Türkiye'de akraba evliliği oranı %23.2 olup, bu durum nadir kalıtsal hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Ancak, yeni doğan bebeklerde sadece altı nadir hastalık için tarama yapılıyor, bu sayı Tayvan, Kanada, İtalya ve ABD gibi ülkelerde çok daha yüksek. Türkiye'de tahminen 5 milyondan fazla bireyin bir nadir hastalığı varken, nadir hastalıkların erken tanı ve tedavisi için yenidoğan tarama programlarının genişletilmesi gerekiyor. Ayrıca, nadir hastalıklardan etkilenen bireyler ve aileleri, sağlık harcamaları nedeniyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
3 Mart 2024

Kaliforniya Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Teens & Screens' raporuna göre, Z kuşağı izleyicileri ekranda daha az seks, daha çok arkadaşlık ve platonik ilişkilerin anlatıldığı içerikler görmek istiyor. Ankete katılan gençlerin yüzde 44,3'ü medyada romantizmin aşırı kullanıldığını düşünürken, yüzde 39'u aromantik ve/veya aseksüel karakterlerin daha fazla tasvir edilmesini istiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 47,5'i dizi ve filmlerin çoğunda seksin gerekli olmadığını belirtiyor. Araştırma, Z kuşağında cinsel ilişkinin azalmasıyla da ilişkilendirildi.
26 Ekim 2023

Osman Müftüoğlu, nanoplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Yazısında, bu mikroskobik plastik parçacıkların kalp krizi ve felç riskini arttırdığını belirtiyor. Ayrıca, insanların çevreyi kirletmesinin sonuçlarına değinerek, atık maddelerin doğal şartlar altında temizlenemeyecek kadar fazla olduğunu ve bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini vurguluyor.
16 Mart 2024

Forbes dergisinin 37'nci 'Milyarderler Listesi'ne Türkiye'den 26 isim dahil oldu. İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin insanı seçildi ve dünya sıralamasında 497'nci oldu. SASA Polyester'in hisselerindeki değer artışı, Erdemoğlu'nun zenginlik sıralamasında yükselmesine neden oldu. Uzun süre zirvede yer alan Murat Ülker ise 5 milyar dolarlık servetiyle ikinci sıraya geriledi.
5 Nisan 2023

Erzurum’da karayolu kenarında biri yaralı, diğeri bitkin halde bulunan iki kerkenez kuşu, bir vatandaş tarafından fark edilip Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzurum Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Veteriner Selçuk Bayraktar tarafından muayene edilen kerkenezlerin kardeş olduğu belirlendi. Tedavi ve bakımlarının ardından kerkenezlerin doğal yaşam alanlarına bırakılacakları bildirildi.
26 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne bu yıl layık görülen isimleri sosyal medya hesabından duyurdu. Ödül kategorileri ve kazananları arasında Bilim dalında Süleyman Uludağ, Kültür dalında Ali Birinci, Müzik dalında Emel Sayın, Resim dalında İlhami Atalay, Karikatür dalında Hasan Aycın, Sinema dalında Sami Şekeroğlu, Dijital Sanat dalında Refik Anadol, Mimari dalında Sinan Genim ve Edebiyat dalında Nazan Bekiroğlu bulunuyor. Vefa Ödülleri'ne ise Attila İlhan, Barış Manço, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Muhsin Ertuğrul ve Samiha Ayverdi değer görüldü.
30 Ekim 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olarak yaptığı ilk videoda dikkat çeken 'marteniçka' bilekliğini bir Kızılay il başkanından hediye aldığını ve leylek görünce çıkaracağını belirtmişti. Sosyal medya hesaplarından çiçekli bir ağaç dalına asılmış 'marteniçka' fotoğrafını 'Sana söz' notuyla paylaşan Kılıçdaroğlu, profilindeki kapak fotoğrafını da bu görselle değiştirdi. Marteniçka, Balkan ve Trakya halklarının baharı kutlamak için taktığı, sağlık ve uzun ömrü temsil eden kırmızı ve beyaz yün bilekliklerdir.
26 Mart 2023

Ayşe Özkiraz, Çerkezköy 5'inci Asliye Ceza Mahkemesinde SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmada lise mezunu olduğunu ve sahte kimlikleri kullanmadığını iddia etti. Hastanede çocuk cerrahisi servisinde zaman geçirdiğini, ameliyatlarda sadece izlediğini ve fotoğraf çektirdiğini söyledi. Tanıklar, Özkiraz'ın hastanede doktor gibi davrandığını ve sürekli fotoğraf çektirdiğini ifade etti. Savcı, Özkiraz'ın tutukluluk halinin devamını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul ederek duruşmayı erteledi.
4 Ocak 2023

Çevresel bilince dikkat çekmek amacıyla sanatçıların doğayla ilişkilerini yansıtan eserlerini bir araya getiren 'Varoluşa Saygı' sergisi, MERKUR galerisinde ziyarete açıldı. Sergide Alper Aydın, Ahmet Duru, Burcu Perçin ve diğer sanatçıların eserleri yer alıyor ve küratörlüğünü Burcu Perçin yapıyor. Sergi, insanın çevre üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekiyor ve 1 Nisan'a kadar açık kalacak. Sergiden elde edilen gelirin bir kısmı depremzedelere bağışlanacak.
17 Mart 2023

Diken muhabiri Mesude Erşan, 'Türkiye'de hekimlik yapmaktansa İsviçre'de kebapçıda çalışıyor' başlıklı haberiyle İstanbul Tabip Odası tarafından verilen 2023 Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülü'ne layık görüldü. Jüri, Erşan'ın hekim göçünü ve sağlık sistemindeki sorunları somut bir hikâye üzerinden aktarmasını övgüye değer buldu. Dr. Ali Özyurt, TTB Yüksek Onur Kurulu üyesiyken 2020 yılında vefat etmiş bir hekimdir. Ödül, sağlık alanında farkındalık yaratan diğer gazetecilere ve yazarlara da verildi.
10 Mart 2023

Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayınlanan dört çalışmanın analizi, ağız ve diş sağlığının baş boyun kanseri hastalarının sağ kalım süreleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. İyi ağız ve diş sağlığına sahip hastaların, kötü ağız ve diş sağlığına sahip olanlara göre daha uzun yaşadığı belirlendi. Ayrıca, bu kanser türünün sosyo-ekonomik düzeyi düşük toplumlarda daha sık görüldüğü ve sağlık sistemlerinin çoğunlukla diş sağlığını kapsamadığı vurgulandı. Prof. Dr. Kıvanç Bektaş Kayhan, düzenli diş hekimi ziyaretlerinin ve ağız hijyeninin önemine dikkat çekti.
7 Kasım 2023

Almanya'daki Jung Vakfı, immünoloji ve mRNA teknolojilerindeki öncü çalışmaları nedeniyle BioNTech şirketinin kurucularından Özlem Türeci'ye 300 bin euro değerindeki tıp ödülünü verdi. Türeci, dünyada kullanım ruhsatı alan ilk coronavirüs aşısının geliştirilmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, kanser hastaları için kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etti. Ayrıca, genç araştırmacı ödülüne 31 yaşındaki doktor Ahmed Mrestani layık görüldü ve ona epilepsi ve baş ağrısı üzerine araştırmaları için üç yıl boyunca toplam 210 bin avro destek sağlanacak.
4 Mayıs 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, öğretim üyelerine mesai saatleri dışında günlük en az beş hasta bakma zorunluluğu getirdi. Bu karara itiraz eden Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit, kararın hukuka uygun olmadığını savunarak mahkemeye başvurdu. İzmir 5. İdare Mahkemesi, görevin uygulamalı çalışma kapsamında olduğunu ve kamu yararı ile hizmet gereklerine uygun tesis edildiğini belirterek davayı reddetti.
25 Ocak 2023
İşaretlediklerim