İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde tespit edilen rehine sayısının 199'a yükseldiğini ve 7 Ekim'den bu yana öldürülen asker sayısının 291'e çıktığını açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, rehin alınan kişilerin aileleriyle temasa geçildiğini ve serbest bırakılmaları için çalışıldığını belirtti. Filistinli gruplar ise rehinelerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
16 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, ulusal güvenlik için Ortadoğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterileceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve Lübnan sınırında yaşanan çatışmaların ardından geldi. Ayrıca İsrail, Suriye'nin Şam ve Halep havaalanlarını da bombalamıştı.
15 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin kuzeyinde karadan çatışmaların başladığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını en yoğun noktaya çıkartmış ve kara operasyonunun genişletileceğini duyurmuştu. Kısa süre sonra İsrail askerlerinin kuzeyden Gazze'ye girmeye çalıştığı ve çatışmaların başladığı bildirildi.
28 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'deki Şucaiye bölgesinde yaşanan çatışmalar sırasında üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla tehdit olarak algılayarak ateş açtı ve öldürdü. Olay sonrasında ölenlerin kimlikleri konusunda şüphelerin ortaya çıkması üzerine cesetler İsrail'e nakledildi ve inceleme sonucunda cesetlerin Yotam Haim, Samer Talalka ve ismi açıklanmayan bir rehineye ait olduğu doğrulandı. Bu olay, Hamas'ın İzzeddin Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim'de başlatılan 'Aksa Tufanı' adlı saldırı sırasında rehin alınan İsraillilerle ilgili gelişmelerin bir parçası.
15 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze'de çatışmalar sırasında üç İsrailli rehineyi 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıkladı. Rehinelerin öldürüldükleri sırada beyaz bir bez taşıyan bir sopa ile silahsız olduklarını gösteren bir sembol taşıdıkları belirtildi. İsrail askerleri, rehineleri tehdit olarak algılayarak ateş açmış. İki rehine olay yerinde hayatını kaybederken, yaralı olan üçüncü rehine daha sonra ölmüştür. İsrail ordusu olayı 'çok trajik' olarak nitelendirerek, angajman kurallarına aykırı olduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini belirtmiştir.
16 Aralık 2023

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun Nusayrat Mülteci Kampı'nda gazeteci Muhammed Halife'nin evini bombalayarak Halife ve ailesinden birçok kişinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Bu olayla birlikte, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 99'a ulaştığı belirtildi. Medya Ofisi, İsrail'in gazetecileri gerçekleri gizlemek ve haberlerin yayılmasını engellemek amacıyla hedef aldığını ifade etti.
23 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Saadet Partisi'nin yayın organı Milli Gazete, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında ölen İsrailliler için 'geberen' ifadesini kullandı. Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda, İsrail'e binlerce roket atıldı ve İsrail karşı saldırı olarak Gazze Şeridi'ni bombaladı. Resmi verilere göre ölen İsrailli sayısı 700'ü geçti, yaralı sayısı 2 bini aştı ve 750 kişi kayıp. Milli Gazete, ölen İsrailliler için 'geberen' ifadesini kullanarak tepki çekti.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeybatı, orta ve güneybatı bölgelerini yoğun bir şekilde bombaladı. Saldırılar, Gazze Şeridi'ndeki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi'ni, yerleşim alanlarını, yolları, limanı ve Gazze'nin kuzeybatısından güneybatısına kadar çeşitli yerleri hedef aldı. Eş zamanlı olarak kentteki tüm iletişim ve internet hizmetleri tamamen çöktü. Ayrıca İsrail savaş uçakları Endonezya Hastanesi’nin çevresini de hedef aldı.
5 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yerel ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle yaptığı toplantıda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 2025 yılında da devam edebileceğini ifade etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari daha önce yaptığı açıklamada, 2024 boyunca saldırıların süreceğini öngördüklerini belirtmişti. İsrail Genelkurmay Başkanı da saldırıların tüm yıl boyunca devam edeceğini söylemişti.
17 Ocak 2024

ABD Avrupa Komutanlığı, Akdeniz'de rutin bir havada yakıt ikmali görevi sırasında kaza geçiren ABD askeri uçağında bulunan beş personelin öldüğünü açıkladı. Kaza sonrası ABD askeri uçak ve gemileri tarafından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı ve soruşturma sürdürülmekte. Bu olay, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında ABD'nin Akdeniz'de artan askeri varlığı ve tatbikatları bağlamında gerçekleşti.
12 Kasım 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve bu saldırı sonucunda 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Detaylar henüz belirsiz.
17 Ekim 2023

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Rum Ortodoks Kilisesi'ni bombaladığını duyurdu. Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. Saldırıda tarihi kilisede ciddi hasar meydana geldi ve kilisenin yakınında bulunan bir bina da yıkıldı.
19 Ekim 2023

Hamas, Gazze Şeridi'ni yöneten Filistinli İslamcı bir militan grup, İsrail'e saldırı başlattı. İsrail ve Hamas arasında sürekli bir gerilim bulunuyor ve bu sabahki saldırı, Hamas'ın ve Filistinlilerin bugüne kadar İsrail'e karşı gerçekleştirdiği en şiddetli saldırı olarak nitelendiriliyor. İsrail'in de şiddetli bir yanıt vermesi bekleniyor. İsrail ve Mısır, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni ablukada tutuyor.
7 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki bazı hedeflere topçu atışıyla saldırı düzenlediğini duyurdu. Bu saldırı, Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına yapılan roket saldırısına karşılık olarak gerçekleştirildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı roket ve füze saldırıları devam ediyor.
8 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023
İşaretlediklerim