Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Ankara 21'inci İdare Mahkemesi, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ihraç kararlarını iptal ederek, 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attıkları için ihraç edilen dört akademisyenin görevlerine iade edilmesine ve özlük haklarının iadesine karar verdi. Mahkeme, bildiriye imza atmanın terör örgütleriyle irtibat veya iltisaklı olunduğunu göstermediğine hükmetti. Bu kararlar kesin olmayıp, tarafların bir ay içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurma hakkı bulunuyor. Daha önce de benzer bir kararla altı akademisyenin göreve iadesine karar verilmişti.
13 Mart 2023

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada karar çıktı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl sekiz ay hapis cezası verildi. H.K.G., 2012’de regl düzensizliği şikayetiyle doktora gitmiş, cinsel istismara uğramış olabileceğinden şüphelenildiği için soruşturma başlatılmıştı.
23 Ekim 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Muğla'da 2020 yılında öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in davasında, katil zanlısı Cemal Metin Avcı'ya verilen müebbet hapis cezası 'haksız tahrik indirimi' ile 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı ise beraat etmişti. Gültekin ailesinin kararı istinafa taşıması sonucunda İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Mahkemesi, davanın yeniden görülmesine karar verdi. Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, bu kararı önemli bir gelişme olarak değerlendirdi ve hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Dava 15 Şubat'ta yeniden görülecek.
17 Ocak 2023

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs’ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Mahkeme, Erdoğan Özdemir’e 24 yıl hapis cezası verdi. Savcı, Özdemir’in babası Orhan Özdemir’in azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını talep etmişti, ancak baba beraat etti. Savcı, Erdoğan Özdemir’in yaşının 17’den büyük olabileceğini öne süren tanık ifadelerini de dikkate aldı.
12 Temmuz 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yaptığı şaka nedeniyle 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' suçlamasıyla yargılandı ve 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cezanın açıklanması geri bırakıldı ve Gülşen, beş yıl içinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsa ceza ortadan kalkacak. Gülşen'in avukatları, müvekkilinin beraatini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti.
3 Mayıs 2023

Adalet Bakanlığı, diş hekimliği öğrencisi Dilara Çiçek'in Dünya Diş Hekimliği Kongresi'nde başörtülü olduğu gerekçesiyle görev alamadığı iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TCK'nın 'nefret ve ayrımcılık' suçunu düzenleyen 122. maddesi uyarınca soruşturma yürüttüğünü açıkladı. Tunç, kadınların inanç, eğitim ve çalışma özgürlüğünün gasp edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
28 Ağustos 2024

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Mertcan Avcı ise 'suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçundan dört yıl hapis cezası aldı. Daha önce Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı beraat etmişti. Ancak Gültekin ailesinin itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi.
10 Mart 2023

Kuzey Kıbrıs, yükseköğretimde sahte diploma skandalıyla sarsıldı. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde başlayan soruşturma kapsamında TRT Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan ve birçok üst düzey yetkili tutuklandı. Soruşturma, para karşılığı diploma verilmesi ve insan kaçakçılığı şüphesiyle genişletildi. Kuzey Kıbrıs'ta 23 aktif üniversite bulunurken, sahte diploma skandalı, yükseköğretimdeki denetim eksikliklerini ve yolsuzlukları gözler önüne serdi.
6 Mayıs 2024

Spor Toto 1. Lig'de oynanan Göztepe-Altay maçında, Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e korner bayrak direğiyle saldırarak yaralayan Mehmet Nihat A. hakkında 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İzmir başsavcılığınca hazırlanan iddianame 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Kaleci Özenç, saldırgan hakkında şikayetçi olmadığını belirtirken, sanık ise olay sırasında yüksek miktarda alkol aldığını ve olanları hatırlamadığını ifade etti.
4 Ocak 2023

KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen ve bir öğrencinin hayatını kaybetmesine neden olan asansör kazasıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Daha önce asansörün bakımını yapan firmanın yetkilisi M.B.'nin tutuklandığı olayda, şimdi de asansör firması sahibi H.T. tutuklandı. Soruşturma kapsamında dört şüpheli daha gözaltına alındı, ancak bunlardan üçü serbest bırakıldı.
13 Kasım 2023

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in altı yaşındaki kızı H.K.G.'nin evlendirilmesi davasında, kızın yaşını büyük gösteren doktorun yurt dışına kaçtığı öğrenildi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan, H.K.G.'nin evlendirildiği Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından hapis cezası isteniyor. H.K.G.'nin yaşının büyük gösterilmesi için sahtecilik yaptığı gerekçesiyle üçü kamu görevlisi yedi kişi hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
28 Temmuz 2023

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

TED Antalya Koleji'nde Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarında konuşan öğretmen E.K. gözaltına alındı. Öğretmenin konuşması sosyal medyada geniş yankı buldu. Antalya Emniyet Müdürlüğü, öğretmenin 'Türkiye Yüzyılı'nı hedef aldığı, bir eğitim kurumunda siyaset yapıldığı ve birlik ve beraberliği zedeleyerek, ayrıştırıcı tutum sergilendiği' gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Öğretmen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan adli işlem yapıldığı belirtildi.
31 Ekim 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023

İstanbul Küçükçekmece'de, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından ortaokul öğrencilerine şiddet uyguladığı tespit edilen servis şoförü A.H., 'çocuğa karşı kasten yaralama' suçlamasıyla gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Küçükçekmece Adliyesi'ne sevk edilen A.H., savcılık işlemleri sonrasında tutuklama talebiyle hakimliğe gönderildi ve nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmasına karar verildi.
28 Mart 2023

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Gölgeler Apartmanı'nda 21 kişinin ölümüyle ilgili davada müteahhit Mehmet Necati Gölgeler 19 yıl altı ay, mimar İhsan Çeven ise 16 yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar suçlamaları reddetti, ancak mahkeme bilirkişi raporlarına dayanarak cezaları verdi. Ayrıca, bilirkişi raporunda sorumluluğu bulunan diğer kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
5 Eylül 2024
İşaretlediklerim