Apple, şirket içerisinde 'Apple GPT' isimli bir yapay zeka sohbet robotunu kullanıyor. Bu robot, metinlerin özetlenmesi ve verilere göre soruların yanıtlanması konularında çalışanlara yardımcı oluyor. Şirket, bu teknolojiyi müşteri tarafında kullanmayı düşünüyor ancak bu konuda henüz karar verilmiş değil. Apple, yapay zeka kullanımını genişletme planları yapıyor ve önümüzdeki yıl yapay zeka ile ilgili önemli bir duyuru yapmayı planlıyor.
24 Temmuz 2023

ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023

İtalya Verileri Koruma Ajansı, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin kişisel verileri yasadışı şekilde topladığı şüphesiyle bir soruşturma başlattı ve İtalyan kullanıcılara hizmetin erişimini geçici olarak engelledi. Ajans, ChatGPT'nin kullanıcıların yaşını kontrol etmediğini ve verilerin toplanma usulüne ilişkin kullanıcılara yeterli bilgi verilmediğini belirtti. Ayrıca, kişisel verilerin toplanması ve saklanması için yasal bir dayanak olmadığını ifade etti. Bu karar, kullanıcı konuşmaları ve ödemelerle ilgili veri kaybının yaşandığı bir dönemde alındı.
1 Nisan 2023

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

ABD'deki Indiana Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'nin metin oluşturma yeteneği, Twitter'da botnet kodu oluşturmak için kullanılıyor. Bu botlar, insanları sahte kripto para birimlerine yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyor ve hatta mevcut kripto cüzdanlarından hırsızlık bile yapabiliyor. Araştırmacılar, Twitter'da bu amaçla 1000'den fazla bot bulunduğunu tespit etti. Ayrıca, ChatGPT benzeri araçlar, çoğu yalan bilgi yayınlayan spam içerikli haber siteleri oluşturdu.
22 Eylül 2023

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

Facebook, Instagram, Threads ve Whatsapp'ın çatı şirketi olan Meta, yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görselleri tespit edip etiketleyebilen bir teknolojiyi devreye sokacağını duyurdu. Bu teknoloji, Meta'nın kendi sistemleri tarafından oluşturulan yapay zeka görsellerini zaten etiketliyor ve kötü amaçlı kullanımla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Meta, bu teknolojinin ses kayıtları ve videolar için çalışmayacağını belirtirken, kullanıcılarından bu tür içerikleri kendilerinin etiketlemelerini istedi. Ayrıca, ChatGPT gibi araçlarla oluşturulan metinleri test etmenin imkansız olduğunu kabul etti.
7 Şubat 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, şirket içinde yürütülen bir inceleme sürecinin ardından görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurdu. OpenAI, baş teknoloji yöneticisi Mira Murati'nin geçici olarak CEO'luk görevine getirildiğini açıkladı. Yönetim kurulu, Altman'ın iletişiminde tutarlı olmaması ve bu durumun görevini yerine getirmesine engel olması nedeniyle ona olan güvenini kaybettiğini belirtti.
18 Kasım 2023

ABD'li teknoloji şirketi Apple, yeni yapay zeka teknolojisi Apple Intelligence'ı tanıttı ve ChatGPT ile işbirliğini duyurdu. Apple Intelligence, bağlam odaklı bildirimler gönderebilme, yapay zekayla görüntü oluşturma ve uygulamalar arası görev gerçekleştirme gibi yeteneklere sahip olacak. Siri'ye entegre edilecek ChatGPT, yılın ilerleyen zamanlarında iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya gelecek. OpenAI CEO'su Sam Altman, bu işbirliğinden memnuniyetini dile getirdi.
11 Haziran 2024

Elon Musk, sahibi olduğu Twitter'ın verilerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Microsoft'u dava edeceğini açıkladı. Musk, Microsoft'un Twitter verilerini yasa dışı kullanarak eğitim aldığını iddia etti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Microsoft, Twitter'dan reklamlarını kaldıracağını ve 25 Nisan'dan itibaren kendi reklam platformunun Twitter'ı desteklemeyeceğini duyurmuştu. Microsoft, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
22 Nisan 2023

Yapay zeka şirketi OpenAI'de, neredeyse tüm çalışanların Microsoft'a geçmeye hazırlanması ve 700'den fazla çalışanın yönetim kurulunu istifaya çağırmasıyla kriz yaşanıyor. Şirketin eski başkanlarından Sam Altman ve Greg Brockman'ın görevlerine iade edilmesi talep ediliyor. Altman, Microsoft ile yeni bir yapay zeka projesi başlatmak üzere anlaşmış ve bazı OpenAI çalışanları da Microsoft'un yapay zeka ekibine katılmış. OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın yeterince 'dürüst' olmadığını iddia ederek onu görevden almış, ancak bu kararın ardından geri adım atma sinyalleri veriyor.
21 Kasım 2023

Kanadalı müzisyen Grimes, yapay zeka teknolojisi kullanılarak kendi sesiyle üretilen başarılı şarkılar için telif hakkını paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Drake ve The Weeknd gibi sanatçıların seslerinin yapay zeka ile taklit edilerek oluşturulan şarkıları müzik platformlarından kaldırtmalarının ardından geldi. Grimes, Twitter hesabında yapay zeka ile sesini kullanarak başarılı bir şarkı yapanlara telif ücretinin yarısını vermeyi teklif ettiğini duyurdu ve bu konuda iş birliği yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti.
1 Mayıs 2023

Elon Musk, Apple'ın OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT ile işbirliği yaparak Siri'ye ChatGPT entegrasyonu getirmesine tepki gösterdi. Musk, bu entegrasyonun kabul edilemez bir güvenlik ihlali olduğunu savunarak, Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklama tehdidinde bulundu. Apple, ChatGPT entegrasyonunun yıl içinde iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya da geleceğini duyurdu.
11 Haziran 2024

OpenAI, ChatGPT'de Scarlett Johansson'a benzetilen seslendirme seçeneği olan Sky'ın geçici olarak kaldırılacağını duyurdu. Şirket, yapay zeka seslendirmelerinin ünlülerin özgün seslerini taklit etmemesi gerektiğini belirtti. Sky'ın sesi, Johansson'ın sesine benzetilse de, aslında farklı bir profesyonel oyuncunun doğal konuşma sesi kullanılarak oluşturulmuştu. ChatGPT'nin ses modu, Eylül 2023'te kullanıma sunulmuş ve kullanıcılar arasında popüler olmuştu.
21 Mayıs 2024

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, görevinden ayrıldıktan sonra Microsoft'a transfer olacak. Yönetim kurulu tarafından yürütülen bir inceleme sürecinin ardından Altman'ın OpenAI'deki liderlik pozisyonuna olan güven kaybedilmişti. Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman'ın Microsoft'un yapay zeka ekibini yöneteceğini ve OpenAI'nin kurucularından Greg Brockman'in de Microsoft'a katılacağını duyurdu.
20 Kasım 2023

ABD Temsilciler Meclisi, gizlilikle ilgili endişeler nedeniyle, yapay zeka dil modeli ChatGPT'nin kullanımını sınırlandırdı. Temsilciler Meclisi İdari İşler Müdürü'nün bir uyarı notuna göre, milletvekilleri ve tüm meclis çalışanları, yalnızca, kurum verilerinin korunması için gerekli gizlilik özelliklerine sahip olan ChatGPT'nin 'ChatGBT Plus' versiyonunu kullanabilecek. Uygulamada sadece hassas olmayan verilerin kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, gizlilik ayarları etkinken kullanılması tavsiye edilen ChatGPT'nin metin yazılan butonuna, daha önce kamuya açık hale getirilmemiş herhangi bir metnin yapıştırılmaması uyarısı yapıldı.
27 Haziran 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, OpenAI'nin Fransız rakibi Mistral AI ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu ortaklık kapsamında, Mistral AI'nın yapay zeka modelleri Microsoft'un Azure bulut bilişim platformu üzerinden erişilebilir hale gelecek. Microsoft, bu hamleyle küresel yapay zeka inovasyonu ve büyümesini destekleme konusundaki kararlılığını vurguladı.
26 Şubat 2024

YouTube, deepfake içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir politika uygulamaya başladı. Bu politika, kullanıcıların yüzlerini veya seslerini taklit eden içeriklerin kaldırılması için kapsamlı bir değerlendirme süreci içeriyor. Kullanıcılar, bu tür içeriklerin kaldırılması için YouTube’un gizlilik şikayeti prosedürünü kullanarak başvuruda bulunabilecek. Değerlendirme sürecinde içeriğin değiştirilmiş olup olmadığı, gerçek sanılma ihtimali ve parodi olup olmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
21 Haziran 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, uygulamanın artık 'görebileceğini, duyabileceğini ve konuşabileceğini' duyurdu. Yeni özelliklerin sesli görüşme yapmaya veya ChatGPT'ye ne hakkında konuşulduğunu göstermeye olanak tanıyacağı belirtildi. Gelecek iki hafta içinde ChatGPT'deki ses ve görüntülerin 'Plus' ve 'Enterprise' kullanıcılarına açılacağı, sesin iOS ve Android işletim sisteminde ayarlardan etkinleştirilebileceği, görsellerinse tüm platformlarda mevcut olacağı kaydedildi.
25 Eylül 2023
İşaretlediklerim