Fransa'nın Marsilya kentinde, Nael M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası düzenlenen protestoda şiddet uyguladıkları iddiasıyla yedi polis gözaltına alındı. Şiddete maruz kalan Hedi isimli genç sekiz günlük iş göremezlik raporu aldı ve ifadesinde polislerin kendisini dövdüğünü belirtti. Hedi, olay sonrası komaya girmiş ve birkaç saat sonra uyanmıştı. Nael'in ölümüne tepki olarak Fransa genelinde çeşitli protestolar düzenlenmişti.
19 Temmuz 2023

Fransa'da 27 Haziran'da Nanterre'de bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M'yi öldüren polis, 'kasten adam öldürme' suçlamasıyla yargılanıyordu. Polisin avukatlarının tahliye talebi üzerine mahkeme, polisi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Nael'in ölümü ülke genelinde şiddetli protestolara ve çatışmalara yol açmış, birçok kentte talan, yağmalama ve sokağa çıkma yasağı yaşanmıştı. Olaylar sonucunda 667 kişi gözaltına alınmıştı.
15 Kasım 2023

Fransa'da, trenle alternatifi bulunan iki buçuk saatin altındaki iç uçuş seferlerine yasak getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar üç yıl süreyle geçerli olacak. Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, bu kararın Nantes, Bordo, Lyon ve Paris-Orly arasındaki uçuşları etkileyeceğini ve sera gazı salımını azaltma politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Fransız Bakan, bu adımın dünyada bir ilk olduğunu ve hükümetin daha az sera gazı salan ulaşım türlerini teşvik etme politikasıyla uyumlu olduğunu ifade etti.
24 Mayıs 2023

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, 20 yaşından önce iş hayatına başlayan kişilerin 60 yaşında emekliliğe ayrılmasını öneren bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif, emeklilik için 40 ila 42 yıl arasında prim ödenmesini şart koşuyor. Bu gelişme, Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planına karşı süregelen protestoların ortasında gerçekleşti.
4 Mayıs 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan isyanlardan ders çıkılması gerektiğini belirtti. Bu olay, ülke çapında protestolara ve hükümetin polis teşkilatında ırkçılık kültürünün yerleşmesine izin vermekle suçlanmasına neden oldu. Macron, sekiz bakanlıkta değişiklik yaptıktan sonra yeni kabinesine bu mesajı verdi.
22 Temmuz 2023

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen hakkında 2022 seçim kampanyasının yasadışı finanse edildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in, Avrupa Parlamentosu'ndan halkın vergilerinden oluşan fonları çaldığı öne sürülüyor. Le Pen, zimmete para geçirme davasıyla yargılanırken 10 yıla kadar hapis ve aday olma yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Soruşturma, Nisan 2024'te hazırlanan bir rapor üzerine başlatıldı.
9 Temmuz 2024

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından başlayan gösteriler altıncı geceye girdi. Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı. MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla maliyete neden olduğunu, 200 dükkanın yağmalandığını, 300 banka bayisinin ve 250 tütün dükkanının zarar gördüğünü açıkladı. Nael M'nin ölümüne tepki olarak ülke genelinde çeşitli kentlerde gösteriler düzenleniyor.
4 Temmuz 2023

Fransa İçişleri Bakanlığı, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları öncesinde yaklaşık 1 milyon gönüllü ve çalışanı soruşturdu. Bu soruşturmalar sonucunda, casusluk ve diğer güvenlik tehditleri nedeniyle yaklaşık 5 bin akreditasyon talebi reddedildi. Özellikle Rusya'dan gelen talepler dikkat çekti ve bazı Rus vatandaşları ön soruşturmaya alındı. Güvenlik önlemleri kapsamında, açılış töreninin yapılacağı Seine Nehri çevresinde oturan yaklaşık 20 bin kişi de soruşturuldu.
24 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları boyunca hükümet kurma sürecini askıya aldı ve yeni başbakanın 23 Ağustos'tan sonra atanacağını duyurdu. Macron, parlamento grup başkanları ve parti liderleriyle 23 Ağustos'ta görüşecek ve bu istişarelerin ardından başbakanı atayacak. Solcu Yeni Halk Cephesi, Macron'a ortak adayları Lucie Castets'i başbakan olarak ataması çağrısında bulundu. Fransa'da yapılan parlamento seçimlerinde sol ittifak birinci gelmişti.
16 Ağustos 2024

Fransa Futbol Federasyonu'nun (FFF) milli takımda oruç tutmayı yasaklaması, Olimpik Lyon'un Müslüman futbolcusu Mahamadou Diawara'nın kamptan ayrılmasına yol açtı. Diawara'nın bu karara tepki olarak kamptan ayrıldığı ve kulübüne döndüğü bildirildi. Federasyon, Diawara'nın yerine Nantes'tan Dehmaine Tabibou Assoumani'yi çağırdı. Bu olay, Fransa'da oruç tutan futbolcuların iftar saatinde mola taleplerinin reddedilmesiyle ilgili daha geniş bir tartışmanın parçası.
28 Mart 2024

Fransa'da okullarda, genellikle Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, İran ve Mısır gibi ülkelerde Müslüman kadınların giydiği abaya adlı tesettür giysisinin yasaklanması planlanıyor. Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, bu yasağın 'gerekli ve adil' olduğunu belirtti. Fransa, 1994 yılında kabul edilen bir yasa çerçevesinde okullarda dini sembollerin dikkat çekmeyecek şekilde yer almasına izin vermiş, 2004 yılında başörtüsünü okullarda tamamen yasaklamıştı.
28 Ağustos 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından ülke genelinde protestolar devam ediyor. Lyon'da aşırı sağcı bir grup belediye binası önünde toplanırken, polis tarafından biber gazı kullanılarak dağıtıldı. Fransız polisi, 27 Haziran'da bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M'yi öldürmüş, bu olay sonrası çeşitli kentlerde şiddetli protestolar ve yağmalama olayları yaşanmış, bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
3 Temmuz 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki sürücünün yaşamını yitirmesi sonrasında çıkan olaylarda 150 kişi gözaltına alındı. Olaya tepki gösterenler Nanterre, Lyon, Lille, Toulouse, Viry-Chatillon gibi farklı kentlerde protesto düzenledi. Protestolar sırasında araçlar, çöp bidonları ve kamu eşyaları ateşe verildi, polise taş atıldı ve polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.
29 Haziran 2023

Fransa'da Danıştay, hükümetin okullarda abaya (uzun elbise) ve erkek entarisi (kamis) yasağını devam ettirmeyi onadı. Karar, üç sendikanın yürütmeyi durdurma talebini değerlendirdikten sonra verildi. Mahkeme, bu yasağın yasal olmadığına dair ciddi şüphe bulunmadığını belirtti. Ancak Danıştay, bu kararın 'geçici bir karar' olduğunu ve nihai kararı daha sonra vereceğini kaydetti.
25 Eylül 2023

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris'teki Le Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, dolandırıcılar insan hakları örgütlerini taklit ederek sahte bağış kampanyaları düzenlemeye başladı. Kaspersky'a göre, dolandırıcılar kullanıcıları kripto para cüzdanlarına bağış yapmaya çağırıyor. Durov'un ekibi ise herhangi bir resmi bağış toplama duyurusu yapmadı. Uzmanlar, resmi iletişimlere ve doğrulanmış haber kaynaklarına güvenilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
27 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fransa ile Türkiye arasında süregelen okul statüsü krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tekin, Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarının Türk mevzuatına girmemesi durumunda yok hükmünde sayılacağını belirtti. Fransız büyükelçiliği tarafından velilere gönderilen bilgilendirme yazısında, anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceği ifade edilmişti. Tekin, okulların yasal duruma kavuşması için uluslararası sözleşme yapılması gerektiğini vurguladı.
24 Temmuz 2024

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

Fransa'da, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a 'insanlığa karşı suç ve savaş suçuna iştirak' gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı. Suçlamalar, 2013 yılında Doğu Guta'da gerçekleşen ve 1400 sivilin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla ilgili. Ayrıca Esad'ın kardeşi ve iki general için de tutuklama talep edildi. Soruşturma, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi, Açık Toplum Adalet Girişimi ve Suriye Arşivi'nin şikayeti üzerine 2021'de başlatılmıştı.
15 Kasım 2023

Fransa'da erken seçimler yaklaşırken, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisine karşı sol partiler ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi. Paris, Marsilya ve Grenoble başta olmak üzere 150 farklı noktada gerçekleştirilen gösterilere Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Mathilde Panot ve Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure da katıldı. Göstericiler, Halk Cephesi'ne oy kullanma çağrısında bulunarak faşizme karşı mücadele mesajları verdi. Paris'teki gösterilere 250 bin kişinin katıldığı bildirildi.
15 Haziran 2024

Fransa'da hükümet, 2023-2027 bütçe planlamasına ilişkin yasa tasarısının oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu adıma karşı muhalefet kanadından Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) meclise gensoru önergesi sundu. Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim