Kobani davasında, HDP'nin eski genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi yargılandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verilirken, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti. Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle açılmıştı.
16 Mayıs 2024

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi davasında yargılanan üç polis memuru hakkında beraat kararlarının gerekçesini açıkladı. Mahkeme, Elçi’nin ölüm anına ilişkin herhangi bir görüntü bulunamadığını ve cinayet silahının hangi istikametten kim tarafından ateşlendiğinin tespit edilemediğini belirtti. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi’nin üç polis memurundan birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti, ancak somut delil bulunmadığı için sanıkların beraatine karar verildi.
10 Temmuz 2024

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre kentlerde işlenen 19 cinayetle ilgili açılan JİTEM davasının yedinci duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de bulunduğu 19 sanık hakkında beraat kararı verdi. Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki beyanların çelişkili olması ve yeni delil elde edilemeyecek kadar zaman geçmesi nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, katılan avukatlarının süre talebini reddederek tüm sanıkların beraatine hükmetti.
26 Mayıs 2023

Antalya'da işe giderken sırtından bıçaklanan E.A. isimli kadının saldırganı Emre Kırkuşu, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan yargılanırken, mahkeme suçu 'silahla kasten yaralama' olarak değerlendirip altı yıl hapis cezası verdi. Sanık, tutuklu kaldığı bir yıl göz önünde bulundurularak tahliye edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre sanığın cezai ehliyeti tam bulundu.
2 Mart 2023

Yargıtay, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 tutuklunun demir çubuk ve sopalarla dövülerek öldürüldüğü olayla ilgili davada zaman aşımı kararını hukuka uygun buldu. Davada yerel mahkeme, sanıkların eylemlerini tanımlarken kullandığı suç maddesi ve hukuki değerlendirmelerde hata bulunmadığını belirtti. Mağdur avukatları, davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve Türkiye 2010 yılında tazminata mahkum edilmişti.
24 Eylül 2024

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde, kira artışı nedeniyle tartıştığı kiracısını tabancayla vurarak öldüren Ertuğrul Öztunç, 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Öztunç, 16 yıldır evinde oturan Hüseyin Asar'ı öldürdükten üç gün sonra teslim olmuştu. İstanbul 39’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Öztunç'u 'haksız tahrik altında kasten öldürme' ve 'ruhsatsız silah bulundurma' suçlarından mahkum etti.
23 Eylül 2024

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yakalanan ilk darbeci olan eski Bursa il jandarma komutanı Yurdakul Akkuş’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, Ali Çiğci ve Bilal Dişbudak’a anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım suçundan verilen 15’er yıl hapis cezaları da onandı. Diğer sanıklar hakkında verilen çeşitli hapis ve beraat kararları da Yargıtay tarafından onandı. Akkuş’un çantasında darbecilerin yönetim planı şemaları ve kamu kurumlarının başına geçecek isimlerin listesi bulunmuştu.
27 Eylül 2024

Beşiktaş'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınıyla ilgili olarak, dönemin Beşiktaş belediye başkan yardımcısı dahil 13 kamu görevlisi hakkında iddianame hazırlandı. Sanıklar, 'görevi kötüye kullanma' ve 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçlarından iki yıl altışar aydan 17'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. İddianame, İstanbul 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması süren ana dava dosyasıyla birleştirildi. Ana davada dokuz kişi yargılanıyor ve ilk duruşmada iki kişi tahliye edilmişti.
23 Eylül 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi ve motokurye Ata Emre Akman'ın cinayeti davasının ilk duruşmasında savcı, sanık Erdoğan Özdemir için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Özdemir, 10 Mayıs'ta Akman'ı bıçaklayarak öldürmüştü. Duruşmada, Özdemir'in babası Orhan Özdemir'in de cinayete azmettirme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması istendi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 12 Temmuz'a ertelenmesine karar verdi.
28 Haziran 2024

Beşiktaş'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınıyla ilgili olarak, dönemin Beşiktaş belediye başkan yardımcısı Ali Rıza Yılmaz dahil 13 kamu görevlisi hakkında iki yıl altışar aydan 17’şer yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması süren ana dava dosyasıyla birleştirildi. Ana davada dokuz kişi yargılanırken, ilk duruşmada iki kişi tahliye edilmiş ve beş kişi için tutukluğa devam kararı verilmişti.
23 Eylül 2024

10 Ekim Ankara gar katliamını protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptığı için yargılanan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, 'terör örgütü' propagandası yapmakla suçlanmıştı. 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. Atalay, aynı zamanda Gezi Davası'ndan dolayı 25 Nisan 2022'den beri tutuklu bulunuyor ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmemişti.
2 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde düzenlenen mitingde gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında yapılan bireysel başvuruları reddetti. Avukatlar, AYM'nin kararını dayanaktan yoksun ve kabul edilemez buldu. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, katliamda sorumluluğu olan emniyet amirleri hakkında ceza soruşturması başlatılması gerektiğini belirtmişti. AYM'nin kararıyla davada iç hukuk yolları tükenmiş oldu.
21 Mayıs 2024

Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sinan Ateş davasının beşinci duruşmasında, tutuklu 10 sanığın yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verildi. Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti. Dava kapsamında toplam 39 kişi hakkında işlem yapılmış, 22’si tutuklanmıştı. Mahkeme, müşteki avukatlarının bazı taleplerini kabul ederken, davayı 19 Temmuz’a erteledi.
5 Temmuz 2024

IŞİD tarafından 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenler, saldırının sekizinci yılında anıldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve siyasi parti üyeleri, saldırının yıldönümünde Ankara Garı önünde bir araya geldi. Anma programına bazı CHP ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri ile EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da katıldı.
10 Ekim 2023

Diyarbakırlı Ramazan Hoca olarak tanınan Ramazan Pişkin'i öldüren Erkan Baykut, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Baykut'un suçunu sabit bularak en ağır cezayı verdi. Olay, Diyarbakır'da geniş yankı uyandırdı ve adaletin yerini bulduğu yönünde yorumlar yapıldı.
16 Temmuz 2024

Sinan Ateş Davası, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Sincan Cezaevi'nin duruşma salonunda görülmeye başlanıyor. Davada 22 sanık yargılanıyor ve iddianame Sinan Ateş suikastini konu alıyor. İsmail Saymaz, Ateş suikastinin 2016'da MHP'deki yol ayrılığından sonra başlayan saldırıların son halkası olduğunu belirtiyor. Saymaz, bu saldırılar ve failler arasındaki bağa odaklanılmadığını ve suç örgütünün karartıldığını vurguluyor.
1 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'daki mitingine düzenlenen saldırıyla ilgili yargılanan 28 sanığa 'kasten yaralamak' suçundan 5 ay 26 gün hapis cezası verildi. Saldırıda en az 17 kişi yaralanmıştı. Erzurum 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi, bazı sanıkların cezalarını erteledi. Olay, siyasi tartışmalara yol açmış ve farklı kesimlerden çeşitli tepkiler gelmişti.
17 Temmuz 2024

Hrant Dink cinayeti davasında savcı, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu sekiz sanık için ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Dava, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Duruşma 16-17 Temmuz’a ertelendi. Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de suikaste kurban gitmişti ve dava süreci 2016 yılında başlamıştı.
31 Mayıs 2024

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim