Deprem bilimci Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de yakın gelecekte bir deprem olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Sözbilir ve ekibi, 2020'deki depremden etkilenen Tuzla fayını inceledi ve bu fayın Sisam fayıyla bağlantılı olduğunu tespit etti. Tuzla fayının yaklaşık iki bin yılda bir deprem ürettiğini ve son depreminin MS 178'de gerçekleştiğini ifade eden Sözbilir, fayın yakın gelecekte kırılabileceğini söyledi. Ayrıca, İzmir'deki diğer fayların da 6,5'in üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
24 Ekim 2024

Japon deprem uzmanı Yoşinori Moriwaki, İzmir'de 6,5 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ve hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. İzmir Kitap Fuarı'nda düzenlenen 'Depreme hazır mıyız Türkiye?' etkinliğinde konuşan Moriwaki, depremlerde alınacak önlemlerle oluşacak hasarların yüzde 70 azaltılabileceğini ifade etti. Moriwaki, İzmir'in kendi fay hattının henüz kırılmadığını, bu nedenle bir deprem beklediklerini ve bu depremin büyüklüğünün 6,5 olabileceğini söyledi.
5 Kasım 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgeleri için deprem riskine dikkat çekerek, yeterli hazırlık yapılmaması durumunda yaşanacak ekonomik ve can kayıplarının maliyetinin çok daha yüksek olacağını belirtti. Görür, deprem riski taşıyan bölgeler olarak Marmara, Erzincan, Bingöl-Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir-Antalya arası kıyı bölgeleri ve İstanbul'un Avrupa yakasını sıraladı. Ayrıca, sanayi yerleşimlerinin deprem riskine karşı Marmara dışına taşınması gerektiğini ve TÜSİAD ile ticaret odalarının depreme hazırlık konusunda yetersiz olduğunu ifade etti.
28 Mart 2023

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da bir yıl içinde 7'den büyük iki deprem meydana gelebileceğini ifade etti. Ersoy, Marmara Denizi'nde iki gerilimin olduğu alanın birleşeceğini ve büyük bir deprem oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olabileceğini, çünkü İstanbul'un kıtalar arası bir köprü olduğunu söyledi. Ersoy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın genel olarak Türkiye'nin en sağlam yeri olduğunu, ancak bu durumun yapıların durumuna bağlı olabileceğini belirtti.
24 Eylül 2023

Jeofizikçi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, İstanbul'da deprem riski taşıyan zeminler hakkında uyarılarda bulundu. İstanbul'daki konutların yüzde 20'sinin dere yatakları üzerine inşa edildiği ve bu bölgelerin sıvılaşma riski taşıdığı belirtildi. Özellikle Haliç sahilleri, Kağıthane, Kasımpaşa, Beşiktaş, Göktürk, Vatan Caddesi gibi alanlar ile dolgu alanlarının riskli olduğu ifade edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni imar düzenlemesi üzerinde çalıştığı bilgisi verildi.
27 Mart 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen depremle ilgili uyarılarda bulundu. Görür, depremin büyüklüğünün 7,2 ila 7,6 arasında olacağını ve bu durumda 2,5 milyon insanın ölümle burun buruna kalacağını belirtti. Ayrıca, bu depremin 6 Şubat'taki depremden daha büyük zarar vereceğini ve 600 bin konutun yıkılacağını ifade etti.
6 Ağustos 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Ege Denizi, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 19 Nisan 2024 tarihinde saat 11.02'de 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, bölgedeki vatandaşlar tarafından hissedildi ancak ilk belirlemelere göre herhangi bir hasar veya yaralanma raporu bulunmamaktadır. Yetkililer, vatandaşları olası artçı sarsıntılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
19 Nisan 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, İstanbul'daki yapı stokunun 7 veya 7,5 üzerindeki depremlere hazır olmadığını belirtti. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde düzenlenen 'Deprem ve Farkındalık Zirvesi'nde konuşan Çelik, Türkiye'nin deprem konusunda çevresindeki ülkelere göre daha şanssız olduğunu ifade etti. Marmara Bölgesi'nde beklenen depreme dikkat çeken Çelik, Türkiye'deki yapı teknolojilerinin benzer olduğunu ve birçok şehirde yapıların depreme hazır olmadığını vurguladı.
22 Ekim 2024

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi uzmanları, İstanbul'da önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bölgedeki son büyük depremin 1766'da meydana geldiğini ve Kuzey Anadolu fay hattında şu anda dört metreye varan bir hareket açığı olduğunu ifade eden uzmanlar, birikmiş gerginliğin boşalmasının ağır sonuçları olabileceğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'un doğrudan bir fay hattının üstünde bulunduğu ve zeminin birçok bölgede sağlam olmadığına dikkat çekildi.
10 Şubat 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Habertürk'e verdiği röportajda, İstanbul'da olası bir depremde en yüksek pik zemin ivmesine maruz kalacak ilçeleri açıkladı. Pik zemin ivmesi, deprem anında zeminin ne kadar sarsılacağını gösteren bir ölçüttür ve bu ivme ne kadar yüksekse yüzeydeki sarsıntı ve hasar da o kadar büyük olabilir. Tüysüz'e göre İstanbul'da 26 ilçe 0,4-0,6 arasında pik zemin ivmesine maruz kalabilirken, Adalar, Avcılar, Bakırköy, Kartal, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu ve Beylikdüzü ilçeleri 0,6-0,8 arasında pik zemin ivmesiyle karşı karşıya kalabilir.
13 Mart 2023

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Fox TV'de yaptığı açıklamada, İstanbul'da beklenen büyük depremin beş altı yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 60-70 arasında olduğunu ifade etti. 1999'dan bu yana geçen süre ve bilimsel çalışmalar ışığında, orta Marmara fayının kırılma olasılığının arttığını vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da daha önce yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin şehrin altyapısındaki zayıflıkları gözler önüne serdiğini ve bu durumun ciddi bir hazırlık gerektirdiğini belirtti.
10 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Bayraklı'da yapılan incelemelerde 33 bin binanın yüzde 70'inin depreme dayanıklılık ve hazırlık açısından yeterli olmadığını belirtti. 2020'deki İzmir depreminden sonra tehlikenin devam ettiğini ifade eden Özuslu, sanayi tesislerinin de depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Belediye olarak vatandaşların evlerinin performans testlerini ücretsiz yaptıklarını ve mevcut fabrikaların depreme dayanıklılığının artırılması gerektiğini söyledi.
15 Mart 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da beklenen depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği hakkında dört farklı senaryo paylaştı. Senaryolara göre, sadece Adalar fayı kırılırsa 6,9 büyüklüğünde, Orta Marmara Fayı kırılırsa 7,2 büyüklüğünde, Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa 7,5 büyüklüğünde, tüm faylar birlikte kırılırsa 7,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Tüysüz, depremin etkisinin yeri ve büyüklüğüyle ilgili olduğunu belirtti ve bu bilgilerin net olarak bilinmesinin zor olduğunu, bu yüzden senaryoların hazırlandığını ifade etti.
20 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İç Anadolu bölgesinde yakın gelecekte benzer büyüklükte depremler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. GFZ yetkilisi Prof. Marco Bohnhoff, afet bölgelerindeki 'platolardaki stresin yeniden dağılımı' nedeniyle yeni depremlerin olabileceğini belirtti. Bohnhoff, İstanbul'daki bir depremi etkileme ihtimalinin zayıf olduğunu ve mevcut erken uyarı sistemlerinin bu tür büyük depremlerde yeterince etkili olamayacağını ifade etti.
8 Şubat 2023

Türkiye'de 2024 yılının ilk altı ayında toplam 17 bin 343 deprem meydana geldi. Bu depremlerden 94'ü 4,0-4,9 büyüklüğünde, beşi ise 5,0-5,9 büyüklüğünde oldu. En büyük deprem 18 Nisan'da Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde gerçekleşti ve bu depremde beş kişi yaralandı, 20 ev ve iki minare yıkıldı. Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'nin yüksek deprem aktivitesine sahip olduğunu ve mevcut afet yönetimi yasalarının güncellenmesi gerektiğini belirtti.
14 Temmuz 2024

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 22 Aralık 2022'de Hatay'da beklenen büyük bir deprem için hazırlıkların ne durumda olduğunu sorgulayan bir önerge hazırladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın raporuna atıfta bulunan önergede, Hatay'ın aktif fay hatları üzerinde bulunduğu ve büyük bir deprem riski taşıdığı belirtiliyordu. Ancak önergeye yanıt alınamadı ve 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremler sonucunda Hatay'da ciddi yıkımlar ve can kayıpları yaşandı, AFAD ekiplerinin bölgeye ulaşamadığı ve yeterli yardımın yapılmadığı ifade edildi.
6 Şubat 2023

Adana'nın Kozan ilçesinde sabah saatlerinde 4,6, 4,5 ve 4 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremleri değerlendirerek bölgedeki hareketliliğin bir yıl sürebileceğini belirtti. Tüysüz, 6 Şubat 2023'te meydana gelen büyük depremleri hatırlatarak, bugünkü depremlerin bu büyük depremlerin artçısı olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Ayrıca, bölgede bu şiddetin üstünde bir deprem beklemediğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl-Karlıova arasında ve Maraş fayı nedeniyle Hatay ve Adana havzasında deprem riskine dikkat çekti. 1766'dan beri bölgede büyük bir deprem olmadığını belirterek, bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da beklenen depremle ilgili endişelerini yineleyerek, bilimsel araştırmaların İstanbul'da zamanın yaklaştığını gösterdiğini ve 30 yıl içinde beklenen depremin 23 yılının geçtiğini ifade etti. Görür, İstanbul'da beklenen maksimum 7,5 büyüklüğündeki depremin, Maraş'taki depremlerden daha küçük olmasına rağmen, potansiyel hasarın daha fazla olabileceğini belirtti.
9 Şubat 2023

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da 2030'a kadar yüzde 64 olasılıkla 7'nin üzerinde bir deprem beklendiğini belirtti. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi içerisinde geçen bir kolunun bu depremi üreteceğini ifade etti. Diğer uzmanlar da İstanbul depreminin yakın olduğunu ve büyük bir depremin gecikmiş durumda olduğunu vurguladılar. Alman uzmanlar, fay hattı boyunca depremlerin doğudan batıya doğru İstanbul'a yaklaştığını gözlemlediklerini belirtti.
22 Şubat 2023
İşaretlediklerim