İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki sivillerin bölgeyi terk etmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca, tüm askeri güçlerini kullanacaklarını belirtti. Bu durum, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimin daha da artabileceğine işaret ediyor.
7 Ekim 2023

İsrail'deki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, Gazze'nin yeryüzünden silinmesi gerektiğini belirtti. Atbaryan, Gazze'deki kişilere 'canavar' ifadesini kullanarak, ya Mısır topraklarına girmeye çalışacaklarını ya da öleceklerini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki Filistinlileri 'Nazi' olarak tanımladı ve 'intikamcı ve zalim bir İsrail ordusu'na ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi.
2 Kasım 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası herhangi bir Filistin otoritesinin hükmetmesine karşı olduğunu belirtti. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Netanyahu, ABD'ye savaş sonrası planları hakkında bilgi verdi. ABD yönetimi ise Gazze'nin geleceği konusunda karışık sinyaller veriyor. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, mevcut 'Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetecek güvenilirliğe sahip olmadığını ifade etti.
5 Aralık 2023

Hamas, Gazze Şeridi'ni yöneten Filistinli İslamcı bir militan grup, İsrail'e saldırı başlattı. İsrail ve Hamas arasında sürekli bir gerilim bulunuyor ve bu sabahki saldırı, Hamas'ın ve Filistinlilerin bugüne kadar İsrail'e karşı gerçekleştirdiği en şiddetli saldırı olarak nitelendiriliyor. İsrail'in de şiddetli bir yanıt vermesi bekleniyor. İsrail ve Mısır, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni ablukada tutuyor.
7 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni havadan vurmayı sürdürürken, kara harekatına da hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir vermiş ve bölgenin elektrik, yakıt ve yiyecek ikmali kesilmişti. İsrail, kara harekatı için sınıra asker ve zırhlı araç yığınağı yoğunlaştırıyor. El Cezire'ye göre sınıra yığılan asker sayısı 100 bine yaklaştı.
9 Ekim 2023

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'yi ikiye bölerek tamamen kuşattıklarını belirtti. Gazze'nin kuzeyi ve güneyi olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Hagari, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli sivillerin güneye geçişine izin vereceklerini aktardı.
5 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki ateşkes çağrısını reddetti ve 'şimdi savaş zamanı' dedi. Netanyahu, Gazze'ye kara harekatının zaman alacağını ve zorluklarla kayıplara yol açacağını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın askeri ve otoriter yeteneklerini yok etme yönünde net bir hedef belirlediklerini ve bunu sistematik bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Netanyahu, Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için de çabalarını sürdürdüklerini belirtti.
30 Ekim 2023

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırının ardından İsrail'de acil birlik hükümeti kurulması için çalışmalar hızlandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, acil ulusal birlik hükümeti ve savaş kabinesi kurulmasında anlaştı. Beş üyeli bir savaş kabinesi kurulacak ve kabinede Netanyahu, Gantz, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve iki üst düzey görevli gözlemci olarak yer alacak.
11 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini belirtti. Abdullahiyan, direniş liderlerinin, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı diğer direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, direniş cephesinin önümüzdeki saatlerde herhangi bir önleyici saldırı olasılığını bekleyebileceğini söyledi.
16 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yerel ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle yaptığı toplantıda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 2025 yılında da devam edebileceğini ifade etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari daha önce yaptığı açıklamada, 2024 boyunca saldırıların süreceğini öngördüklerini belirtmişti. İsrail Genelkurmay Başkanı da saldırıların tüm yıl boyunca devam edeceğini söylemişti.
17 Ocak 2024

İsrail ordusu, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından Gazze'yi ağır bir şekilde bombalamaya başladı. İsrail, Gazze'ye elektrik tedariğini kesti ve halktan bölgeyi terk etmesini istedi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda Hamas'a ait hedeflerin vurulduğu, bunların arasında bir tünelin bulunduğu aktarıldı.
8 Ekim 2023

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, ulusal güvenlik için Ortadoğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterileceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve Lübnan sınırında yaşanan çatışmaların ardından geldi. Ayrıca İsrail, Suriye'nin Şam ve Halep havaalanlarını da bombalamıştı.
15 Ekim 2023
İşaretlediklerim