Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 64,27 arttığını duyurdu. Aylık enflasyon oranı yüzde 1,18 olarak belirlenirken, üretici fiyatları yıllık yüzde 97,72 artış gösterdi. Önceki yılın aynı dönemindeki yüksek enflasyon oranları nedeniyle, bu yılın Aralık ayında enflasyon oranlarında gözlemlenen düşüş, baz etkisi olarak adlandırılıyor. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine bu baz etkisinin devreye girmesini beklediği ve seçimlere yaklaşırken enflasyon düşüşünün fiyatlar gerilemiş gibi lanse edileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de döviz kurunun ekonomik gerçekler yerine siyasi tercihlerle belirlendiğini belirtiyor. Seçimler sonrası döviz kurunun geçen yılki gibi hızlı bir artış göstermesinin beklenmediğini, çünkü bu yılın koşullarının geçen yıldan farklı olduğunu ifade ediyor. Aktaş, döviz kurunun ekonomik temellere dayalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
20 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarınki toplantısında politika faizini sabit tutmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Aktaş, Türkiye'de faiz toplantılarının genellikle büyük bir heyecanla beklendiğini, ancak bu sefer durumun farklı olduğunu ifade ediyor. Toplantı sonrası yapılacak açıklamanın da büyük ölçüde tahmin edilebilir olduğunu ve sıkı para politikasının enflasyon düşene kadar devam edeceğini vurguluyor. Ayrıca, gelecekte enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

Şubat ayında gerçekleşen enflasyon oranları, Merkez Bankası'nın yıl sonu için öngördüğü yüzde 36'lık tüketici enflasyon tahmininin üzerinde çıktı. Banka, yılın ilk yarısında aylık enflasyonun yüzde 3 civarında olmasını beklerken, yılın son çeyreğinde bu oranın yüzde 1,5'a düşmesini öngörmüştü. Ancak Şubat ayındaki yüksek enflasyon oranları, bu tahminlerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Merkez Bankası Başkanı Karahan, enflasyonun ana eğiliminde kalıcı ve belirgin bir artış olmadıkça politika faizini daha fazla yükseltmeyeceklerini belirtmişti.
5 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023

TÜİK, Ocak ayı tüketici fiyat artışını yüzde 6.7 olarak açıkladı. Bu oran, piyasada gözlemlenen genel fiyat artışları ve zamların yoğunluğuna kıyasla düşük bulunuyor. Alaattin Aktaş, geçmiş yıllardaki enflasyon oranları ile karşılaştırma yaparak, ya geçen yılın Ocak ayındaki enflasyonun yüksek açıklandığını ya da bu yılın Ocak ayındaki enflasyonun düşük açıklandığını öne sürüyor. Aktaş, bu durumu 'bir mucize' olarak nitelendiriyor ve TÜİK'in açıkladığı oranların gerçekçiliği üzerine soru işaretleri uyandırıyor.
6 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 58,94 olduğunu bildirdi. Aylık artış oranı ise yüzde 9,09 olarak kaydedildi. Bu oranlar, TÜİK'in temmuz ayında açıkladığı yıllık enflasyon oranı olan yüzde 47,83'ten ve haziran ayındaki yüzde 38,21'lik orandan daha yüksek. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildi.
4 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uzun yıllar savunduğu 'Faiz sebep, enflasyon sonuç' tezinden Mayıs 2023 seçimlerinden sonra vazgeçtiğini ve bu konuda Mehmet Şimşek'i ekonominin başına getirdiğini belirtti. Faizlerin düşürülmesiyle enflasyonun düşeceği beklentisi gerçekleşmeyince, Erdoğan enflasyonun düşürülmesinin zaman alacağını ve bu süreçte vatandaşın mağdur edilmemesi için çeşitli adımlar atıldığını ifade etti. Enflasyonun yüzde 60'ın üzerinde seyretmeye devam ettiği belirtilirken, Erdoğan'ın enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme hedefi olduğunu vurguladı.
6 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında enflasyonun aylık %3,18 artışla yıllık %69,80'e ulaştığını açıkladı. Şimşek, mayıs ayında enflasyonun zirveye ulaştıktan sonra hükümetin uyguladığı ekonomik programlar sayesinde keskin bir şekilde düşeceğini öngördüğünü ifade etti. Bu programlar arasında ekonomik dengelenme, cari açığın azalması, bütçe disiplininin yeniden sağlanması ve uluslararası kaynaklardan sağlanan artış gibi faktörler bulunuyor.
3 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayında aylık enflasyonun yüzde 2,29 arttığını ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle yüzde 50,5 seviyesine düştüğünü açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 112,51 olarak hesapladığını ve mart ayında yüzde 5,08 artış olduğunu bildirdi. Reuters anketindeki beklentiler, aylık yüzde 2,85 ve yıllık yüzde 51,3 enflasyon artışı yönündeydi. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor.
3 Nisan 2023

Merkez Bankası, 2024 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 36'da sabit bıraktı. Bu oran, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra bankanın başına gelen Hafize Gaye Erkan'ın yönetiminde ilk olarak yüzde 33 olarak belirlenmiş ve Kasım ayında yüzde 36'ya çıkarılmıştı. Erkan'ın görevden alınmasının ardından yerine atanan Fatih Karahan, 2024 sonu için aynı tahmini yineledi ve 2025 ve 2026 sonu için sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 enflasyon beklentisini açıkladı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturabilmişti.
8 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, dolar/TL beklentisi düştü. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 68,01'e çıktı. Dolar/TL beklentisi ise 30,05 TL'ye düştü. Ayrıca, katılımcılar politika faizinin bu ay 3,5 puandan fazla artacağını öngörüyor.
20 Ekim 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Ayrıca 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon beklentilerini de yükseltti. 2024 beklentisi yüzde 8,8'den yüzde 33'e, 2025 beklentisi ise yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi son 12 yılda tutturulamadı. 2022'de yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 23,2'ydi ancak yıl, yüzde 64,27 enflasyon oranıyla kapatıldı.
27 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Aylık enflasyon yüzde 2,39 artış gösterirken, yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 43,68'e düştü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun yüzde 45'in altında olacağını öngörmüştü. İstanbul Ticaret Odası ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise İstanbul için daha yüksek enflasyon oranları bildirdi.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için bu yıl ve gelecek yılki büyüme tahminlerini yükseltti. Yeni rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Mayıs ayında yayımlanan tahminlerde ise bu yıl için yüzde 2,6 ve gelecek yıl için yüzde 2 büyüme öngörülmüştü. Ayrıca, Türkiye'de yıl sonu enflasyonun bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olması bekleniyor.
31 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 38,21'e ulaştığını bildirdi. Bu oran, mayıs ayında açıklanan yüzde 39,59'luk yıllık enflasyon oranından düşüş gösteriyor. Aylık enflasyon artışı ise yüzde 3,92 olarak kaydedildi. Öte yandan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 108,58 olarak hesapladı ve haziran ayında aylık enflasyon artışını yüzde 8,54 olarak açıkladı.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, alınan ekonomik tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve enflasyonun düşüşe geçtiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon oranı %61,98 olarak açıklanırken, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonu %129,27 olarak hesapladı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahminini %58'den %65'e yükseltti. Erdoğan, işsizlik oranının düştüğünü ve istihdam edilen kişi sayısının arttığını da belirtti.
11 Aralık 2023
İşaretlediklerim