İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. Gallant, İsrail'in kuzeyine ağırlık verildiğini ve bu bölgedeki saldırıların tahliye edilen İsrail vatandaşlarının güvenli dönüşü için yapıldığını söyledi. Lübnanlı yetkililer patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail yönetimi saldırıları üstlenmedi. Bu gelişmelerin ardından bazı havayolu şirketleri Lübnan ve İsrail uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

İsrail, Lübnan'a yönelik kara saldırısı tatbikatı gerçekleştirdi ve Hizbullah'a yeni darbeler vurmaya hazır olduğunu belirtti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'a ağır darbeler vurduklarını ve yeni saldırılar için hazır olduklarını söyledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında 558 kişinin öldüğünü ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı. Beyrut'a yönelik saldırılar devam ederken, Lübnan'da iç göç dalgası yaşanıyor.
24 Eylül 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na kara saldırısı başlattığını duyurdu ve Gazze kenti için yeni bir tahliye haritası yayınladı. İsrail, Gazze'nin kuzeyini Hamas'a karşı 'savaş alanı' ilan etti ve Beyt Hanun'un batısındaki bölgelere saldıracağını açıkladı. Lübnan'ın başkenti Beyrut'a da yoğun bombardıman düzenleyen İsrail, Hamas'ın bölgede varlık gösterdiğini öne sürerek saldırılarını sürdürüyor. Bu gelişmeler, İsrail'in Lübnan ve İran ile olan gerilimlerini de artırıyor.
6 Ekim 2024

Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde Hizbullah'a ait telsiz cihazları patlatıldı, en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Dünkü saldırılarda ise Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları eş zamanlı patlamış ve 12 kişi ölmüştü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlamalar sonucu 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'e ait olduğu tahmin edilen insansız hava araçlarının bölgede uçtuğu ve saldırıların arkasında Mossad'ın olabileceği iddia ediliyor.
18 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a ait füze platformları ve silah depolarını hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda 30 füze platformu ve 150 füze rampası vuruldu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 37 kişinin öldüğünü ve 2 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah lideri Nasrallah, saldırıların Lübnan halkına savaş ilanı olduğunu belirtti.
20 Eylül 2024

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik şiddetli hava saldırıları sırasında Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnanlıları 'canlı kalkan' olarak kullandığını ve İsrail'i hedef aldığını savundu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, hava saldırılarıyla Hizbullah'ın 20 yılda inşa ettiği altyapıyı çökerttiklerini iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında en az 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik şiddetli hava saldırıları sırasında Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnanlıları 'canlı kalkan' olarak kullandığını ve İsrail'i hedef aldığını savundu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, hava saldırılarıyla Hizbullah'ın 20 yılda inşa ettiği altyapıyı çökerttiklerini iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında en az 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

İsrail'in Lübnan'a yönelik hava ve kara saldırıları sonrasında, aralarında Fransa, Britanya, Kanada, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu birçok ülke Lübnan'a insani yardım gönderecek. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) ise saldırılardan etkilenen 1 milyon kişiye gıda yardımı yapacağını duyurdu. İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'da yüz binlerce kişi yerinden edilmiş durumda.
1 Ekim 2024

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'ın saldırı altyapısının dağıtılması konusunda mutabık kaldı. Görüşmede, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekatı ve güvenlik alanındaki gelişmeler ele alındı. ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediğini teyit etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in operasyonlarının sınırlı olduğunu ve Hizbullah'ın sınıra yakın altyapısına odaklandığını belirtti.
1 Ekim 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ne yakın zamanda hava saldırısı düzenleyeceğini açıkladı. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın bölgeden İsrail'e saldırı hazırlığında olduğunu öne sürerek, bölge halkının derhal uzaklaşmasını istedi. İsrail'in sabah düzenlediği saldırılarda 182 kişi hayatını kaybetti, 727 kişi yaralandı. Hizbullah, İsrail'in saldırılarını bir savaş ilanı olarak nitelendirdi.
23 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a bir hava saldırısı daha düzenledi ve en az altı kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırıda Hizbullah komutanı İbrahim Muhammed Kubeysi'nin de öldüğü bildirildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 15 kişinin yaralandığını ve ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu. Bu, İsrail'in bir hafta içinde Beyrut'a düzenlediği üçüncü saldırı oldu.
24 Eylül 2024

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da iki gün üst üste gerçekleşen ve Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla sonuçlanan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu. Nasrallah, bu saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda toplam 37 kişinin öldüğünü ve 2 bini aşkın kişinin yaralandığını açıkladı. Nasrallah, Hizbullah'ın yıkılmayacağını ve Gazze'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
19 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a nokta saldırı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda sekiz kişinin öldüğünü ve 58 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırının Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’i hedef aldığı iddia edildi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırıyı kınayarak İsrail’in insani, hukuki ve ahlaki değerlere önem vermediğini belirtti.
20 Eylül 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu yüzlerce kişi yaralandı. Yaralıların çoğunun Hizbullah üyesi olduğu belirtildi. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, ülkenin farklı bölgelerinde meydana gelen patlamalar nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan askeriyesi, kaosu önlemek için sokağa çıktı ve sağlık bakanlığı tüm çalışanlarını görev yerlerine çağırdı.
17 Eylül 2024

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye ilinde yasaklı misket bombaları kullandığını iddia etti ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına bu durumu kınamaları için çağrıda bulundu. Misket bombaları, geniş bir alana yayılan ve uzun vadeli tehlikeler barındıran küçük patlayıcılar içeriyor. İsrail'in bu tür silahları kullanması, uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış durumda. Hizbullah, bu saldırıların özellikle siviller üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri olacağını belirtti.
15 Ekim 2024

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail piyadeleriyle ilk kez çatıştıklarını ve El Adise kasabasına sızmaya çalışan İsrail piyadelerini geri çekilmeye zorladıklarını duyurdu. İsrail, Lübnan'ın bazı noktalarına sınırlı ve hedefli kara harekatı başlattığını açıklamıştı. Hizbullah, dün kara harekatını yalanlamıştı ancak bugün çatışmaların yaşandığını belirtti. İsrail güçlerinin herhangi bir kara saldırısı gözlenmemişti.
2 Ekim 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan Hizbullahı'nın Hayfa kenti çevresine düzenlediği roket saldırısının ardından Hizbullah'a sert mesajlar verdi. Netanyahu, İsrail'in Hizbullah'a hayal edemeyeceği darbeler indirdiğini ve mesajı almadılarsa alacaklarını belirtti. İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 45 kişi hayatını kaybetmişti. Uluslararası toplum, bu saldırıların bölgesel bir savaşa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
22 Eylül 2024

İran, İsrail adına eylemler planlayan 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından altı eyalette gerçekleştirilen operasyonlarda, bu kişilerin para karşılığında çalıştıkları öne sürüldü. Bu gelişme, Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişinin ölmesi ve İsrail'in sorumlu tutulması olayının ardından geldi. İsrail'in Lübnan'daki saldırıları ve Hizbullah ile yaşanan gerilim, bölgedeki tansiyonu artırmış durumda.
22 Eylül 2024
İşaretlediklerim