Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağı BUPaws, üniversite yönetimi tarafından başka bir yere taşınmak isteniyordu. Gönüllülerle yönetim arasında bir yıldır süren diyalog, 15 Mart'ta yönetimin barınağa buldozerle girmesiyle kesildi. 26 Mart'ta ise barınak, polis eşliğinde ve gönüllülere şiddet uygulanarak yıkıldı. Barınağın gönüllü koordinatörü ve üniversite mezunu Defne Arsoy'un okula girişi yasaklandı ve mezun kartı iptal edildi.
20 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde beş yurt, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi mağdur edecek. Üniversite yönetimi, bu krizi çözmek için öğrenci kulüplerini odalarından çıkarıp kampüsün uzak bir noktasına taşımayı planlıyor. Ancak öğrenciler, bu kararın kulüpçülük kültürünü yok edeceğini ve yurt krizine çözüm getirmeyeceğini belirtiyorlar. Ayrıca, kriz sonrası kulüp odalarının fakültelere tahsis edileceği belirtiliyor.
15 Ağustos 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Ankara 21'inci İdare Mahkemesi, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ihraç kararlarını iptal ederek, 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attıkları için ihraç edilen dört akademisyenin görevlerine iade edilmesine ve özlük haklarının iadesine karar verdi. Mahkeme, bildiriye imza atmanın terör örgütleriyle irtibat veya iltisaklı olunduğunu göstermediğine hükmetti. Bu kararlar kesin olmayıp, tarafların bir ay içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurma hakkı bulunuyor. Daha önce de benzer bir kararla altı akademisyenin göreve iadesine karar verilmişti.
13 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı başlatılan direniş 999'uncu gününe girdi. Akademisyenler, her öğlen arasında rektörlük binası önünde 'akademik nöbet' tutuyor. Direnişin 999'uncu gününde yoğun katılım gözlendi. Okul yönetiminin kampüse girişini yasakladığı mezun ve emekli akademisyenler de kampüs girişinde bulundu. 30 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalışan ve geçen hafta emekli olan Murat Gülsoy'un da okula girişi yasaklandı.
29 Eylül 2023

OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi' tarafından Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) mütevelli heyetine 65 yeni üye atandı. Atananlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeğeninin eşi, AKP'li siyasetçiler, cumhurbaşkanı danışmanları ve kayyım yönetimine yakın isimler bulunuyor. BÜVAK, üniversiteye maddi destek sağlamak amacıyla kurulmuştu ve normalde yılda bir ila beş üye atanırken, Şubat-Haziran 2023 döneminde toplam 98 yeni üye atandı.
28 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi, son bir ay içinde toplam 11 milyon 778 bin 660 lira değerinde beş ihale düzenledi. İhaleler arasında, daha önce adrese teslim ihale aldığı iddia edilen bir şirketin de bulunduğu, araç kiralama, Teknofest etkinliği organizasyonu, kütüphane taşıma ve yazılım hizmetleri yer alıyor. İhalelerden biri, daha önce yolsuzluk şüphesiyle anılan bir şirkete verildi. İhalelerin bazıları, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesiyle davet usulüyle gerçekleştirildi ve bu durum şüpheli bulunuyor.
22 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in üniversitedeki yerinden çıkarıldığını duyurdu. Mezunlar kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Kaymakamlık, BÜMED'e tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma tepki göstererek, 'kayyum düzenine' son vereceklerini belirtti.
30 Ocak 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, üniversite başvurularında çeşitlilik sağlamak adına ırk unsurunun değerlendirilmesini yasakladı. Karar, üçe karşı altı yargıcın oyuyla alındı ve başvuruların öğrencinin kişisel deneyimlerine göre değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu kararla, üniversitelerin ırk temelli pozitif ayrımcılık yapması engellendi. Önde gelen üniversitelerden bazıları, çeşitlilik sağlamak için başvurularda öğrencinin ırkını da değerlendirmeye alıyordu.
29 Haziran 2023

56 yaşındaki Çinli milyoner Liang Shi, ülkesinin zorlu üniversite giriş sınavında 27. kez başarısız oldu. 1983'ten bu yana aynı sınava giren Liang, bu seferki sonucun hayal kırıklığı olduğunu ve üniversiteye gitme hayalini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinden şüphelendiğini belirtti. Liang, 1983'te ilk denemesinde başarısız olduktan sonra farklı işlerde çalıştı ve kendi işini kurdu. 2001 yılında yaş sınırının kaldırılmasıyla tekrar sınava girmeye başladı.
27 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım yönetimi, mezuniyet öncesi olası protestoları engellemek amacıyla bazı öğrenci ve mezunların okula girişini yasakladı. Bu yasaklar mahkemeye taşınmış ve bir kısmı bozulmuş olsa da, yönetim 142 kişilik bir kara liste oluşturarak yasağı sürdürdü. Listede öğrenciler, mezunlar, akademik ve idari personel ile Boğaziçi Üniversitesi ile doğrudan ilişkisi olmayan iki kişi de bulunuyor. Ayrıca, gazeteci Sedef Kabaş ve editör Mehmet Baran Kılıç gibi isimler de yasaklananlar arasında.
1 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi, 2018 tarihli Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etti. İptal kararları arasında Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisi ve Merkez Bankası Başkanı'nın atanmasıyla ilgili düzenlemeler bulunuyor. Mahkeme, bu kararları oybirliğiyle aldı ve iptallerin esas bakımından değil, usul yönünden yapıldığı belirtildi. Yüksek yargı bürokratları, Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisinin Anayasa'nın 130. Maddesi'nden doğduğunu ve iptal edilemeyeceğini ifade ediyorlar.
5 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başvurusu üzerine, rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı maddelerini iptal etti. AYM, rektör atama yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesinin üniversitelerin özerkliğini zedelediğini belirtti. Karar, 12 ay sonra yürürlüğe girecek ve bu süre zarfında hukuksal boşluk oluşmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması öngörülüyor.
4 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt kampüsünü halka açma uygulaması sonrasında yaşanan güvenlik endişeleri üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Öğrenciler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Taylan Yıldız'ın sosyal medyada paylaştığı güvenlik sorunlarına dikkat çekmesinin ardından, üniversite ziyaret saatlerini 13:00-16:00 arasına sınırladı, randevu sistemi getirdi ve ziyaretçilere sadece bahçeye giriş izni verileceğini duyurdu. Ayrıca, güvenlik görevlileri ziyaretçilere müdahale edebilecek ve piknik gibi aktiviteler yasaklanacak.
14 Şubat 2024

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi'nin tüm kampüsleri, Rektör Prof. Osman Bülent Zülfikar'ın kararıyla halka açıldı. Bu kararın iki ana gerekçesi bulunuyor: dünya genelinde yaygınlaşan 'duvarsız üniversite' konsepti ve 28 Şubat Süreci'nde yaşanan başörtüsü yasağına atıfta bulunarak özgürlükçü bir adım atılması. Rektör, üniversite ve toplum arasındaki ayrımı doğru bulmadığını belirterek, üniversitenin herkese açık olması gerektiğini savunuyor. Akif Beki ise bu kararı eleştirerek, eğitim ve toplum arasındaki ilişkilerin bu tür politikalarla nasıl şekillendiğine dikkat çekiyor.
14 Şubat 2024

İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük kararıyla tüm yerleşkelerinin ziyaretçilere açılmasına karşı çıkan öğrenciler, Beyazıt kampüsünde buluşmak istedi. Ancak polis, kampüs girişine barikat kurarak öğrencilerin buluşmasını engelledi. Öğrenciler, 'Bu kapı sadece bize kapalı' ve 'Aç, aç, barikatı aç' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Uzun uğraşlar sonucunda polis, kapıyı açarak dışarıda bekleyen öğrencilerin içeridekilerle buluşmasını sağladı.
22 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırılan Dr. Tolga Sütlü, kayyım yönetime karşı açtığı davayı kazandı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Sütlü'nün işe iadesine ve tazminat ödenmesine karar verdi. Üniversitenin itirazı üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi de bu kararı onayladı. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde çalışmaya başladı.
5 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Say, görevinden alındı. Say, 'kayyım rektör'e karşı duruşuyla bilinen bir akademisyen. Görevden alınma kararına ilişkin şaşkınlığını ve itiraz edeceğini sosyal medya hesabından duyurdu. Say, kendisine yöneltilen suçlamayı 'görevi iyi yapma suçu' olarak nitelendirerek, işini iyi yapmaya devam edeceğini belirtti.
3 Nisan 2024
İşaretlediklerim