Muğla'nın Milas ilçesindeki bir okulda müdür yardımcısının altı yaşındaki bir öğrenciyi havaya kaldırıp sınıfa fırlattığı iddia edildi. Olayın görüntüleri sosyal medyada büyük tepki çekti. Muğla Valiliği, olayla ilgili çok yönlü inceleme ve soruşturma başlatıldığını açıkladı. Öğrencinin annesi, müdür yardımcısının kısa süren soruşturma sonrası idari ceza ile görevine iade edilmesine tepki gösterdi.
28 Kasım 2023

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023

64 tanınmış sanatçı ve yazar, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasını destekleyen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Taksim Meydanı'nın işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde önemli bir simge olduğu ve yasakların bu gerçeği değiştiremeyeceği vurgulandı. Sanatçılar, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen devam eden yasaklara son verilmesi gerektiğini belirtti. İmzacılar arasında Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli gibi ünlü isimler yer aldı.
25 Nisan 2024

Sekiz yıl önce Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmeden önce alıkonulduğu anın görüntüsünü paylaştığı iddia edilen E.E.Y., 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Şüpheli, ifadesinde paylaşımın kendisine ait olmadığını ve tehditler aldığı için sosyal medya hesaplarını dondurduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSYÖN'de çalışan E.E.Y.'nin iş akdi feshedildi. İçişleri Bakanlığı, İBB'ye yönelik terör soruşturması kapsamında 1668 kişiyi tespit ettiğini açıkladı.
31 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa'daki açılış töreninde, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in yakınları tarafından cinayetin aydınlatılması talebiyle pankart açıldı. Gazeteci Nevşin Mengü'nün Twitter üzerinden paylaştığı görüntülerde, polisin ve AKP'li kişilerin pankartlara müdahale ettiği görülüyor. Ateş'in ailesi aynı zamanda mezarı başında da adalet talebiyle pankart açarak protesto etti. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş ve cinayetle ilgili şu ana kadar 13 kişi tutuklanmıştı.
21 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

İlber Ortaylı, varoş ve kasaba çılgınlarının sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarının ardından öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına da yöneldiğini belirtiyor. Özel okullarda öğretmenlerin velilerin tacizine maruz kaldığını ve otoritenin zayıfladığını vurguluyor. Ortaylı, geçmişteki kasabaların geleneklerini ve üretkenliklerini kaybettiğini, günümüz şartlarının bu durumu daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor.
19 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Meydanı'nın mitingler için uygun olmadığını ifade ederek, sendika ve siyasi partilere bu meydanda 1 Mayıs kutlamaları yapmamaları yönünde çağrıda bulundu. Erdoğan, İstanbul'da miting ve gösteriler için belirlenen 40 farklı güzergah olduğunu belirtti ve sendikaları ile siyasi partileri 1 Mayıs atmosferine zarar verecek adımlardan kaçınmaya davet etti. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için simgesel bir öneme sahip olmasına rağmen, yıllardır burada kutlamalar engelleniyor.
30 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bursa İnegöl'de düzenlediği mitingde, öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş için adalet sözü verdi. İmamoğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamını ileterek, Ateş'i öldüren 'kirli odakların' adalet önünde hesap vereceğini belirtti. Mitingde ayrıca, ülkenin sorunlarına değinilerek, Millet İttifakı'nın çözüm odaklı yaklaşımı ve gelecek vizyonu anlatıldı. İmamoğlu, iktidara gelmeleri halinde adalet, eşitlik ve hizmette ayrım yapmayacaklarını vurguladı.
27 Nisan 2023

ODTÜ öğrencileri, üniversitede 11'inci Onur Yürüyüşü'nü gerçekleştirmeyi planlarken, rektörlük yürüyüşe izin verilmeyeceğini duyurdu ve güvenlik önlemleri alınacağını belirtti. Yürüyüş saatine yakın, polis kampüs çevresini ve içini doldurdu. Yürüyüş başlamadan önce kütüphanede toplanan öğrencilere müdahale edildi ve en az dört öğrenci gözaltına alındı.
9 Haziran 2023

Antalya'nın Serik ilçesinde bir okulun bahçesindeki Atatürk büstüne balyozla zarar veren şüpheli tutuklandı. Olay, Mehmet Akif Ersoy İlk ve Ortaokulunun bahçesinde meydana geldi. Güvenlik kamerası görüntülerinden yüzünde maske bulunan bir kişinin balyozla büste zarar verdiği belirlendi. Polis ekipleri, güvenlik kamerası görüntülerinden şüphelinin O.G. olduğunu tespit etti ve gözaltına aldı. Şüpheli, ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
17 Ağustos 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

TED Antalya Koleji'nde Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarında konuşan öğretmen E.K. gözaltına alındı. Öğretmenin konuşması sosyal medyada geniş yankı buldu. Antalya Emniyet Müdürlüğü, öğretmenin 'Türkiye Yüzyılı'nı hedef aldığı, bir eğitim kurumunda siyaset yapıldığı ve birlik ve beraberliği zedeleyerek, ayrıştırıcı tutum sergilendiği' gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Öğretmen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan adli işlem yapıldığı belirtildi.
31 Ekim 2023

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıdan önce yakınlarına endişelerini dile getirdiği ve 'kalemimin kırmışlar' dediği belirtiliyor. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin olaya sessiz kalmasını eleştirerek cinayetin aydınlatılmasını talep ediyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Ateş'in ölümüne şaşıran olmadığını ve siyasi çevresindeki kişilerin olayın arkasında kimlerin olduğunu bildiğini iddia ediyor.
2 Ocak 2023

ODTÜ'de her yıl geleneksel olarak Devrim Stadyumu'nda düzenlenen toplu mezuniyet töreni, yönetim tarafından iptal edilmeye çalışılıyor. 12 Mayıs'ta mezun olacak öğrencilere törenin Devrim Stadyumu'nda yapılacağı bilgisi verilmişken, sonradan akademik takvimde sessiz sedasız yapılan bir değişiklikle törenlerin 24-28 Temmuz tarihleri arasında yapılacağı belirtildi ve yer bilgisi verilmedi. Geçen sene de 'protesto endişesi' nedeniyle iptal edilen tören yerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemişti. Yönetim, bu yıl da öğrencilerin bir araya geleceği etkinlikleri iptal etmeye devam ediyor ve mezuniyetle ilgili detayları paylaşmıyor.
4 Temmuz 2023

Çorum'da Başöğretmen İmam Hatip Ortaokulu'nda bir öğrencinin fenalaşmasının ardından, öğrencinin velisi ve yakını okul müdürü Hacı Ömer Atılgan ve okul görevlisi Mehmet Öztürk'ü zincirle dövdü. Olayın ardından yabancı uyruklu saldırganlar D.H.H. ve A.A.M.M. yurt dışına kaçtı. Çorum Valisi Zülkif Dağlı, saldırganların bir daha Türkiye'ye girmesinin mümkün olmadığını belirtti.
12 Ağustos 2024

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları çerçevesinde, İstanbul'da birçok yol ve toplu taşıma hattı geçici olarak kapatılmıştı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB tarafından oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi, işçileri Taksim yerine Saraçhane'ye çağırmış, ancak polisin müdahalesi sonrası eylem öğlen saatlerinde sonlandırıldı. Valilik, eylemin sona ermesiyle birlikte saat 16.00 itibarıyla kapatılan bazı yolları trafiğe açtığını duyurdu. Açılan yollar arasında Fatih ve Beyoğlu ilçelerindeki ana arterler bulunuyor.
1 Mayıs 2024

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri sonrasında sosyal medyada paylaşılan ve polislerin hırsız ve yağmacılara işkence yaptığına dair görüntülerin gerçekliğinin yetkili savcılıklarca araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramadığını vurgulayarak, görüntülerdeki kişilerin tespit edilip soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin cezasızlık politikasından cesaret alan güvenlik görevlilerinin işkence suçuna karıştığını ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkdoğan, işkence görüntülerinin sosyal medyada dolaşmasına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini eleştirdi ve bu durumun Türkiye'deki cezasızlık sorununu gösterdiğini belirtti.
12 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda, izinsiz eylem yapmanın yasak ve suç olduğunu belirtti. Yönetim, basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma gibi eylemleri gerçekleştirenlerin adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü gibi etkinliklerin bu ay içinde tekrar düzenlenmesi bekleniyor ve geçmişte eylem yapan öğrencilerin yurtlardan atılmasının kolaylaştırıldığı belirtiliyor.
1 Haziran 2023
İşaretlediklerim