlandı. Ayrıca sivil toplum kuruluşları, jandarma ve belediyeler tarafından toplanma bölgesinde yiyecek, giyecek, yakacak ve battaniye gibi yardımlar sağlandı.
7 Şubat 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ardından 21 Şubat'ta Hatay'da yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı 50 bin 96'ya, yaralı sayısı ise 107 bin 204'e yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından paylaşılan bu son verilere göre, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısı 301 bin olarak belirlendi.
20 Mart 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından bölgede yaptığı incelemeler sonucunda birinci basamak sağlık hizmetlerinin çöktüğünü açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nın bölgeye yeterli aile hekimi görevlendiremediği ve birinci basamak sağlık sistemini kuramadığı vurgulandı. Ayrıca, deprem bölgesindeki yardım kuruluşlarının yetersiz kaldığı, sağlık hizmetlerinde ciddi açıklar olduğu ve bölge halkının ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Kadınların ve kırılgan grupların yaşadığı zorluklara da dikkat çekildi.
7 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Hatay'ın Melekli Köyü hala yardım bekliyor. Köydeki evlerin tabanı fay hattının geçmesi nedeniyle parçalanmış durumda. AFAD ve CİMER'e durumlarını bildiren köylüler, hiçbir yardım alamadıklarını ve yetkililer tarafından yalnız bırakıldıklarını ifade ediyorlar. Köylüler, yetkililerin en azından durumu yerinde görmelerini istiyor.
23 Şubat 2023

Sosyal Haklar Derneği (SHD), 6 Şubat depreminin beşinci ayında Hatay İskenderun'daki konteyner kentlerde incelemeler yaparak bir rapor hazırladı. Rapor, konteyner kentlerde yaşanan altyapı sorunları, eşitsiz hizmet dağılımı, hijyen eksiklikleri ve yetkililerin yetersiz müdahalesini içeriyor. Konteynerlerin yağmurda su sızdırdığı, lavaboların akıttığı, internet erişiminin kısıtlı olduğu, bürokratların ziyaret ettiği yerlerde sorunların daha hızlı çözüldüğü, bazı konteyner kentlerde çocuklara bisiklet dağıtılırken diğerlerinde dağıtılmadığı, Kızılay'ın kurban etinin eşit dağıtılmadığı ve yemeklerin kalitesiz olduğu belirtiliyor. Ayrıca, yetkililerin depremzedelere karşı duyarsız ve kaba tavırlar sergilediği ifade ediliyor.
11 Temmuz 2023

Antakya'da depremin üçüncü gününde ambulans sesleri umut kaynağı olurken, kurtarma çalışmaları gece yavaşlıyor ve gündüz hızlanıyor. İnşaat işçileri farklı şehirlerden yardıma koşuyor. AFAD ekiplerinin sayısı artmış olsa da her enkazda ekip bulunmuyor. Yardım TIR'ları bürokrasi nedeniyle kente giremeyince yardımlar dağıtılamıyor ve çöp haline geliyor. Çadırlar kurulmaya başlanırken, vatandaşlar eşyalarını taşıyacak araç arıyor. İlhan Ateş gibi bazı depremzedeler, yıkımdan yerel yönetimleri sorumlu tutuyor. Kentte tuvalet sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için çevreyi kullanıyor. Kurtarma çalışmalarında ise yerel ve yabancı ekipler arasında gerginlikler yaşanıyor.
16 Şubat 2023

Türkiye'nin yaşadığı en büyük ikinci deprem olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Diken ekibi hasarın yoğun olduğu Hatay bölgesinde bir hafta geçirerek incelemelerde bulundu. Depremzedelerle yapılan görüşmelerde, devlet kurumlarının afet sonrası çalışmaları, arama-kurtarma ekiplerinin ve yardımların bölgeye ulaşma süreci ve hükümet yetkililerinin açıklamalarının bölge halkı tarafından nasıl karşılandığına dair bilgiler toplandı.
18 Şubat 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) tarafından hazırlanan Hatay İli Saha Raporu, 6 Şubat Depremleri sonrasında AFAD'ın hızlı yanıt ve koordinasyon konusunda yetersiz kaldığını ortaya koydu. Hatay'da ilk 48 saatte yeterli yardımın ulaşmaması nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını düşünen vatandaşlar, bu durumun can kayıplarını artırdığını ifade etti. Rapor, arama-kurtarma ekiplerinin geç gelmesi, sağlık hizmetlerindeki aksaklıklar ve yetersiz hazırlık gibi konulara dikkat çekti. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve koordinasyonun artırılması için önerilerde bulunuldu.
22 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Adıyaman merkezine AFAD ekiplerinin ulaşamadığı ve kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Şehirdeki kurtarma ekibi sayısı 20'yi geçmiyor ve ekipman eksikliği yaşanıyor. Market ve dükkanların kapalı olması nedeniyle vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Enkaz altında kalanların yakınları ise kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmaları yapmaya çalışıyor ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.
7 Şubat 2023

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Habertürk canlı yayınında şehirde yaklaşık 1200 binanın yıkıldığını ve kurtarma çalışmaları için yeterli imkanlara sahip olmadıklarını belirtti. Savaş, kurtarma ekiplerine ve ekipmanlara acil ihtiyaç duyulduğunu, ayrıca dışarıda kalan insanların yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini ifade etti. Programcı Fatih Altaylı'nın da duygusal bir an yaşadığı belirtildi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem sonrası bölgede büyük yıkım yaşandığı ve ölü sayısının arttığı bilgisi verildi.
6 Şubat 2023

Türkiye'nin Hatay ilinde 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgede yaşanan artçı sarsıntılar devam ederken gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından farklı büyüklüklerde ölçülen depremler sonucunda can kaybı sayısı altıya yükseldi. Depremler sonrasında bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı, bazı binaların yıkıldığı ve hastanelerin tahliye edildiği bildirildi. Ayrıca tsunami uyarısı yapıldı ancak daha sonra kaldırıldı.
21 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Deprem Kriz Masası'na göre, depremden en fazla etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'da durum vahimdir. Arama-kurtarma çalışmaları yetersiz kalmış, birçok hastane hasar görmüş ve sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Elektrik, su ve iletişim hizmetleri kesintiye uğramış, insanlar soğuk hava koşullarında açık alanlarda ve arabalarda gecelemek zorunda kalmıştır. Hataylı doktor Ali Çerkezoğlu, kentte büyük bir yıkım ve koordinasyon eksikliği olduğunu, birçok eczanenin ilaçlarının çalındığını veya el konulduğunu belirtmiştir. Ayrıca, bölgede yaşanan sıkıntılar halk sağlığı sorunlarına yol açabilecek durumdadır.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Türkiye Acil Tıp Derneği'nin raporuna göre, 6 Şubat'taki depremler sonrasında tıbbi malzeme, cihaz, ilaç ve koordinasyon eksikliği yaşandı. Bu durum, yaralıların başka illere sevk edilmesine ve ölümlerin artmasına neden oldu. Sağlık sisteminin kırılganlığı ve sahra hastanelerinin yetersizliği vurgulandı. İlk günlerde malzeme ve personel eksikliği, sonrasında ise personel fazlası gibi koordinasyon sorunları yaşandı. Hastanelerin yıkılması ve zarar görmesi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalara yol açtı. Rapor, gelecekteki afet planları ve projeler için deneyimlerden yararlanılmasını öneriyor.
25 Şubat 2023
İşaretlediklerim