Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre, AB'deki siyahların yaklaşık yarısı ırkçılığa maruz kalıyor. Araştırmaya göre, siyahların en çok ayrımcılığa uğradığı ülke Almanya. Almanya'daki katılımcıların yüzde 76'sı son beş yılda ten rengi, göçmenlik geçmişi ya da dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İkinci sıradaki Avusturya'da ise katılımcıların yüzde 72'si ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
25 Ekim 2023

Senex: Yaşlanma Çalışmaları Derneği'nin raporuna göre, Haziran ayında Türkiye genelinde 136 yaşlı şiddet, istismar, ihmal, hak ihlali ve ayrımcılığa maruz kaldı. Bu vakaların en çok yaşandığı şehir İstanbul oldu. Vakaların %49'u ölümle sonuçlandı ve bu ölümlerin 22'si şüpheli olarak sınıflandırıldı. Rapor, yaşlılara yönelik ayrımcılığın Türkiye'de giderek yaygınlaştığını belirtti.
31 Temmuz 2023

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye dahil G20'nin gelişmekte olan ekonomilerinde yaşanan ekonomik şokların dünya ekonomisini yüzde 4 oranında etkilediği belirtiliyor. Raporda, bu ekonomilerin 2000'den bu yana küresel GSYH'deki paylarını iki katından fazla artırdığı ve özellikle Çin'deki şokların gelişmiş ülkelere yayılma riskinin üç kat arttığı ifade ediliyor. Ayrıca, politika yapıcılara gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek daha büyük şokları yönetmek için tamponları koruma ve politika çerçevelerini güçlendirme çağrısında bulunuluyor.
10 Nisan 2024

Haziran ayının LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlandığı ve Onur Yürüyüşlerinin düzenlendiği bir dönemde, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Haliç Köprüsü'ne trans bayrağı asarak, yürüyüşlere yönelik engellemelere ve polis müdahalelerine karşı duruşlarını gösterdi. 2017'den bu yana engellenen Trans Onur Yürüyüşü, bu yıl tekrar düzenlenmiş ve polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Komite, 25 Haziran'da yapılacak Onur Yürüyüşü'ne olan kararlılıklarını vurgulayarak, yasaklara ve engellemelere meydan okuduğunu ifade etti.
19 Haziran 2023

Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO), Türkiye'nin yolsuzlukla mücadeledeki performansını değerlendirdiği raporunda, Türkiye'nin 2015'te kabul edilen 22 tavsiyeden sadece üçünü tatmin edici bir şekilde uyguladığını, dokuzunu kısmen uyguladığını ve 10'unu ise hiç uygulamadığını belirtti. Milletvekilleri, hakimler ve savcılar arasında yolsuzluğun önlenmesi amacıyla verilen tavsiyelerin yeterince yerine getirilmediği ve yasama sürecinin şeffaflığının arttırılması gerektiği vurgulandı. Türkiye'ye, alınan tedbirlere ilişkin bir raporu en geç 30 Haziran 2024'e kadar sunması talep edildi.
7 Aralık 2023

İktidar tarafından Adalet Reformu adı altında sunulan yeni yasa değişiklikleri, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruları zorlaştırırken, 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi' hakkındaki, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeyi daha da kesinleştirerek yeniden yürürlüğe sokuyor. Bu durum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen gerçekleşiyor ve pek çok hukuk profesörü ile demokratik toplum örgütü tarafından eleştiriliyor.
24 Mart 2024

Türkiye'de otistik bireyler ve aileleri, anayasal ve yasal haklara eşit şekilde erişimde ciddi ayrımcılıklarla karşılaşıyor. Otistik bireylerin temel haklarına erişimde yaşadığı sorunlar, sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi ve çeşitli projelerle gündeme getiriliyor. Özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinde yaşanan ayrımcılık, otistik bireylerin toplumsal entegrasyonunu zorlaştırıyor. Ayrıca, otistik bireyler için uygun bakım evlerinin eksikliği ve yasal hakların uygulanmaması gibi sorunlar devam ediyor.
25 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 'tam üyelik' müzakerelerinin yerine 'stratejik ortaklık' benzeri bir çerçeve çizilmesini öneren yıllık raporu onayladı. Rapor, Türkiye'nin 2005'ten bu yana devam eden, ancak son siyasi gelişmelerle tümüyle dondurulan üyelik müzakerelerinin ciddi bir tıkanıklık içinde olduğunu belirtiyor. Rapor, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin 'gerçekler ışığında' yeniden düşünülmesi gerektiğini ve 'stratejik ortaklığa' ilerleyen bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini öneriyor.
13 Eylül 2023

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye nüfusa göre kişi başına en fazla mahkum ve tutuklunun olduğu ülke. 31 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 303 bin 945 mahkum veya tutuklu bulunuyor. Bu sıralamada Türkiye'yi İngiltere, Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, Ukrayna ve İspanya izliyor. Ayrıca, Türkiye'de 100 bin kişi içinde 355 kişi cezaevinde bulunuyor.
27 Haziran 2023

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin antidemokratik uygulamaları ve adaletsiz mahkeme kararları nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) girişinin zor olduğunu belirtti. Amor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bir süre daha gündeme gelmeyeceğini ve Türkiye'nin her geçen gün AB'den uzaklaştığını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik için uyması gereken altı kriteri vurgulayan Amor, bu kriterlerin terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

Ipsos araştırma şirketinin gerçekleştirdiği ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 73'ü ülkenin yanlış istikamette ilerlediğini düşünüyor. 26 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında 29 ülkede yapılan ankette, Türkiye'deki katılımcılar enflasyonu en büyük sorun olarak görüyor. Yoksulluk ve sosyal adaletsizlik ikinci, suç ve şiddet ile işsizlik ise diğer önemli kaygılar arasında yer alıyor. Ekonomik durumu kötü olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 74.
4 Mart 2024

Earth Commission tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, insan faaliyetlerinin gezegenin güvenliğini ve adaletini tehlikeye attığı belirtildi. Sekiz ekolojik göstergeden yedisinde tehlikeli sınırların aşıldığı, küresel sıcaklık artışının güvenli sınır olan 1 dereceyi geçtiği ve yüzey suyu akışında güvensiz seviyelerin görüldüğü tespit edildi. Ayrıca, gezegenin yalnızca yüzde 45 ila 50'sinin bozulmamış ekosistemlere sahip olduğu ve nitrojen ile fosfor kullanımındaki eşitsizliklerin tehlikeli boyutlara ulaştığı bulgularına ulaşıldı.
31 Mayıs 2023

2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

11'inci İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti ve onlarca kişi gözaltına alındı. İzmir Valiliği, 'genel ahlakı koruma' gerekçesiyle Onur Haftası kapsamında İzmir'de düzenlenecek etkinlikleri yasaklamıştı. Yürüyüşe katılmak için toplanan kitleyi polis ablukaya aldı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Şimşek ve dört avukat da bulunuyor.
25 Haziran 2023

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Tarihsel afetlerde kadın ve kız çocuklarının ölüm oranlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. Afet sırasında ve sonrasında kadınların karşılaştığı zorluklar arasında toplumsal cinsiyet rolleri, kadın bedeni üzerindeki baskı ve bakım sorumluluğu gibi faktörler yer alıyor. Ayrıca, afet bölgelerinde kadınların yüzde 52'sinin kayıt dışı çalıştığı ve bu durumun afet sonrası işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamalarına yol açtığı vurgulanıyor.
8 Mart 2024

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2023 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9 olarak güncelledi. Raporda, merkez bankalarının faiz artırımları ve Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik faaliyeti baskıladığı, Çin'deki Covid-19 durumunun ise toparlanmayı hızlandırdığı belirtildi. Küresel enflasyonun 2022'deki yüzde 8,8 seviyesinden 2023'te yüzde 6,6'ya ve 2024'te yüzde 4,3'e düşmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilirken, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 3 olarak korundu.
31 Ocak 2023

İstanbul'da düzenlenen 9'uncu Trans Onur Yürüyüşü sırasında en az sekiz kişi, aralarında bir 18 yaşından küçük bireyin de bulunduğu, gözaltına alındı. Yürüyüş öncesinde İstiklal Caddesi'ne çıkan yollar polis tarafından kapatıldı ve bazı metro durakları kullanıma kapatıldı. Yürüyüşe katılan LGBTİ+ bireyler Harbiye'de toplanarak basın açıklaması yaptı ve daha sonra dağıldı. Polis, yürüyüşe katılanlara karşı sert müdahalede bulunduğu ve bir yurttaşın gözaltına alınma anı görüntülendi.
18 Haziran 2023

Eurostat verilerine göre, 2022'de Avrupa Birliği'nde ortalama Gini katsayısı 29,6 iken, Türkiye'nin 2021'deki Gini katsayısı 42,6 olarak kaydedilmiştir. Bu oranla Türkiye, Avrupa'daki 36 ülke arasında gelir dağılımı eşitsizliğinde ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca, Dünya Bankası verilerine göre Türkiye, 130 ülke arasında gelir dağılımı eşitsizliği bakımından 28'inci sırada bulunmaktadır. Gini katsayısı, gelir dağılımı eşitsizliğini ölçen temel bir göstergedir ve 0 ile 1 arasında değişir.
12 Mart 2024
İşaretlediklerim