İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve yardım girişlerini engellemesi sonucu açlık, susuzluk ve ilaç eksikliği yaşanan bölgede ölümler artıyor. Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nde bir çocuğun daha yaşamını yitirmesiyle, bu nedenlerle ölenlerin sayısı 30'a ulaştı. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in ablukası nedeniyle yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 32 bin 226'ya yükseldiği bildirildi.
28 Mart 2024

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye insani yardım yerine patlayıcı girmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini belirtmesinin ardından geldi. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, iki taraftan da siviller çatışmanın hedefi olmaya devam ediyor.
18 Ekim 2023

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak operasyonuyla, İsrail istihbarat servisi Mossad'a bilgi satmakla suçlanan yedi şüpheliden altısı tutuklandı. Şüpheliler arasında eski emniyet amiri Hamza Turhan A. da bulunuyor ve Mossad ile 'Victoria' kod adlı ajan aracılığıyla iletişim kurduğu iddia ediliyor. Şüphelilerin arasında ihraç edilen ve emekli polisler ile özel sektör ve vergi dairesi çalışanları da yer alıyor.
8 Mart 2024

Doğu Kudüs'te bir sinagoga yapılan ve yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının ardından İsrail polisi 42 kişiyi tutukladı. Ayrıca, aynı bölgede 13 yaşında bir çocuk tarafından gerçekleştirilen ikinci bir saldırıda iki kişi yaralandı. İsrail polisi, iki saldırıya yanıt olarak Kudüs bölgesine kalıcı bir terörle mücadele birimi yerleştirdi. Bu olaylar, Batı Şeria'daki Cenin'e İsrail askerlerinin yaptığı baskın sırasında dokuz Filistinlinin öldürülmesinin ardından gerilimin arttığı bir dönemde meydana geldi.
28 Ocak 2023

İsrail'in Filistin'deki 'orantısız ve yoğun' saldırılarına ilişkin araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Filistin Sağlık Bakanlığı ise bugün resmi ölü sayısını 471 olarak güncelledi. Saadet Partisi'nin TBMM Genel Kurulu'na verdiği araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, Gazze'ye denizden de saldırılarını sürdürüyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı bir saldırı başlattı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.
28 Ekim 2023

İsrail ordusundan iki üst düzey yetkili, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını ABD'nin 11 Eylül 2001 saldırılarına benzeterek, bu olayın İsrail tarihinin en kötü günü olduğunu belirtti. Hamas'ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda binlerce roket İsrail'e atıldı ve silahlı gruplar yerleşim yerlerine girdi. İsrail'in karşı saldırısı olarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladığı belirtildi. Resmi verilere göre ölen İsrailli sayısı 700'ü geçerken, yaralı sayısı 2 bini aştı ve 750 kişi kayıp.
9 Ekim 2023

Eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy, BBC yayınında sunucunun İsrail'in Gazze'deki Hamas hedeflerini vurduğunu ve bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçladığını belirtmesine tepki gösterdi. Levy, bu durumun tarihte görülmediğini, bir ülkenin liderlerinin sivil nüfusun tüm ihtiyaçlarını kestiğini ve bu yolla militanları hedef aldığını inandırıcı bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, bu tür yalanların karşılıksız kalamayacağını ve yanlış politikalara yol açacağını belirtti.
12 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti sırasında Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırı hakkında konuştu. Biden, saldırının görünüşe göre İsrail tarafından değil, diğer taraf tarafından düzenlendiğini belirtti. Ancak, bu konuda birçok kişinin hala emin olmadığını da ekledi.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

İsrail polisi, Kudüs'te bir polis memurunu bıçaklayan 34 yaşındaki Türk vatandaşı Hasan Saklanan'ı vurarak öldürdü. Olay, güvenlik kameraları tarafından kaydedildi ve görüntülerde Saklanan'ın iki polise yaklaşıp birine bıçakla saldırdığı görülüyor. Saldırı sonucu bir polis başından yaralandı. Hasan Saklanan'ın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kudüs kafilesiyle bölgeye gittiği ve imam olduğu iddia ediliyor.
30 Nisan 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye destek için gelen İsrail sivil arama-kurtarma ekibi, yakın güvenlik tehdidi sebebiyle özel bir jetle ülkelerine geri döndü. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yönetilen ve 25 kişiden oluşan Ihud Hatzala ekibi, Türkiye'de 15 kişinin kurtarılmasına yardımcı olmuştu. Ayrıca, Avusturya ve Almanya'dan gelen ekipler de güvenlik endişeleri nedeniyle ya ülkelerine dönmüş ya da faaliyetlerini durdurmuştu.
12 Şubat 2023

Habertürk, dış haberler editörü Saime Toktaş'ı, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırılarını 'terörist eylem' olarak tanımladığı yorumları nedeniyle görevden çekti. Toktaş, İsrail'den yaptığı canlı yayında bu ifadeleri kullanmış ve sosyal medyada iktidar destekçileri tarafından eleştirilmişti. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni, editörün ifadelerini kabul edilemez bulduklarını ve editöryal politikalarına aykırı olduğunu belirtti. Toktaş ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada özür diledi ve yanlış anlaşıldığını ifade etti.
7 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Gazze'nin güneyinde yaşanan savaşın en kötü bombardımanına ve çok sayıda çocuk kaybına tanık olduklarını açıkladı. Elder, çocukların ve ortak vicdanın korunması için son bir uyarıda bulunduğunu belirtti ve Han Yunus kentindeki yoğun saldırılar hakkında konuşurken yaşanan dehşeti anlatmakta güçlük çektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin çıkmaza girdiği ve İsrail'in ateşkesten sonra 178 Filistinliyi öldürdüğü bilgisi de verildi.
3 Aralık 2023

İsrail ordusu, Lübnan'daki Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah'a ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu. Bu saldırı, Hizbullah'ın İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı düzenlemesinin ardından geldi. Hizbullah, saldırıyı üstlenmişti. İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırıyı üstlenmesinin ardından çadırların vurulduğunu açıkladı.
8 Ekim 2023
İşaretlediklerim