77'nci Cannes Film Festivali'nin jüri üyeleri açıklandı ve Türk senarist ve oyuncu Ebru Ceylan da bu prestijli listede yerini aldı. Festival, 14 Mayıs'ta başlayacak ve 25 Mayıs'ta ödül töreniyle sona erecek. Jüri başkanı olarak Amerikalı oyuncu-yönetmen Greta Gerwig görev yapacak. Jüride ayrıca Amerikalı oyuncu Lily Gladstone, Fransız oyuncu Eva Green, Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki gibi isimler de bulunuyor.
29 Nisan 2024

İtalya'da düzenlenen 81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi. Pedro Almodovar'ın yönettiği The Room Next Door filmi, festivalin en prestijli ödülü olan Altın Aslan'ı kazandı. En iyi yönetmen ödülü Gümüş Aslan, The Brutalist filminin yönetmeni Brady Corbet'e verildi. En iyi erkek oyuncu ödülünü Vincent Lindon, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise Nicole Kidman kazandı.
8 Eylül 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Moliere ödüllü Fransız yazar Denise Bonal tarafından yazılan ve Damla Kellecioğlu'nun Fransızcadan çevirdiği, Zeynep Özden'in yönettiği 'Kayıp Adımlar', ALAN Kadıköy'ün ilk yapımı olarak sahneleniyor. Oyun, hayali bir tren garında geçen ve çok dilli anonslar ile yolcuların birbirinden farklı hikayelerini konu alıyor. Seyirciler, oyunun başlangıcında fuayeden başlayarak, yönlendirmelerle oyun alanına geçiş yapıyor ve sonunda karşılıklı oturarak sahneyi izliyorlar. Oyun, vedalar, elvedalar, acı dolu öyküler gibi temaları işliyor.
21 Nisan 2024

Okan Bayülgen, 1989 ile 1994 yılları arasında Devlet Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra televizyon kariyerine yönelmişti. 1994 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılan Bayülgen, 30 yıl sonra tekrar bu kuruma döndü. Ankara'da aylar süren provaların ardından, Bayülgen'in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı 'Drakula' oyunu, 16 Mayıs'ta İstanbul AKM'de sahnelenecek. Oyun, korku edebiyatı üzerine derin temaları işliyor ve Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarıyla birlikte gerçekleştiriliyor.
5 Mayıs 2024

Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Necati Tosuner olarak açıklandı. Seçici kurul, Tosuner'in 60 yıllık edebi kariyerinde toplumsal hayatın baskıları karşısında bireyin yaşadığı yalnızlıkları ve sancıları Türkçenin olanaklarını kullanarak başarılı bir şekilde kaleme aldığını belirtti. Necati Tosuner, 1944'te Ankara'da doğmuş ve 1963'te ilk öyküsünü yayınlamıştır. Yazar, 'Özgürlük Masalı', 'Kambur' ve 'Çıkmazda' gibi eserleriyle tanınmaktadır.
16 Eylül 2024

Pera Film, onur ayına özel olarak 'Hiçbir şeyden korkmuyorum' adlı film programını duyurdu. Gösterimler, Pera Müzesi Oditoryumu'nda 28 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Programda, Stephan Elliott'un yönettiği ve 1994 yılında en iyi kostüm tasarımı dalında Oscar kazanan 'Priscilla Çöller Kraliçesi' ve John Cameron Mitchell'in çektiği 'Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı' filmleri yer alacak. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebilecek.
12 Haziran 2024

Malatya’nın Darende ilçesindeki tarihi ve doğal güzellikler, gece uzun pozlama tekniğiyle fotoğraflandı. Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Darende, gece de ziyaretçilerine güzel manzaralar sunuyor. Türkiye’nin 243’üncü tabiat parkı ilan edilen Günpınar Şelalesi, doğa ve fotoğraf tutkunları için gece de cazip bir destinasyon olarak öne çıkıyor.
13 Haziran 2024

Amerikalı ünlü oyuncu Meryl Streep, 77'nci Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü ile onurlandırılacak. Streep, daha önce 'The Hours', 'Kramer vs. Kramer', ve 'Julie and Julia' gibi filmlerle tanınmıştı. Ayrıca, oyuncu 35 yıl önce aynı festivalde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Festivalin bu yılki jüri başkanı ise Greta Gerwig olarak açıklandı.
3 Mayıs 2024

Türk DJ ve müzik yapımcısı Mahmut Orhan, dünyaca ünlü Coachella Müzik Festivali'nde performans sergiledi. Festival, yüksek bilet fiyatları ve çeşitli eleştirilere rağmen, Orhan'ın performansıyla dikkat çekti. Orhan, bu yılın başlarında yayınladığı 'Pangea' isimli albümüyle de festivaldeki dinleyicilere kendini tanıtma fırsatı buldu. Performansı, Orhan'ın kariyerinde önemli bir adım olarak görülüyor ve ardından gelen Türk sanatçılar için de bir yol açıcı niteliğinde.
18 Nisan 2024

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 7’nci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali’nde, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından Evita müzikali sahnelendi. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron’un eşi Eva Peron’un hayatı anlatıldı. Orkestra şefi Aytuğ Ülgen yönetiminde, Eva Peron’un konuşmalarından esinlenilerek hazırlanan 'Benim için ağlama Arjantin' parçası da dahil olmak üzere birçok şarkı seslendirildi. Festival, 13 Temmuz’da Zorba balesiyle sona erecek.
8 Temmuz 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

Komedyen ve oyuncu Nikki Glaser, 5 Ocak 2025'te CBS'te canlı olarak yayınlanacak Altın Küre Ödülleri'nin sunucusu olarak seçildi. Glaser, Tina Fey, Amy Poehler ve Ricky Gervais gibi isimlerden ilham aldığını belirtti ve törende iddialı şakalar yapacağına dair ipuçları verdi. Dick Clark Productions ve Penske Media Corporation’ın başkanı Jay Penske, Glaser'ın komedisiyle ödül törenine taze ve eşsiz bir samimiyet katacağını söyledi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50’lik bir artışla ortalama 9,4 milyon kişi tarafından izlenen ödül töreninin bu yıl daha fazla izleyiciye ulaşması bekleniyor.
29 Ağustos 2024

ABD'de düzenlenen 96'ncı Oscar ödül töreninde, Oppenheimer filmi önemli ödüller kazanarak dikkat çekti. Film, en iyi film, en iyi yönetmen (Christopher Nolan), en iyi aktör (Cillian Murphy) dahil olmak üzere birçok kategoride ödül aldı. Diğer dikkat çeken ödüller arasında en iyi aktris ödülünü Emma Stone'un Poor Things filmi için kazanması ve en iyi yardımcı aktör ödülünün Robert Downey Jr.'a Oppenheimer filmiyle gitmesi yer aldı.
11 Mart 2024

Dünya Doğa Fotoğrafçılığı Ödülleri, dünyanın dört bir yanından eşsiz doğa fotoğraflarının yarıştığı bir etkinlik olarak bu yıl da sahiplerini buldu. Yılın Doğa Fotoğrafçısı Büyük Ödülü, Shetland Adaları açıklarında suyun altında iki sümsük kuşunun fotoğrafını çeken Tracey Lund'a verildi. Ödül kazanan diğer fotoğraflar arasında yavru bir fil, Taylan'daki baykuşa benzeyen bir bitki ve daha birçok farklı kategorideki doğa güzellikleri yer aldı. Kazanan fotoğraflar ve fotoğrafçılar, dünyanın farklı köşelerinden gelen binlerce başvuru arasından seçildi.
3 Nisan 2024

Glastonbury Festivali için beklenen açıklama yapıldı ve bu yılın yıldız isimleri Dua Lipa, Coldplay ve SZA olarak duyuruldu. Festivalde ayrıca Shania Twain, Piramit Sahnesi'nde 'efsaneler slotu'nda performans sergileyecek. Festival kadrosu, Dua Lipa, SZA, Little Simz, Avril Lavigne, Jessie Ware, Janelle Monae, Cyndi Lauper, PJ Harvey ve Camila Cabello gibi isimlerle kadın sanatçıların ağırlıkta olduğu bir liste sunuyor. Coldplay, festivalde beşinci kez 'headliner' olarak sahne alarak The Cure ile paylaştıkları rekoru geride bırakacak.
14 Mart 2024

Mimarlık alanının en prestijli ödülü olarak kabul edilen Pritzker Ödülü, bu yıl 78 yaşındaki Japon mimar Riken Yamamoto'ya verildi. Yamamoto, 50 yıl boyunca nötr ve modernist bir tarzda, ilk bakışta dikkat çekmeyen eserler üretmesine rağmen, Pritzker Jüri Başkanı Alejandro Aravena tarafından toplumsal alanlar yaratma becerisi nedeniyle övüldü. Yamamoto, tasarımda kendini pek iyi bulmadığını belirtmiş, ancak çevresine dikkatli bir şekilde bakmanın önemini vurgulamıştır. Pritzker Ödülü, 1979'dan beri her yıl topluma ve mimarlığa katkı sağlayan mimarları onurlandırmak amacıyla veriliyor.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim