Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından engelleniyor. 2019'dan bu yana süren mücadelede, ağaç kesimi dördüncü gününde de devam ediyor. İkizköylüler, ağaç kesim alanına girmek istediklerinde jandarma tarafından engelleniyor. Ağaçların kesilmesi, YK Enerji'nin termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapma planının bir parçası.
27 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen 22 kişi gözaltına alındı. 2019'dan bu yana süren direniş sırasında, jandarma ekipleri tarafından ağaç kesimine karşı çıkan köylülere biber gazlı ve coplu saldırılar düzenlendi. Gözaltına alınanlar arasında İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal ve Yeşiller Partisi yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç de bulunuyor.
29 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, nesli tehlike altında olan Anadolu leoparı iki farklı bölgede fotokapanlar aracılığıyla kaydedildi. Bakan Kirişçi, leoparın izini sürmeye ve gözlemlemeye devam edeceklerini ifade etti. Anadolu leoparı en son geçen yıl ekim ayında fotokapanlara yansımış ve bir günde 25 kilometreden fazla mesafe kat ettiği belirlenmişti.
26 Ocak 2023

Hindistan'ın Gujarat eyaletinde Junagadh Tarım Üniversitesi'nin biyoenerji laboratuvarına bir leopar girdi. Öğrenciler panik içinde laboratuvarı boşaltarak kapıyı kilitledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde leoparın laboratuvarda koşturduğu görüldü. Yetkililer, leoparı sakinleştirici iğneyle uyutarak güvenli bir şekilde binadan çıkardı.
12 Temmuz 2024

Hırvatistan'ın Rijeka kentinde bir kafede Coca Cola içecekleri tüketen dört kişi hastaneye kaldırıldı. Bu olayın ardından ülke genelinde 34 kişi daha benzer şikayetlerle hastanelere başvurdu. Coca Cola Hırvatistan Temsilciliği, zehirlenme vakalarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen ürünleri geri çekme kararı aldı. Devlet Müfettişler Ofisi de şüpheli ürünlerin satışının durdurulmasını talep etti. Yerel medya, içeceklerde sorunlu içerik bulunmadığını bildirdi.
9 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege bölgelerinde çöl tozları nedeniyle olumsuz koşulların beklendiğini ve tedbirli olunması gerektiğini duyurdu. Çöl tozları, hava kirliliğini artırarak solunum ve dolaşım sistemi sorunlarını şiddetlendirebiliyor. Sahra Çölü başta olmak üzere dünyanın çeşitli çöllerinden yıllık yaklaşık 2 milyar ton toz atmosfere karışıyor. Türkiye, Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, toz taşınımının özellikle sahil bölgelerinde yaşayanlar için solunum sorunlarını artırabileceğini belirtti.
1 Nisan 2024

Sağlık Bakanlığı, M çiçeği (MPox) hastalığına karşı yapılması gerekenler, izolasyon ve izlenme sürecine ilişkin rehberini güncelledi. Rehberde, hastalığın belirtileri, bulaşma yolları, tanısı, tedavisi ve aşısı hakkında detaylı bilgiler yer aldı. M çiçeği hastalığının çiçek hastalığına benzer belirtiler gösterdiği, ancak daha hafif seyrettiği ve çiçek hastalığı aşısının belirli oranda koruma sağladığı belirtildi. Ayrıca, olası vakalarda alınması gereken enfeksiyon kontrol önlemleri ve tedavi süreçleri de rehberde açıklandı.
17 Ağustos 2024

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin yayılımıyla ilgili genel kabul gören tezi tersine çevirdi. Araştırmacılar, 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası geçişini inceledi. Bulgulara göre, insan ve hayvan arasında virüs bulaşma vakalarının %64'ünde virüslerin insanlardan hayvanlara geçtiği tespit edildi. Bu durum, özellikle nesli tükenmekte olan türler için büyük bir tehdit oluşturuyor.
25 Mart 2024

Hindistan’ın doğusundaki Andaman Adaları’nda bulunan Charles Darwin kurbağalarının baş aşağı durarak çiftleşip yumurta bıraktığı keşfedildi. Delhi Üniversitesi, Hindistan Zooloji Araştırması, Harvard Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nden bir grup biyolog, muson yağmurları sırasında üç yıl boyunca bu kurbağaların üreme sürecini inceledi. Araştırma, bu türün çevreyle nasıl etkileşime girdiğini ve türünü sürdürmesi için hangi yaşam alanlarının gerektiğini anlamak açısından önemli bulgular sundu. Çalışma ayrıca, baş aşağı çiftleşmenin saldırgan bekar erkeklerin çiftleşen çifti yerinden ederek yumurtlamayı engellemesini önlemek için evrimleştiğini öne sürüyor.
29 Temmuz 2024

Kakao fiyatları, Afrika'daki olumsuz hava koşulları ve arz açığı nedeniyle artış göstermeye devam ediyor. Ton başına fiyatı 10 bin doları aşarak, bakırın ton fiyatını geride bıraktı. Avrupa Birliği'nin orman tahribatına neden olan ürünlerin ithalatına sınırlama getirmesi de fiyat artışını etkiliyor. Bu durumun çikolata fiyatlarına yansıması bekleniyor.
26 Mart 2024

New York Üniversitesi Grossman Tıp Okulu'ndan araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları çalışmada, kök hücrelerin kıl köklerinde hareket edebildiğini keşfettiler. İnsanlarda da bulunan melanosit kök hücrelerine odaklanan ekip, sıkışmış kök hücrelerin hareketini sağlayarak saç beyazlamasını tersine çevirebilecek veya önleyebilecek potansiyel bir yol bulabileceklerini belirttiler. Araştırma ekibi, kök hücrelere hareketliliği geri kazandırma veya onları hareket ettirme yollarını araştırmayı planlıyor.
20 Nisan 2023

Moda devi Dolce & Gabbana, 100 mililitresi 99 avro olan bir köpek parfümü piyasaya sürdü. Ancak veterinerler, bu parfümün köpeklerin koku alma duyusunu olumsuz etkileyebileceğini ve hastalık teşhisini zorlaştırabileceğini belirtiyor. Teramo Üniversitesi'nden veteriner Federico Coccia, köpeklerin doğal kokusunun bastırılmasının dermatolojik hastalıkların fark edilmesini zorlaştırabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler'in değerlendirmesine göre, 1987'de imzalanan Montreal Protokolü sayesinde ozon tabakasına zarar veren gazların kullanımı neredeyse yüzde 99 oranında azaltıldı. Ozon tabakasındaki delik, 2000 yılına kadar büyümeye devam etti ve ardından iyileşmeye başladı. Mevcut politikaların sürdürülmesi halinde ozon tabakasının 1980'lerdeki durumuna geri döneceği öngörülüyor. Ozon tabakasını koruma çabalarının aynı zamanda küresel ısınmayla mücadeleye de dolaylı katkı sağladığı belirtiliyor.
10 Ocak 2023

Afrika Birliği, Etiyopya'da düzenlenen 37'nci zirvede, kıtadaki eşek popülasyonunun hızla azalması nedeniyle eşek derisi ticaretine yasak getirdi. Bu karar, özellikle Çin'den gelen yüksek talep nedeniyle her yıl milyonlarca eşeğin öldürülmesine yol açan bir endüstriyi hedef alıyor. Britanya merkezli eşekleri koruma derneği 'The Donkey Sanctuary', bu kararın hem eşek popülasyonunu hem de eşeklerden geçimini sağlayan yerel toplulukları koruyacağını belirtti. Afrika, dünya eşek popülasyonunun üçte ikisini barındırıyor ve eşekler, taşımacılık ve ulaşım için kritik öneme sahip.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim