Uluslararası akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Türkiye'de motorinin litre fiyatına 47 kuruş indirim uygulandı. Bu indirimle İstanbul Avrupa yakasında motorin 19,70 lira, Ankara'da 20,06 lira, İzmir'de ise 20,15 lira oldu. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Yılbaşından bu yana benzin ve motorin fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanmasına rağmen, geçen yılın başına göre fiyatlar neredeyse iki katına çıkmış durumda.
25 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son toplantısında faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi politikalarında bir 'normalleşme' olarak görülüyor ve piyasa tarafından beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor. Toplantı özetinde, enflasyonun gidişatına, önceliklere ve küresel gelişmelere bakış açısında değişiklikler olduğu belirtiliyor. Önceki toplantılarda büyüme öncelikli bir yaklaşım sergilenirken, bu toplantıda enflasyonun düşürülmesi ana hedef olarak belirlendi ve büyüme ile 'liralaşma' stratejisine atıf yapılmadı.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un zincir marketlerle yaptığı toplantının ardından, ŞOK'un bin üründe sabit fiyat uygulaması başlatmasının ardından Migros da 419 temel ihtiyaç ürününde sabit fiyat uygulamasına geçtiğini duyurdu. Ayrıca Migros, 3 binden fazla üründe sürekli indirim ve 23 farklı ürün ailesinde yüzde 25 ile yüzde 50 arasında indirimler uyguladığını açıkladı. CarrefourSA ise ocak ayı boyunca 20 bin üründe yüzde 40'a varan indirim yapacağını bildirdi. Bu gelişmeler, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları nedeniyle artan maliyetler ve hükümetin zincir marketleri fiyat artışları konusunda sorumlu tutması bağlamında gerçekleşti.
4 Ocak 2023

Türkiye'de dünkü seçimlerin ardından döviz kurlarında bir yükseliş yaşandı ve bankalar arasındaki döviz alış ve satış fiyatları arasındaki fark, yani makas, 2,5 TL'nin üzerine çıktı. Kamu bankaları ve özel bankalar arasında dolar alış ve satış fiyatları farklılık gösteriyor. Örneğin, Ziraat Bankası'nda dolar alış fiyatı 19,64 TL iken satış fiyatı 21,96 TL olarak belirlenmiş, Akbank'ta ise alış fiyatı 19,62 TL, satış fiyatı 22,32 TL olarak görülmüştür.
15 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sanayide yapılan doğalgaz indirimine işaret ederek, evlerde kullanılan doğalgazın birim fiyatının da indirilmesi gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin ağır kış koşullarına girdiğini ve hanelerin doğalgaz fiyatlarının yüksek olduğunu ifade etti. BOTAŞ'ın şubat ayında elektrik üretimi ve sanayi kuruluşları için doğalgaz satış fiyatlarında indirim yaptığı bilgisini verdi. Ayrıca, Türkiye'nin doğalgazı büyük oranda ithal ettiği ve seçimler yaklaşırken iktidar tarafından doğalgaz ve petrol kaynakları bulunduğuna dair açıklamalar yapıldığına değindi.
30 Ocak 2023

Orta Vadeli Program'da (OVP) kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceği belirtildi. Bu açıklamanın ardından birçok banka, özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne dair mesajlar gönderdi. Daha sonra bu mesajların yanlışlıkla gönderildiği belirtildi. Ancak ekonomi uzmanları, bu durumu kredi kartı kullanımına sınırlama getirileceği şeklinde yorumladı.
8 Eylül 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticari taşımacılık yapan esnafın araçlarını yenilerken ÖTV ödemeyeceğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha önce ÖTV indirimine karşı çıkmasına rağmen, Erdoğan'ın duyurusunun ardından muafiyetin detaylarını paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce ÖTV indirimi yapacaklarını söylemesi üzerine Nebati'nin karşı çıktığı ve ÖTV artırımını düşündüklerini ifade ettiği bir toplantının detayları da hatırlatıldı.
24 Nisan 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, faiz kararının ardından bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda para politikasında önemli değişikliklerin sinyalini verdi. Erkan, enflasyonla mücadeleyi birinci öncelik olarak belirtti ve Türk Lirası'nın güçlenmesi üzerine vurgu yaptı. Ayrıca, döviz kurunu baskılamak için kullanılan makro ihtiyati önlemlerin kaldırılacağını ve döviz rezerv satışlarının sona erdiğini belirtti. Bu açıklamalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı tutumuna rağmen Merkez Bankası'nın faiz oranlarını %15'e çıkarması sonrasında geldi.
3 Temmuz 2023

Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde zam yapıldı. Ancak, 18 Ağustos itibariyle motorin fiyatlarına 1,51 liralık bir indirim uygulandı ve litre fiyatı 36,87 lira oldu. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu indirim, akaryakıtta daha önce yapılan 5 liralık ÖTV artışı ve litre fiyatlarına yansıtılan 6 lira zamın ardından geldi.
18 Ağustos 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile doğalgaz üzerinden alınan ÖTV, standart metreküp başına 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda kullanılan doğalgazda ise metreküp başına 2,7944 lira olarak belirlendi. Önceki oranlar sırasıyla 0,0230 lira ve 0,8599 lira idi. Bu değişiklikle her iki kalemde de ÖTV oranları yaklaşık yüzde 224 artış gösterdi. Ayrıca, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV tutarlarında da artış yapıldığı ve bu zamların pompa fiyatlarına yansıtıldığı belirtildi.
16 Temmuz 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ilişkin seyahat harcamalarında üç taksit imkânının devam etmesine karar verdi. Bu karar, BDDK'nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca alındı. Karar, 31.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.
26 Ağustos 2023

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile devlete olan borçların yapılandırılması için başvuru süresi 6 Haziran'a, ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kredi kartı borçlarının faizlerinin silinmesi ve anaparanın 36 ay taksitlendirilmesi vaadinde bulundu.
26 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak amacıyla vergi muafiyeti getirmeyi planlıyor. Bakan Nureddin Nebati'nin ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıda, şirketlerin yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'un beş iş günü süreyle kapatılmasının ardından alındı.
14 Şubat 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, bankalar yüksek faiz oranları sunmaktaydı. Ancak Reuters'a konuşan dört kıdemli bankacıya göre, bazı bankalar önden prim ödeme uygulamasını durdurdu. Bankacılık kaynaklarına göre, bu durum bankaların bilançoları için daha sağlıklı bir gelişme. KKM hesaplarına verilen faizlerin ise hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim