ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

Dünya Bankası, Türkiye'nin ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu. Bu paket, halihazırdaki 17 milyar dolarlık fona ek olarak, önümüzdeki üç yıl içindeki projeler için 18 milyar dolarlık bir taahhüt içeriyor. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, bu finansmanın yeni ekonomi yönetimine bir 'güven oyu' olarak görüldüğünü belirtti.
7 Eylül 2023

ABD'li yatırım bankası Citi, Türkiye'de 14 Mayıs sonrasında para politikasının normalleşmesi halinde ülkeye 12 ay içinde 50 milyar dolarlık bir kaynak aktarılabileceğini tahmin ediyor. Citi analistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, seçim sonrası doğru para politikası uygulanması durumunda Türkiye'nin kredi risk primlerinin 250 puan düşebileceğini ve bu durumun Türk Lirası'nın değer kazanmasına yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasında yurt dışı görüşmelerinde bağladığı 300 milyar dolarlık yatırımı öne çıkarması bekleniyor.
12 Nisan 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Tofaş, 1 Mart'ta duyurulan çerçeve sözleşme sonrasında gerekli incelemeleri tamamladığını ve Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ'nin paylarını 400 milyon avro karşılığında devraldığını açıkladı. Pay devir işlemi, ilgili rekabet otoriteleri ve diğer düzenleyici kurumlardan gereken izinlerin alınmasının yanı sıra belirli kapanış şartlarına tabi. Kapanış öncesinde, taraflar arasındaki ticari koşulların belirleneceği yeni marka dağıtım sözleşmeleri ve Stellantis Grubu ile ortak iş alanlarının geliştirilmesine yönelik sözleşmelerin imzalanması gerekiyor.
30 Temmuz 2023

Bloomberg HT'nin Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Eylül ayında en çok Akbank hissesi satın aldı. Satın alınan diğer hisseler arasında Sabancı, BİM, Koç ve Sasa yer aldı. Yabancı yatırımcıların en çok sattığı hisse ise Türk Hava Yolları oldu. Diğer satılan hisseler arasında Tüpraş, İş Bankası, Hektaş ve Tofaş bulunuyor.
12 Ekim 2023

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 'adli yardım' anlaşması imzalandı. Anlaşma, 'cezai konularda karşılıklı adli yardım' öngörüyor. Bu durum, BAE'de bulunan suç örgütü lideri Sedat Peker'in durumunu gündeme getirdi. Peker'in avukatı Ersan Barkın, anlaşmanın Peker'in iadesine dayanak oluşturmadığını belirtti. Barkın, BAE'nin zaten Interpol üyesi olduğunu ve Peker'in iade edilmemesinin sebebinin iki ülke arasında bu anlaşmanın olmaması olmadığını ifade etti.
19 Temmuz 2023

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Türkiye'nin Siper füze savunma sistemi projesi sayesinde Rus yapımı S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerine ihtiyaç duymadığını belirtti. Türkiye, S-400 alımı nedeniyle ABD'nin yaptırımlarına maruz kalmış ve F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye bu sistemleri aktive etmemeyi tercih ederek ABD ile olan gerilimi azaltmaya çalıştı. Görgün'ün açıklamaları, Bloomberg tarafından Washington tarafından olumlu karşılanabilecek bir gelişme olarak değerlendirildi.
16 Mart 2023

Borsa İstanbul'da ocak ayında yabancı yatırımcılar net olarak 236,5 milyon dolarlık hisse alımı yaptı. Bu alımlar arasında Koç Holding hisseleri 77,7 milyon dolar ile en çok tercih edilen olurken, Sasa Polyester hisseleri ise 50,5 milyon dolar ile en çok satılan hisseler arasında yer aldı. Yabancı yatırımcılar tarafından en çok satılan diğer hisseler arasında Garanti Bankası, İş Bankası ve Tüpraş gibi önemli şirketler bulunuyor. Aynı zamanda, Yapı Kredi, BİM ve Türk Telekom gibi şirketler de en çok alım yapılan hisseler arasında yer alıyor.
15 Şubat 2024

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Nisan ayında toplamda 18 milyar doların üzerinde alım ve satım işlemi gerçekleştirdi. Net satışta en çok sattıkları hisse Ford Otomotiv olurken, Ereğli Demir ve Çelik ile Akfen Yenilenebilir Enerji sırasıyla ikinci ve üçüncü en çok satılan hisseler oldu. En çok alım-satım işlemi yapılan hisse ise Türk Hava Yolları olarak kaydedildi.
9 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın Ocak 2023 ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye'nin dış ticaret açığı 12,43 milyar dolar olarak kaydedildi ve resmi rezervler 9,34 milyar dolar azaldı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' ile cari işlemlerde fazla vermeyi hedeflemesine rağmen, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları bu hedefin gerçekleşmesini engelledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi politikası ve TL'nin dolar karşısında değer kaybı, ekonomik hedeflerin tutturulamamasına yol açtı.
13 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferinden dolayı arayarak tebrik etti. İki liderin telefon görüşmesinde, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebi de ele alındı. Biden, Türkiye'nin F-16 taleplerinin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularıyla ilgili sorunların çözülmesinden sonra ele alınabileceğini belirtti.
30 Mayıs 2023

Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

Alman silah üreticisi Rheinmetall, Alman ordusundan 8,5 milyar avroluk bir sipariş aldığını açıkladı. Bu sipariş, şirket tarihindeki en büyük sipariş olarak kaydedildi. Siparişin amacı, Bundeswehr ve müttefiklerinin stoklarını yenilemek ve Ukrayna'ya savunma kampanyasında destek sağlamak olarak belirtildi. Teslimatın gelecek yıl başlaması planlanıyor ve şirket, 2026 yılı için 13-14 milyar avro satış geliri hedefliyor.
21 Haziran 2024

ABD'den 29 senatör, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylaması durumunda 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçakları satışını destekleyeceklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik için başvurmuş, ancak Türkiye'nin itirazlarıyla karşılaşmıştı. Senatörler, bu konuda bir mektupla ABD Başkanı Joe Biden'a başvurarak, Türkiye'nin onayı olmadan satışın sorgulanacağını ifade ettiler. Bu durum, Kongre'nin ilk kez F-16 satışı ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini doğrudan ilişkilendirdiğini gösteriyor.
3 Şubat 2023

Bloomberg, 2023 yılında yatırımcıların takip etmesi gereken 50 şirketi sıraladı. Listede Adidas, Airbus, Disney gibi büyük şirketler yer alıyor. Türkiye'den ise fiyat/kazanç oranı açısından dünyanın en ucuz 100 şirketi arasına Akbank girebildi. Türk şirketlerinin piyasa değeri/defter değeri oranına göre ucuz sayılan şirketler arasında yer almadığı, sadece beş Türk şirketinin en ucuz ilk 1000'e girdiği belirtiliyor. Borsa İstanbul'un çok ucuz olduğu yönündeki söylemlerin aksine, Türkiye'de hisselerin küresel piyasalara kıyasla ucuz olmadığı, ucuz olan tek sektörün bankacılık olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, 2023'te Borsa İstanbul'da yüksek getirilerin bulunmasının zor olacağını ve daha stresli günlerin başlayacağını öngörüyor.
14 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin F-16 savaş uçakları alımı, IŞİD ve PKK terör örgütleriyle mücadele ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar ele alındı. Çavuşoğlu, F-16 alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle şartlandırılmaması gerektiğini vurguladı. Blinken ise ABD yönetiminin F-16 satış ve modernizasyonuna destek verdiğini ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunmadan özel bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya yaptırımlarını delmesine izin vermediği ve bu konuda ABD ve AB ile iş birliği içinde olduğu ifade edildi.
20 Şubat 2023

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, hisse başına brüt 6 lira, net 5,40 lira olacak şekilde toplam 3 milyar lira nakit temettü dağıtma kararı aldı. Bu karar, 23 Mart 2023 tarihinde ödenecek. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, bu kararın Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve şirketin Ana Sözleşmesi hükümleri ile Kâr Dağıtım Politikasına uygun olduğu belirtildi.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim