6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının yardım ve onarım çalışmalarını sosyal medyada paylaştı. OHAL ilan edilmesinin ardından, bu çalışmaların engellenmesi iddialarına karşı Kılıçdaroğlu, 'Gelsinler tutuklasınlar' ifadesiyle meydan okudu. Ayrıca, deprem hakkında paylaşım yaparak tutuklanan gençler ve gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2018'de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları tarafından eşi ve iki çocuğu öldürülen Emine Şenyaşar'ı ziyaret etti. Şenyaşar, adalet talebini Özel'e iletti ve Özel de bu talebi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ileteceğini belirtti. Emine Şenyaşar, 2021'den beri adalet nöbeti eylemi yapıyor.
5 Haziran 2024

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği beş haftalık yayın durdurma cezasını bozdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu kararla dizi, Show TV'de yayına devam edecek. Dizi, muhafazakar ve laik yaşam tarzları arasındaki çatışmayı konu alıyor ve iktidar çevreleri tarafından muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla eleştirilmişti. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde kadına karşı şiddetin özendirildiği gerekçesiyle kanala ağır cezalar vermişti.
26 Nisan 2023

Gezi Parkı Davası'ndan tutuklu olan Tayfun Kahraman'ın eşi Meriç Demir Kahraman, Polat çiftinin tahliyesine tepki gösterdi. Meriç Demir Kahraman, eşinin kara para aklama veya yasa dışı bahis oynatma gibi suçlar işlemediğini belirtti. Dilan Polat ve Engin Polat'ın tahliye edilmesi, Tayfun Kahraman'ın tutukluluğuna karşı yapılan eleştirileri artırdı. Tayfun Kahraman, yaklaşık 29 aydır Silivri'deki Marmara Kapalı Cezaevi'nde kalıyor.
6 Eylül 2024

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, haşemayla site havuzuna girmesine izin verilmeyen Meral Algün'ün şikayeti üzerine site yöneticisi ve görevlisi gözaltına alındı. A.K. ve S.D., 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2024

Diyarbakır baro başkanı olarak öldürülen Tahir Elçi'nin eşi ve Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Türkan Elçi, CHP'ye katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde Türkan Elçi'ye parti rozetini taktı. Görüşmeye CHP'nin üst düzey yöneticileri de katıldı. Gazeteci İsmail Saymaz, Türkan Elçi'ye CHP tarafından Diyarbakır milletvekilliği teklif edildiğini iddia etmişti.
17 Mart 2023

Diyarbakır'da yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanan 15 gazeteci, mahkeme tarafından tahliye edildi ancak yurt dışına çıkışları yasaklandı. Gazeteciler, savunmalarında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandıklarını ve suçsuz olduklarını ifade ettiler. Savcılık, gazetecilerin tutukluluklarının devamını talep etmişti, ancak mahkeme bu talebi reddederek tahliye kararı verdi. Bir sonraki duruşma 9 Kasım'da yapılacak.
12 Temmuz 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek'in de aralarında bulunduğu 21 sanık, suç örgütüne üye olmak ve dolandırıcılık suçlarından yargılanmak üzere hakim karşısına çıktı. Duruşmada Gülnihal Çiçek, ağlayarak kardeşine moral verdi. İddianamede, sanıkların 'sazan sarmalı' olarak bilinen dolandırıcılık yöntemini kullandıkları belirtiliyor. Mahkeme, diğer sanıkların dinlenmesi için duruşmayı cuma gününe erteledi.
4 Eylül 2024

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı ve tutuklandı. Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, gözaltının 'haksız ve keyfi' olduğunu belirtti. Kaya hakkında 27 Eylül'de 'kaçak' kararı alındığı ancak Kaya'nın bu karara itiraz ettiği ve 'kaçak olmadığını' belirttiği ifade edildi. Kaya'nın tutuklanması, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşti.
1 Kasım 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde kaldığı sırada, bir kadının kendini eşi Başak Demirtaş olarak tanıtarak kızlarının trafik kazası geçirdiğini söylemesi üzerine büyük bir panik yaşadı. Kadının yalan söylediği ve Erzurum'da yaşayan, kendisini AKP'li siyasetçi olarak tanıtan 56 yaşındaki Ş.P. olduğu ortaya çıktı. Demirtaş'ın avukatları ve cezaevi yönetimi tarafından yapılan suç duyurusu sonucunda Ş.P. hakkında soruşturma başlatıldı ve avukatlar manevi tazminat davası açmaya hazırlandı.
19 Ocak 2023

Sosyal medya platformu X, AKP Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'a küfrettiği paylaşımını nefret söylemine karşı kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kısıtladı. Paylaşım, Türkiye ve diğer ülkelerde görünürlüğü sınırlanırken Almanya'da tamamen kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine 'züppe' diyen Tuncay Özkan'a 250 bin liralık tazminat davası açtı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'li vekile soruşturma açıldığını duyurdu, ancak Nazırlı hakkında henüz bir soruşturma açılmadı.
27 Ağustos 2024

İzmir'de su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişiyle ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve eski başkan Tunç Soyer de dahil olmak üzere beş kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunu, hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz'in ailesinin avukatı Ayşe Sarıçiçek yaptı. Sarıçiçek, ihmali ve kusuru bulunan tüm suçluların olası kastla adam öldürme suçundan cezalandırılmasını talep etti. Olay, İzmir'deki yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların ihmallerini gündeme getirdi.
5 Ağustos 2024

Manisa'nın Kula ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Hikmet Dönmez, makam odasında iki kişinin darbedilmesi üzerine açılan soruşturma kapsamında tutuklandı. Darbedilen M.U. ve H.D. isimli şahıslar, belediyeden ihale alan bir firmanın yetkilileri olup, mesai saatinin ardından belediyeye davet edilmişlerdi. Olayın ardından belediye personeli M.O.A. ve R.G. gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Hikmet Dönmez de dün gözaltına alınmış ve bugün tutuklanmıştır.
30 Haziran 2024

İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, İbrahim Durmaz isimli bir kişi, kız kardeşinin sınıfta kalmasını okul idaresiyle konuşmak için gittiği sırada öğretmenler odasında tartışma çıkardı. Tartışma sırasında öğretmenlerden birine yumruk atan Durmaz, cep telefonu kamerasıyla kaydedilen bu olayın ardından gözaltına alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırganın yakalandığını ve olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.
12 Haziran 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın kitabının tanıtımını yapan Halk TV'ye 'suçluyu övmek' gerekçesiyle para ve program durdurma cezası verdi. Ayrıca Tele1 ve FOX TV'ye de farklı gerekçelerle para cezaları kesildi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, kurumun seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini iddia etti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülemeyeceğini belirtti. Demirtaş ise RTÜK Başkanı'na sert bir yanıt verdi.
22 Mart 2023

İzmir Coffee Festivali, 'Yüzyüzeyken Konuşuruz' grubunun 22 Ekim'deki konserini iptal etti. Bu karar, grup üyesi Can Tunaboylu'nun şarkıcı ve söz yazarı Aybike Çelik'e şiddet uyguladığı iddiaları sonrasında alındı. Çelik, Tunaboylu'nun kendisine işkence uyguladığını öne sürdü ve bu iddiaları Instagram hesabından paylaştı. Tunaboylu ise suçlamaları reddetti ve yargı süreci netleşene kadar gruptan ayrıldığını duyurdu. Grup, bu olayların ardından bir süre sahneye çıkmama kararı aldığını duyurdu.
16 Ekim 2023

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında yolu kapatan ve hasta taşıyan araca geçiş izni isteyen Cem Canbulat, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Hakimlik, adli kontrolün yeterli olacağına karar vererek Canbulat'ı serbest bıraktı ve haftada bir gün imza atma şartı getirip yurtdışına çıkışını yasakladı. Canbulat, Metris Cezaevi'nde zor şartlarda kaldığını ve psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.
20 Haziran 2023

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Dilan Polat, avukatının sağlık sorunları gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi üzerine Adli Tıp Kurumuna sevk edildi. Dilan Polat ve eşi Engin Polat, geniş çaplı bir mali suç soruşturması kapsamında tutuklanmış ve çeşitli suçlamalarla yargılanmaktadır. Soruşturma, Polat çiftinin şirketler arası sahte fatura kesme ve para transferi yöntemleriyle 200 milyon lira para akladıkları iddiasını içermektedir. Dilan Polat'ın sağlık durumunun cezaevinde kalmasına uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için adli tıp incelemesi yapılacak.
6 Mayıs 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek başlattığı özel teftişin dayanağı olan DİAYDER davasında, tek tutuklu sanık olan dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi. Duruşmada, tanık dinlenmesi planlanmış ancak tanık ölmüş olduğu için dinlenemedi. Baran'ın avukatı, İBB çalışanı Yavuz Saltık'ın yargılandığı dava ile DİAYDER davasının birleştirilmesi gerektiğini savundu, ancak mahkeme bu talebi reddetti. Savcı, Baran'ın tahliyesini talep etti ve mahkeme, delillerin toplanmış olması ve Baran'ın sağlık sorunları göz önünde bulundurularak tahliye kararı verdi.
13 Ocak 2023
İşaretlediklerim