Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide görüldüğüne dair açıklamasına yanıt verdi. TTB, salgının yönetimindeki eksikliklerin endişe verici olduğunu belirtti. Ayrıca, salgının yeniden alevlenme riskine karşı bir hazırlık yapılmaması, bakanlığın internet sitesinde Covid-19'a ilişkin paylaşılan son verilerin 6 ay önceye ait olması ve sağlık otoritesinin aşı kararsızlığını/karşıtlığını gidermeye yönelik yeterli çabaya girişmemesi konularını eleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü ise, Eris varyantının diğer varyantlardan daha fazla sağlık tehdidi oluşturmadığını belirtti.
15 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakalarında dünya genelinde test pozitifliğinin yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, virüsün evrimleşmeye devam ettiğini ve daha şiddetli bir virüs riski oluşturabileceğini belirtti. Kerkhove, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda en az 40 sporcunun virüse yakalandığını ve özellikle risk grubundakilerin hatırlatma dozunu almaları gerektiğini vurguladı.
6 Ağustos 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni koronavirüs varyantları Eris ve XXB’den korunmak için risk grubundakilere maske takmayı önerdi. Azap, Covid-19'un henüz mevsimsel bir hastalığa dönüşmediğini, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişebileceğini belirtti. Ayrıca, risk grubundakilerin test yaptırmalarının önemini vurguladı ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ifade etti. Üçüncü nesil mRNA aşısının Türkiye'ye henüz gelmediğini belirten Azap, risk grubunda olmayanların eski aşıyı olmalarına gerek olmadığını, ancak yüksek riskli gruptakilerin mRNA aşısını yaptırabileceklerini söyledi.
23 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Mayıs'ta yürürlüğe giren onaylı randevu sisteminin kurban bayramından sonra tetkiklerde de geçerli olacağını açıkladı. Bu sistemde hastaların randevularını bir gün önceden onaylaması gerekiyor, aksi takdirde randevuları iptal ediliyor. Koca, sistemin şikayetleri azalttığını ve tetkiklerde de benzer bir uygulamaya geçileceğini belirtti. Ayrıca, kuduz köpekler konusunda da tedbir alınması gerektiğini vurguladı.
12 Haziran 2024

The Lancet dergisinde yayınlanan 'Küresel Hastalık Yükü 2021' araştırması, Covid-19 pandemisinin 2019-2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini bir yıl altı ay azalttığını ortaya koydu. Bu durum, 1950'den bu yana yaşam süresindeki ilk düşüş olarak kaydedildi. Araştırma, pandeminin yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve pandemi döneminde ölümlerin ortalama yüzde 5,1 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanması ve bu değişimin sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
13 Mart 2024

Türk Tabipleri Birliği, kızamık hastalığının yayılmasının önüne geçmek için bir dizi önlem sıraladı. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol, 2023'ün ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini ve 1440 tanının doğrulandığını belirtti. Aşısız ve eksik aşılı olguların çoğunlukta olduğu vurgulandı. Basın toplantısında, aşı kampanyalarının hızlandırılması, sağlık çalışanlarının bağışıklanması, toplumun bilgilendirilmesi ve sığınmacı-göçmen nüfusa yönelik koruyucu hizmetlerin artırılması gibi önlemler önerildi.
16 Haziran 2023

Kuzey Kore, Güney Kore'ye propaganda broşürleri ve çöp taşıyan 150'den fazla balon gönderdi. Güney Kore ordusu, balonların ve iliştirilmiş plastik poşetlerin 'pis atık ve çöp' içerdiği için dokunulmamasını istedi. Balonlar Gyeonggi ve Gangwon eyaletlerine düştü ve içeriği analiz ediliyor. Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Il Kim Kang, bu eylemin Güney Kore'ye atık ve pislik yığınlarını ortadan kaldırmanın ne kadar zor olduğunu göstermek amacıyla yapıldığını belirtti.
29 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü duyurmasının ardından borsada ulaştırma ve turizm endeksleri düştü, sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri değer kazandı. Yeni kısıtlamaların gelme ihtimaline karşın ulaştırma endeksi yüzde üç, turizm endeksi yüzde bir değer kaybetti. Sağlık harcamalarının artacağı gerekçesiyle de sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri yaklaşık yüzde 10 yükseldi.
15 Eylül 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesinde yaptığı incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin arttığını belirtti ve bu hastalıkların önlenmesi için acil önlemler alınmasını istedi. Dernek, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, kanalizasyon sisteminin tamiri gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının fiziksel ve psikolojik olarak tükendiğini, sağlık hizmeti sunumunda koordinasyon eksikliği ve zarar gören hastanelerin güvenliğinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
16 Şubat 2023

The Guardian’ın aktardığı araştırmaya göre, salgının başında Covid nedeniyle hastaneye kaldırılanlarda beyin sisi ve sağlık sorunları yıllarca sürebiliyor. Bilim insanları, Covid’in uzun dönemli etkilerini inceleyerek beyin sisi, yorgunluk ve ruh sağlığı sorunlarının devam edip etmediğini araştırdı. Katılımcıların birçoğu Covid’den iki-üç yıl sonra şiddetli depresyon, yorgunluk ve kaygı hissettiğini, dahası semptomların zamanla kötüleştiğini söyledi. Araştırma, Covid’in diğer solunum yolu enfeksiyonlarına kıyasla depresyon ve anksiyeteyle sıkı ilişkisini ortaya koyuyor.
2 Ağustos 2024

Kuzey Kore'nin gönderdiği çöp taşıyan balonlardan biri, Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin bulunduğu alana düştü. Bu olay, Güney Kore'deki Kuzey Koreli sığınmacıların ve aktivistlerin Kuzey Kore'ye propaganda broşürleri göndermesine bir yanıt olarak gerçekleşti. Güney Kore, bu balonların herhangi bir tehlike içermediğini doğruladı. Kuzey Kore'nin bu eylemlerine karşılık olarak, Güney Kore sınırda hoparlörle propaganda yayını yapmaya başladı.
24 Temmuz 2024

M çiçeği virüsünün sık görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul’a gelen yolcular takibe alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği bu virüs için İstanbul Havalimanı'nda önlemler alınmaya başlandı. Henüz Türkiye'de vaka görülmemiş olmasına rağmen, şüpheli yolcular izole edilerek sağlık kontrolleri yapılıyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, virüsün Türkiye'ye gelmemesi temennisinde bulunurken, İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, alınan önlemler hakkında bilgi verdi.
23 Ağustos 2024

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınıyla ilgili son sekiz haftada 170 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bu rakamların sadece rapor edilenler olduğunu ve gerçek sayının daha yüksek olabileceğini ifade etti. DSÖ'nün Covid-19 Acil Durum Komitesi'nin, salgının halen küresel bir acil durum teşkil edip etmediğini tartışmak üzere toplanacağını duyurdu. Ghebreyesus, aşılamada yaşanan eksiklikler ve sağlık sistemlerinin baskı altında olması nedeniyle virüsün öldürmeye devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.
25 Ocak 2023

Netflix, 2023 yılında yayımlayacağı Kore yapımı dizi, film ve şovları tanıttı. Hayatta kalma temalı diziler, aşk ve dram öyküleri, aksiyon gerilim filmleri ve reality şovlar bu yılın içerikleri arasında yer alıyor. 'The Glory', 'Sweet Home' ve 'D.P.' gibi popüler dizilerin yeni sezonları da izleyicilerle buluşacak. Ayrıca, Kore yapımı altı yeni film ve iki yeni belgesel de yayınlanacak. Netflix Kore Yapımı İçeriklerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Don Kang, bu yıl sınırları daha da zorlayacaklarını ve Kore öykülerinin ilk durağı olmayı sürdüreceklerini belirtti.
17 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı tatilinin ilk gününden itibaren Türkiye genelinde 17 bin 774 trafik kazasının meydana geldiğini açıkladı. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, kazaların bir kısmının ölümle sonuçlandığı belirtilerek, vatandaşlardan trafik kurallarına uymaları istendi. Bakan Koca, olası sağlık hizmeti ihtiyacı için helikopter ve kara ambulanslarının hazır olduğunu belirtti.
2 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıklarına bağlı olduğunu belirtti. Koca, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin birinci sıradaki nedeni olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısının 70 binin üzerinde olduğunu ve bu ameliyatların yüzde 73'ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'inin kapak cerrahisi, yüzde 4'ünün aort cerrahisi ve yüzde 8'inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu bildirdi.
29 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de bu yılın başından 15 Eylül'e kadar 5 bin 674 kolera vakası kaydedildiğini ve bu hastalıktan yedi kişinin öldüğünü açıkladı. Yaklaşık dokuz yıldır süren iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz, ülkenin 30 milyon nüfusunun 22 milyonunun yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu bir duruma getirdi. Temiz suya erişim sıkıntısı, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği gibi nedenler kolera başta olmak üzere salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.
6 Ekim 2023
İşaretlediklerim