MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasını beklenmedik bulduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin 90'lara geri döndüğünü önceki açıklamalarında ifade eden Acemoğlu, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi alanlarında iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçirilmesinin olumlu olabileceğini ancak Erdoğan'ın politikalarının etkisinde kalırsa sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için farklı bir politika ve kurumsal ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.
3 Haziran 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'nin ekonomik ve politik durumunu değerlendirerek, yönetimin hatalarını ve Merkez Bankası'nın durumunu eleştirdi. Yazısında, yönetimin futbol federasyonundan Merkez Bankası'na kadar her alanda özerkliği bırakmadığını ve bu durumun ülkenin ekonomik zorluklarını artırdığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın seçimler sonrası rezervlerini artırmasını olumlu bulduğunu, ancak bu durumun sürdürülebilir olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirdi. Muratoğlu, yüksek faiz oranlarının hem bireyleri hem de kurumları olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.
10 Mayıs 2024

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i eleştirerek, Şimşek'in yetkisiz olduğunu ve sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harcaması için para bulduğunu savundu. Babacan, faiz politikalarını ve bütçe açığını eleştirirken, Erdoğan'ın ekonomide yaptığı hataları kabul etmesi gerektiğini belirtti. Babacan, ekonomideki en büyük riskin Erdoğan'ın ani politika değişiklikleri yapması olduğunu vurguladı.
26 Temmuz 2024

Türkiye'nin ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek'in uyguladığı ortodoks politikalar, uluslararası alanda olumlu karşılanmış ve Türkiye'nin risk primi düşmüştür. Financial Times, Fitch, Moody's ve JP Morgan gibi kuruluşlar bu politikalara olumlu tepkiler vermiş, IMF ise destek açıklamıştır. Ayrıca, Dünya Bankası Türkiye'ye üretim projeleri için 18 milyar dolar destek sağlayacağını duyurmuştur. Ancak yapısal reformların eksikliği gibi önemli sorunlar hala devam etmektedir.
24 Nisan 2024

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

Mehmet Şimşek, Batmanlı Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, Ankara Üniversitesi'nde eğitim almış ve bankacılık sektöründe çalışmıştır. AKP'den milletvekili seçilerek 2007'de ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı, ardından Maliye bakanlığı yapmıştır. İşsizlik oranı, dolar/TL kuru ve Türkiye'nin dış borcu gibi ekonomik göstergelerdeki değişimlerle dikkat çekmiştir. Ayrıca, Kanal İstanbul projesine destek vermiş ve dönemin Diyanet başkanının makam aracı tartışmalarına ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmiştir. Başbakan yardımcılığı görevinden sonra siyasette daha az aktif bir rol almış, Ali Babacan'ın DEVA Partisi'ne katılmamıştır.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

İsmail Saymaz, Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirlerinin Beştepe ve iktidara yakın aileler için geçerli olmadığını belirtiyor. Saymaz, devletin üst kademelerinde lüks harcamaların devam ettiğini, ancak işçi, memur ve emeklilerden tasarruf beklenildiğini vurguluyor. Ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nde çalışanların ikramiyelerinin kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ediyor.
30 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gelecek sene enflasyonun kalıcı şekilde düşeceğini ifade etti. Orta Vadeli Program'da (OVP) 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılı hedefi ise yüzde 33 olarak belirlendi. Erdoğan, yapısal reformların, maliye ve para politikasını güçlü bir şekilde destekleyeceğini ve Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmek zorunda kalacağını belirtti. Ayrıca, her şeyin kontrol altında olduğunu ve yapısal reformlarla Türkiye'yi tekrar tek haneli enflasyona kavuşturacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye'de dolar/TL kurunun ekonomi yönetimi tarafından kontrollü bir şekilde yükseltildiğini, ancak daha fazla yükselmesinin istenmediğini ifade etti. İhracatçıların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede 25-26 TL seviyesini 'denge kur' olarak talep ettikleri belirtildi. Şatıroğlu, Mehmet Şimşek'in kabineye girmesi durumunda Merkez Bankası politikalarında değişiklik yapabilecek güce sahip olabileceğini ve bu durumun TL'nin seyrini etkileyebileceğini söyledi. Ayrıca, mevcut politikaların devam etmesi halinde Türkiye'yi 2001 krizinden daha büyük bir ekonomik krizin beklediğini öne sürdü.
1 Haziran 2023

Osman Ulagay, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ekonomi politikalarını eleştirdi. 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sonrası, AKP'nin 'biz ve onlar' anlayışıyla hareket ettiğini ve ekonomide yandaş firmalara öncelik verdiğini belirtti. Devlet ihaleleri ve kur garantili projelerin bu firmalara verildiğini, devlet kaynaklarının bu firmaların büyümesi için seferber edildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz politikalarının enflasyonu artırdığını ve devlet bankalarının düşük faizle yandaş firmaları desteklediğini vurguladı.
20 Mart 2024

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın faizleri artıramaması nedeniyle döviz rezervlerini kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. 2023 genel seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle faizler düşük tutulmuş ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle milyarlarca dolar rezerv eritilmişti. Seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi faizleri kademeli olarak artırsa da, son dönemde bu trend durduruldu ve döviz rezervlerini eritme yoluna tekrar başvurulduğu belirlendi. Eski başekonomist Kara, Merkez Bankası'nın yarınki faiz kararında faizleri yüzde 45'te sabit tutmasının beklendiğini ifade etti.
20 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir durumdu ve Para Politikası Kurulu'nun geçen ayki toplantısında 'gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı' belirtilmişti. Merkez Bankası Haziran 2023'ten bu yana faiz artırımı gerçekleştiriyordu. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve yabancı yatırımları çekme çabaları sürüyor.
22 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin döviz kuru açısından istikrarlı bir döneme girdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru baskısını azaltmak için 10 milyar doların üzerinde rezerv harcadığı, buna rağmen doların 32, avronun ise 35 TL'ye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, ekonomideki olumlu gelişmelerin kredi değerlendirme kuruluşlarını da etkilediğini, siyasi belirsizliklerin sona erdiğini ve ekonomik politikaların daha sağlıklı bir şekilde izlendiğini savundu. Ayrıca, enflasyonla mücadele için yeni bir politika seti belirlendiğini ve 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini öngördü.
9 Mart 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye ekonomisindeki dengesizliklere dikkat çekerek, emekli maaşlarına ek zam yapılamayacak durumu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ek zam yapmanın bütçeye büyük bir yük getireceğini belirtmesi üzerine, Muratoğlu, 2024 bütçesinde vergi muafiyetleri için ayrılan 2.2 trilyon liralık ödenekle karşılaştırma yaparak, bu durumun bir avuç kişi veya şirkete ayrıcalık tanınması anlamına geldiğini vurguladı. Yazısında, bu kararların halka danışılmadan alındığını eleştirdi.
4 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçüncü kez seçilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme hakkında detaylı bilgi verilmezken, Bloomberg muhabirleri Fırat Kozok ve Kerim Karakaya tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Erdoğan'ın yeni kabineyi cuma günü açıklaması bekleniyor. Daha önce ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği ve Erdoğan'ın Şimşek ile ekonomik sıkıntıları aşmak istediği belirtilmiş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmişti.
29 Mayıs 2023
İşaretlediklerim