Hatay'ın Arsuz ilçesinde iki çocuk annesi Nazlı K'nin balkondan düştüğü iddia edildi. Olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri, kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Polis, olayla ilgili çalışma başlatarak kadının eşi U.K'yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, tutuklandı.
9 Eylül 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Artvin'in Yusufeli ilçesinde tatil için bulunan 8 yaşındaki Ö.B, akrabalarının evinde bulunan tüfekle oynarken annesi H.B'yi kazara vurdu. Ağır yaralanan kadın, kaldırıldığı Yusufeli Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
28 Ağustos 2023

ABD'de 2018 yılında Pittsburgh'daki bir sinagoga düzenlediği silahlı saldırıda 11 kişiyi öldüren ve altı kişiyi yaralayan Robert Bowers'a ölüm cezası verildi. Bowers, dini inançların özgürce yerine getirilmesini engelleyerek ölüme sebebiyet vermek, cinayet işlemek için ateşli silah kullanmak ve nefret suçu dahil 63 suçtan suçlu bulunmuştu. Jüri, Bowers'ın saldırıyı 'Yahudi düşmanlığı' ana motivasyonuyla yapmasının ve daha sonra bu konuda hiçbir pişmanlık göstermemesinin etkili olduğunu belirtti.
2 Ağustos 2023

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Susan Sarandon, New York'ta düzenlenen bir Filistin destek eyleminde yaptığı yorumlar nedeniyle Hollywood'da boykotla karşılaştı ve menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı. Sarandon, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, artan nefret suçlarına dikkat çekmek istediğini ancak ifade ederken hata yaptığını ve Yahudi toplumunu incittiği için pişmanlık duyduğunu belirtti. Oyuncu, her türlü bağnazlığa karşı mücadelede dayanışma göstermek istediğini ifade etti.
3 Aralık 2023

İranlı Azeri rapçi Asya Alizade, kliplerinde uyuşturucu madde kullanımını özendirdiği suçlamasıyla iki ay önce başlatılan soruşturma kapsamında bugün tekrar gözaltına alındı. İstanbul başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda, Alizade'nin bir klibinde 'esrar gibi' ifadesi kullanması tespit edilmişti. Daha önce serbest bırakılan Alizade, yabancı olduğu ve suça karıştığı gerekçesiyle sınır dışı edilmek üzereyken, polis merkezine her gün imza atmadığı için yeniden gözaltına alındı ve emniyet işlemlerinin ardından il göç idaresine teslim edileceği bildirildi.
5 Temmuz 2023

Altın Ahududu Ödülleri'nde, Marilyn Monroe'nun hayatını anlatan 'Blonde' filmi yılın en kötü filmi dahil olmak üzere birden fazla kategoride ödül aldı. Oscar ödüllü Tom Hanks, 'Elvis' ve 'Pinokyo' filmlerindeki rolleriyle en kötü yardımcı erkek oyuncu seçilirken, Colin Farrell Razzie Kurtarıcı Ödülü'nü kazandı. 12 yaşındaki Ryan Kiera Armstrong'un 'Firestarter' filmindeki performansıyla en kötü kadın oyuncu dalında aday gösterilmesi eleştirilere neden olmuş ve ödül iptal edilmişti.
12 Mart 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci, bu durumu 'sansür' olarak nitelendirdi. Festival yönetimi, belgeselin çıkarılma sebebini, filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası olarak belirtti.
23 Eylül 2023

18 Haziran'da Atlantik Okyanusu'ndaki Titanik gemisinin enkazına turistik gezi düzenleyen OceanGate şirketine ait Titan denizaltısı patlamış ve beş kişi yaşamını yitirmişti. Bu trajik olay, MindRiot Entertainment ve yapımcı E. Brian Dobbins tarafından film yapılacak. Bu, Titan kazası hakkında yapılan ilk uzun metrajlı film olacak. Daha önce Britanyalı yayın kuruluşu Channel 5, 'Titanic Sub: Lost at Sea' adlı bir belgesel yayınlamış ve MindRiot da OceanGate’in eski görev direktörü Kyle Bingham hakkında 'Salvaged' adlı kendi belgesel dizisini hazırlamıştı.
29 Eylül 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Mertcan Avcı ise 'suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçundan dört yıl hapis cezası aldı. Daha önce Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı beraat etmişti. Ancak Gültekin ailesinin itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi.
10 Mart 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından adliye binası önünde bıçaklanan iki çocuk annesi N.K. (23) hayatını kaybetti. Saldırgan A.K. (27) polis tarafından gözaltına alındı. N.K., saldırı sonrası önce Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
2 Kasım 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde uyuşturucu kullandığı iddia edilen K.A. isimli şahıs, henüz belirlenemeyen bir nedenle iki kız kardeşiyle tartıştı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu araya giren annesi S.Ü.'yü bıçaklayarak öldüren K.A., gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
2 Ocak 2023

Marvel Sinematik Evreni'nde 'Hawkeye' karakterini canlandıran ve 'Görevimiz Tehlike' serisinde 'William Brandt' rolüyle tanınan Amerikalı aktör Jeremy Renner, yeni yılın ilk gününde evinin önünde kar temizleme makinesinin altında kalarak ağır bir kaza geçirdi. Hayati tehlike ile hastaneye kaldırılan Renner, ciddi künt göğüs travması ve ortopedik yaralanmalar yaşadı. İki ciddi ameliyat geçiren Renner, fizik tedavi seansında özel bir koşu bandında yürüdüğü anları sosyal medya hesabından paylaştı ve iyileşme sürecinde olduğunu gösterdi.
28 Mart 2023

2018 yılında eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar, saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Eylemin 518'inci gününde sarf ettiği sözler nedeniyle hakkında dava açılan Şenyaşar, ikinci duruşmada 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla 8 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.
8 Haziran 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, cinsel saldırı ve eziyet çektirerek cinayet işleyen suçluların ömür boyu hapis cezası almasını sağlayacak bir planı duyurdu. Bu plan kapsamında hakimlere, şartlı tahliye hükümleri ve minimum ceza yatma sınırı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verme yetkisi tanınacak. Bu karar, çocuk seri katili Lucy Letby'ye yedi bebeği öldürmek ve altı bebeği daha öldürmeye teşebbüsten ceza verilmesinin ardından geldi.
27 Ağustos 2023

Amerikalı oyuncu Gwyneth Paltrow, 2016 yılında Utah'ta yaşanan bir kayak kazası sonucu 76 yaşındaki Terry Sanderson tarafından dava edilmişti. Sanderson, Paltrow'un kendisine çarparak kalıcı beyin hasarı bıraktığını iddia ederek 300 bin dolar tazminat talep etmişti. Paltrow ise 1 dolarlık karşı dava açmıştı. Jüri, kazadan Sanderson'ın sorumlu olduğuna hükmederek Paltrow'un suçsuz olduğuna ve Sanderson'ın Paltrow'a 1 dolar tazminat ödemesine karar verdi. Ayrıca Sanderson, Paltrow'un mahkeme masraflarını da ödemek zorunda kaldı.
31 Mart 2023

'Açlık Oyunları' serisinin yeni filmi 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Baladı', serinin önceki olaylarından 64 yıl öncesini konu alıyor. Filmde, gelecekte 'kötü adam' olarak tanınacak Coriolanus Snow'un gençliği ve akıl hocalığı yaptığı Lucy Gray Baird'in hikayesi anlatılacak. 17 Kasım 2023'te gösterime girmesi planlanan filmde Tom Blyth ve Rachel Zegler başrolleri paylaşırken, Peter Dinklage, Hunter Schafer ve Viola Davis gibi ünlü isimler de kadroda yer alıyor. İlk 'Açlık Oyunları' filmi 2012 yılında gösterime girmiş ve Suzanne Collins'in roman üçlemesinden uyarlanmıştı.
28 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle cezalandırıldı. Dizinin 18. bölümünde istenmeyen bir evlilik sonucu kadın karakterin şiddete maruz kalması ceza nedeni olarak gösterildi. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla eleştirilmişti. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Show TV, mahkeme tebligatının postayla ulaşması gerektiğini belirterek diziyi yayınlama kararı almış, ancak lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti.
14 Nisan 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

Almanya'da Dresden Yüksek Eyalet Mahkemesi, aşırı solcu Lina E. ve üç kişiyi Neonazilere yönelik saldırılar düzenlemek suçundan hapis cezasına çarptırdı. Lina E. suç örgütüne üye olmaktan beş yıl üç ay, diğer üç sanık ise iki yıl beş ay ile üç yıl üç ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildi. Sanıkların 2018-2020 yılları arasında gerçekleştirdiği saldırılarda 13 kişi yaralanmış. Savunma avukatları ise davanın siyasi olduğunu iddia ederek müvekkillerinin beraatini talep etti.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim