Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Rusya Merkez Bankası, politika faizini 26 Temmuz'da 200 baz puan artırarak yüzde 18'e yükseltti. Buna rağmen, ülkede şirket ve tüketici kredilerinin kullanımı artmaya devam ediyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu durumu 'garip' bulduğunu belirterek, hükümet ve Merkez Bankası'nı enflasyonu azaltmak için daha etkili ve eşgüdümlü eylemler yapmaya çağırdı. Putin, kredilerdeki artışın enflasyonu yükselttiğini ve mali sektördeki hızlı gelişimin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
26 Ağustos 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a çıkardı. Açıklamada, büyük merkez bankalarının politika faizlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı belirtildi ve bu yıl faiz indirimi beklentilerinin artık masadan kalktığı ifade edildi. Ayrıca, dünya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,9’ar, 2025 ve 2026’da ise yüzde 3,3’er büyümesinin beklendiği kaydedildi. ABD ekonomisinin büyüme tahmininin de bu yıl için yükseltildiği belirtildi.
28 Haziran 2023

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışının ardından nihai faiz tahmininde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti. Banka analistleri, faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olacağını tahmin ediyor. Merkez Bankası, bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmişti. Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında somut faiz artışları yapmaya devam etmesini bekliyor.
22 Eylül 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Ayrıca 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon beklentilerini de yükseltti. 2024 beklentisi yüzde 8,8'den yüzde 33'e, 2025 beklentisi ise yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi son 12 yılda tutturulamadı. 2022'de yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 23,2'ydi ancak yıl, yüzde 64,27 enflasyon oranıyla kapatıldı.
27 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

ABD merkezli yatırım bankaları JP Morgan Chase & Co. ve Goldman Sachs, Türkiye'de yapılacak seçimler sonrasında politika faizinin yüzde 30'un üzerine çıkacağını öngörüyor. Türkiye Merkez Bankası, 2021'de yaşanan kur krizinin ardından faiz indirimlerine son vermiş ve son olarak faizi yüzde 13'e çekmişti. Seçimlere kadar mevcut politikanın değişmesi beklenmiyor, ancak seçim sonrası için yatırım bankaları ve BBVA CEO'su Onur Genç, faizlerin artacağını tahmin ediyor.
1 Şubat 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

ABD'nin önde gelen bankalarından JP Morgan, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) 22 Haziran'daki toplantısında politika faizini yüzde 25'e çıkarabileceğini öngördü. Bu tahmin, ekonomi yönetiminin Mehmet Şimşek'e geçmesinin ardından yabancı kurumların Türkiye'nin para politikasına ilişkin beklentilerinin arttığını gösteriyor. JP Morgan, yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 30 olarak değiştirmedi.
6 Haziran 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, düzenlediği basın toplantısında küresel ekonominin bu yılın sonuna doğru toparlanmaya başlayacağını ve 2023 için öngörülen yüzde 2,7'lik büyüme tahmininin düşürülmesinin beklemediğini ifade etti. Enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve hayat pahalılığı krizinin bitmediğini belirtti. Ayrıca, ABD ekonomisinin bu yıl resesyondan kaçınabileceğine dair iyimser olduğunu ve olası bir resesyonun hafif olacağını söyledi.
13 Ocak 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 50'ye yaklaşacağını öngördü. MB'nin politika faizini yüzde 15'e çekmesi dolar/TL kurlarında artışa neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasayı sakinleştirmeye yönelik açıklamaları etkili olmadı. Deutsche Bank, faiz artışının yatırımcıları ikna etmediğini ve yıl sonuna kadar yüzde 25 veya üzerinde bir faiz oranının korunması gerektiğini belirtti.
23 Haziran 2023

AA Finans'ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çekileceğini tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer alıyor. Geçen ay yapılan toplantıda politika faizi 750 baz puan artırılarak yüzde 17,50'dan yüzde 25'e yükseltilmişti.
16 Eylül 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Ancak bu artış, yüzde 20 olması beklenen faiz oranının altında kaldı. Düşük faiz politikası nedeniyle ekonomi krize girmiş ve dolar ve avro kurları yükselmişti. Merkez Bankası'nın faiz artırımı, piyasanın normalleşmesi ve ekonomik dengenin sağlanması için bekleniyordu.
20 Temmuz 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ara verme sinyalleri ve politika metninden faiz artışıyla ilgili ifadelerin çıkarılması, ons altının fiyatında son iki ayın en büyük haftalık yükselişini tetikledi. Ayrıca, ABD'deki bölgesel banka krizleri ve borç limiti sorunları piyasaların odak noktasında yer alıyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, alınan önlemlerin Haziran ayına kadar tükenebileceği ve nakit sıkıntısı yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu gelişmeler altının haftalık bazda yüzde 3 yükselerek son bir yılın zirvesine çıkmasına neden oldu.
5 Mayıs 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın kasım ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon ve dolar/TL beklentisi önceki ankete göre düşüş gösterdi. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi %67,23, dolar/TL beklentisi ise 30,00 TL olarak belirlendi. Ancak, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 39,62 TL'ye yükseldi ve faiz beklentisi %37,71 olarak artış gösterdi. Merkez Bankası, anketin temsil gücünü artırmak için sadece kurumsal katılımcıları dahil ettiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JP Morgan, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 37,50 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Ekim ayında faiz oranı 500 baz puan artışla yüzde 35'e yükseltilmişti. JP Morgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, ayrıca Aralık ayında da 250 baz puanlık bir artış beklediğini ve 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 65 olduğunu belirtiyor. JP Morgan'a göre enflasyon Mayıs 2024'te yüzde 73 ile zirve yapacak ve 2024 yıl sonunda yüzde 40'lara gerileyecek.
22 Kasım 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim