İsrail ordusu, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından Gazze'yi ağır bir şekilde bombalamaya başladı. İsrail, Gazze'ye elektrik tedariğini kesti ve halktan bölgeyi terk etmesini istedi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda Hamas'a ait hedeflerin vurulduğu, bunların arasında bir tünelin bulunduğu aktarıldı.
8 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu bölgede yaşayan yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Saldırılar nedeniyle şimdiye kadar 28 bin 858 Filistinli hayatını kaybetti, 68 bin 677 kişi yaralandı. Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki insanların kıtlığın eşiğinde olduğu ve güvenli sığınak bulunmadığı belirtildi.
17 Şubat 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına saldırı düzenledi. Saldırıda en az 40 Filistinli hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda toplamda 35 bin 984 Filistinli öldü, 80 bin 643 kişi yaralandı.
27 Mayıs 2024

Hamas, Gazze Şeridi'ni yöneten Filistinli İslamcı bir militan grup, İsrail'e saldırı başlattı. İsrail ve Hamas arasında sürekli bir gerilim bulunuyor ve bu sabahki saldırı, Hamas'ın ve Filistinlilerin bugüne kadar İsrail'e karşı gerçekleştirdiği en şiddetli saldırı olarak nitelendiriliyor. İsrail'in de şiddetli bir yanıt vermesi bekleniyor. İsrail ve Mısır, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni ablukada tutuyor.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sık sık tehdit ettiği saldırı planını erteledi. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. Filistinliler, yerlerinden edilmiş ve kıtlıkla karşı karşıya kalarak Refah'a sığındılar. Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu belirtmişti, ancak İsrail devlet televizyonu KANN'a göre saldırı planından vazgeçildiği bildirildi.
14 Nisan 2024

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 31 bin 45'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde 85 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 130 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda toplam yaralı sayısı 72 bin 654'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlilerinin enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşamadığı ifade edildi.
10 Mart 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 39 bin 965'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 313 gündür devam eden saldırılarda 39 bin 965 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralı sayısının 92 bin 294'e ulaştığını açıkladı. Son 24 saatteki saldırılarda ise 36 Filistinli öldü. İsrail'in Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 kişi hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2024

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar Gazze'de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması durumunda Refah'a saldırı başlatılacağını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, tüm uyarılara rağmen saldırı planlarını teyit etti. Gantz, İsrail'in sivil kayıpları en aza indirmek için Amerikalı ve Mısırlı ortaklarıyla koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti. Netanyahu, saldırıyı Ramazan ayından önce, yani 10 Mart'tan önce tamamlamak istiyor.
19 Şubat 2024

İsrail ordusunun, Gazze'de insani yardım bekleyen Filistinlilere düzenlediği saldırıda ölü sayısının 104'e, yaralı sayısının ise 760'a yükseldiği bildirildi. Gazze'deki hükümet, saldırının kasıtlı ve planlı olduğunu vurguladı. İsrail güvenlik kaynakları, Filistinlilerin insani yardım tırlarının etrafını sarması ve İsrail güçlerine yaklaşması nedeniyle askerlerin kalabalığa ateş açtığını itiraf etti. İsrail ordusu ise Gazze sakinlerinin tırların etrafını sardığı ve yardımları yağmalamaya başladığı iddiasında bulundu.
29 Şubat 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 30 bin 35'e ulaştı. Bu gelişme, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adını verdikleri saldırılarının ardından yaşandı. İsrail'in resmi olarak savaş ilan etmesiyle tırmanan çatışmalarda, yaralı Filistinli sayısı da 70 bin 457'ye yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 81 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.
29 Şubat 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucunda 243 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 26 bin 905 kişinin yaralandığını bildirdi. 7 Ekim'den itibaren enkaz altında 1400'ü çocuk olmak üzere toplam 2 bin 650 kişi için kayıp ihbarı alındığı belirtildi. Ayrıca, saldırılar nedeniyle 195 sağlık personelinin öldüğü, 51 ambulansın kullanılamaz hale geldiği ve çok sayıda sağlık kuruluşunun hasar gördüğü ifade edildi.
9 Kasım 2023

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de savaşmak üzere 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Bu çağrı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması bekleniyor. Fransa'daki İsrailli yedek askerler de IDF'ye katılmak üzere ülkeden ayrılmaya başladı.
9 Ekim 2023

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini açıkladı. Hanegbi, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadephia Koridoru'nun yüzde 75'inin İsrail kontrolünde olduğunu belirtti. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 90 kişinin hayatını kaybettiğini ve 300 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırının, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeye yapıldığı belirtildi. Bu olay, İsrail ve Filistin arasındaki gerilimi daha da artırdı.
13 Temmuz 2024

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 6 bin 500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. İsrail ile Hamas arasında dört günlük 'insani ara' verilmesi konusunda anlaşma sağlanmış ve bu süreçte 81 İsrailli rehine ile 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı. Ancak 'insani ara'nın sona ermesiyle İsrail saldırılarına devam etti ve Gazzeli yetkililere göre ateşkes sonrası 178 Filistinli öldürüldü.
2 Aralık 2023
İşaretlediklerim