İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın SİHA biriminden sorumlu komutanı Muhammed Hüseyin Surur'un öldüğünü açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda iki kişinin öldüğünü ve 15 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalar, 8 Ekim'den beri devam ediyor ve Lübnan'da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yerinden olmasına neden oldu. ABD ve Fransa, Lübnan'da acil ateşkes çağrısında bulundu.
26 Eylül 2024

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon, Lübnan'a kara istilası düzenlemeyi planlamadıklarını ve diplomatik çözümü tercih ettiklerini belirtti. İsrail, Lübnan'a hava saldırılarını sürdürürken, kara saldırısı tatbikatı yapmış ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'a yeni darbeler vurmaya hazır olduklarını söylemişti. Danon, İsrail'in Lübnan'a kara istilası başlatmaya hevesli olmadığını, ancak İsrail'deki sivilleri koruma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 558 kişinin öldüğünü ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı.
25 Eylül 2024

Fransız hava yolu şirketi Air France, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Lübnan ve İsrail'e olan uçuşlarını yarına kadar askıya aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve iki bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu. Air France, bölgedeki güvenlik krizinin günlük olarak değerlendirileceğini ve müşterilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Benzer şekilde, Alman hava yolu firması Lufthansa da Lübnan'daki patlamalar nedeniyle İsrail ve İran'a uçuşlarını askıya almıştı.
18 Eylül 2024

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine füze ve SİHA'larla saldırı düzenlendi. İsrail ordusu da Lübnan'ın güneyine karşılık verdi. Saldırılarda Hizbullah'tan iki kişi öldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırısında Hula beldesinde bir evin vurulduğunu ve bir kişinin öldüğünü, Beyt Lif beldesinde ise üç kişinin yaralandığını açıkladı. Türkiye, Fransa ve Almanya, vatandaşlarına Lübnan'dan ayrılmaları yönünde uyarılarda bulundu.
5 Ağustos 2024

İsrail hükümeti, Lübnan'da Hizbullah ile şiddetlenen çatışmalar nedeniyle 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Güvenlik kabinesi toplantısında alınan bu karar, hükümete daha geniş yetkiler tanıyor. İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bin 100 noktaya hava saldırısı düzenledi. Lübnan ise bu saldırılarda 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

İsrail, Lübnan'a yönelik kara saldırısı tatbikatı gerçekleştirdi ve Hizbullah'a yeni darbeler vurmaya hazır olduğunu belirtti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'a ağır darbeler vurduklarını ve yeni saldırılar için hazır olduklarını söyledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında 558 kişinin öldüğünü ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı. Beyrut'a yönelik saldırılar devam ederken, Lübnan'da iç göç dalgası yaşanıyor.
24 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik şiddetli hava saldırıları sırasında Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnanlıları 'canlı kalkan' olarak kullandığını ve İsrail'i hedef aldığını savundu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, hava saldırılarıyla Hizbullah'ın 20 yılda inşa ettiği altyapıyı çökerttiklerini iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında en az 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik şiddetli hava saldırıları sırasında Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnanlıları 'canlı kalkan' olarak kullandığını ve İsrail'i hedef aldığını savundu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, hava saldırılarıyla Hizbullah'ın 20 yılda inşa ettiği altyapıyı çökerttiklerini iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında en az 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ve Lübnan arasında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı. Bu çağrı, Lübnan topraklarından İsrail'e fırlatılan roketler ve İsrail'in buna karşılık vermesiyle başlayan gerginlik sonrasında geldi. UNIFIL, gerginliğin daha ciddi bir boyuta ulaşmaması için her iki tarafla temas halinde olduklarını ve güçlerinin görevlerinin başında kalmaya devam edeceğini belirtti.
8 Ekim 2023

Lübnan'da Hizbullah'a yakın isimlerin güvenlik nedeniyle kullandığı çağrı cihazları eş zamanlı olarak patladı. Bu sofistike saldırı, 7 Ekim'de HAMAS'ın İsrail yerleşim birimlerine saldırısının ardından bölgede artan gerilimi daha da tırmandırdı. İsrail'in Lübnan'a geniş çaplı bir saldırı yapmaya hazırlandığı iddiaları, bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. Gazze'de ateşkes sağlanması bir yana, bölgesel gerilim Lübnan ve Suriye'yi de içine alacak şekilde genişliyor.
19 Eylül 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da iki gün üst üste gerçekleşen ve Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla sonuçlanan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu. Nasrallah, bu saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda toplam 37 kişinin öldüğünü ve 2 bini aşkın kişinin yaralandığını açıkladı. Nasrallah, Hizbullah'ın yıkılmayacağını ve Gazze'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
19 Eylül 2024

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

Çin, İsrail-Lübnan sınırında artan askeri çatışmalar nedeniyle vatandaşlarının İsrail’i en kısa sürede terk etmesini istedi. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail’i sorumlu tutarken, Hizbullah İsrail'i tehdit etti. Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, ülkedeki güvenlik durumunun vahim, karmaşık ve tahmin edilemez olduğunu belirtti.
23 Eylül 2024

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da artan gerilim ve istikrarsız güvenlik ortamı nedeniyle Lübnan'daki Fransız vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Daha önce yapılan Lübnan'a seyahat edilmemesi uyarısı hatırlatılarak, halihazırda Lübnan'da bulunan Fransız vatandaşlarına son derece dikkatli olmaları ve Beyrut'taki Fransa Başkonsolosluğu'nun internet sitesini düzenli olarak takip etmeleri önerildi. Bu çağrı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında ölmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi olayların ardından geldi.
4 Ağustos 2024

Wall Street Journal, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a karadan saldırabileceği izleniminde olduğunu iddia etti. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. ABD'li yetkililer, İsrail'in küçük bir askeri güçle dar kapsamlı ve hızlı operasyonlar yapabileceği görüşünde. İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor.
20 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a nokta saldırı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda sekiz kişinin öldüğünü ve 58 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırının Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’i hedef aldığı iddia edildi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırıyı kınayarak İsrail’in insani, hukuki ve ahlaki değerlere önem vermediğini belirtti.
20 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan sınırında bazı bölgeleri topçu atışlarıyla vurdu. İsrail'in topçu atışı Lübnan ordusunun bölgedeki bir gözetleme noktasına isabet etti. İsrail ordusu, Lübnan topraklarına doğru topçu atışıyla karşılık verildiğini aktardı. Lübnan topraklarından olası bir sızmaya karşı bölgede saldırı alarmı çaldığı ve çevrede arama yapıldığı belirtildi.
13 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024
İşaretlediklerim