Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik oy açıklaması üzerine yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'yargı organlarını alenen aşağılama' suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mahruki, savcılığa ifade verdikten sonra tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Mahruki, evine gelen polisler hakkında sosyal medya üzerinden bilgi vererek süreci protesto etti.
20 Kasım 2024

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik oy açıklaması üzerine yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'yargı organlarını alenen aşağılama' suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mahruki, savcılığa ifade verdikten sonra tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Mahruki, evine gelen polislerin kendisini almaya geldiklerini belirttiği bir paylaşımda bulunarak duruma tepki gösterdi.
20 Kasım 2024

Nasuh Mahruki, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in elektronik oy açıklamasıyla ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı. İstanbul başsavcılığı, Mahruki hakkında yanıltıcı bilgiyi yayma ve yargı organlarını aşağılama suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Mahruki, paylaşımlarının elektronik oylama sisteminin adil ve dürüst bir seçim için riskli olduğunu belirtmek amacıyla yapıldığını savundu. Mahkeme, Mahruki'nin paylaşımlarının kamu barışını bozmaya elverişli olduğunu belirtti.
21 Kasım 2024

Eski AKUT başkanı Nasuh Mahruki, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle tutuklandı. Mahruki, YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik oy açıklaması üzerine iktidarın ve YSK'nın seçimleri çalmak için tezgah kurduğunu iddia etmişti. Bu paylaşımın ardından hakkında soruşturma başlatılan Mahruki, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
20 Kasım 2024

AKUT'un kurucusu Nasuh Mahruki, evine sivil polislerin gelmesine tepki gösterdi ve bu durumu protesto etti. Mahruki, YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik oy açıklaması üzerine yaptığı bir paylaşım nedeniyle 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'yargı organlarını alenen aşağılama' suçlamalarıyla soruşturma altında. Mahruki, evine gelen polislerin usulsüz bir şekilde hareket ettiğini ve kendisine resmi bir tebligat yapılmadığını belirtti. Olay, Mahruki'nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla kamuoyuna duyuruldu.
14 Kasım 2024

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' ile 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edildi. Mahir Akkoyun adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Akkoyun'a destek mesajı yayınlayarak, 'Hepimiz Mahir'iz' ifadesini kullandı.
7 Nisan 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformlarında yer alan taciz, tehdit ve şantaj gibi suç teşkil eden içeriklere karşı adli soruşturmalar başlatıldığını açıkladı. Tunç, bu içerikleri kaldırmayan ve yargı kararlarını uygulamayan sosyal ağ sağlayıcılarına para cezası, reklam yasağı, bant daraltma ve erişim engelleme gibi yaptırımlar uygulanacağını belirtti. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Tunç, gençleri ve çocukları koruma konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
8 Ekim 2024

Seçim zamanı ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşan görsel iletişimci Mahir Akkoyun, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla yargılanmıştı. Akkoyun, Twitter hesabından beraat ettiğini duyurdu. Akkoyun, 'Pahalı mı geldi Erdoğan sayesinde' demenin suç olmadığını belirtti.
24 Temmuz 2023

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalar nedeniyle 'cumhurbaşkanına alenen hakaret' suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın sosyal medya paylaşımına yanıt vererek, hükümetin politikalarını ve sistemini sert bir dille eleştirdi. İstanbul başsavcılığı, Kılıçdaroğlu'nun ifadelerinin suç teşkil edebileceğini değerlendirerek soruşturma başlattı.
20 Ekim 2024

Muharrem İnce'nin sosyal medya hesabındaki iddialar üzerine başlatılan soruşturma çerçevesinde, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının kullanıcısı O.Y. gözaltına alındı. Bu hesap, İnce'yi hedef alan paylaşımlar yapmış ve ona ait olduğu iddia edilen görüntüleri paylaşmıştı. İnce'nin çağrısı üzerine daha önce 13 kişi gözaltına alınmış, biri tutuklanmış ve 12'si serbest bırakılmıştı.
17 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan iletişim sorunları nedeniyle Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), GSM operatörleri ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, operatörlerin ve BTK'nın ihmalkarlığı ve sorumsuzluğu nedeniyle 'görevi kötüye kullanma', 'haberleşmenin engellenmesi', 'bilinçli taksirle öldürme' ve 'bilinçli taksirle yaralama' suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. BTK'nın deprem sırasında Twitter'a erişimi kısıtladığı da belirtildi.
10 Şubat 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı için 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Kendisini sosyalist bir görsel tasarımcı olarak tanımlayan Akkoyun, gözaltına alınmasını seçim öncesi bir gözdağı olarak nitelendirdi ve destekleyenlere teşekkür etti.
8 Nisan 2023

Twitter'da 'Ankara Kuşu' adlı hesabı kullanan Oktay Yaşar, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'yi hedef alan paylaşımlar yapmak suçlamasıyla tutuklandı. Ankara başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Yaşar, Soner Hakkı Çoruh ve Yusuf Turan adliyeye sevk edildi ve Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı verildi. Bu olay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ adına açılan ve İnce'yi hedef alan bir hesapla ilgili iddiaların ortaya atılmasının ardından gerçekleşti.
21 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sürecinde karşılaşılabilecek manipülasyon ve algı operasyonlarına karşı Twitter hesabı üzerinden uyarılarda bulundu. Güvenilir olmayan hesaplar ve iktidar çevrelerinin hesaplarından yayılan bilgilere itibar edilmemesi, karalama amaçlı videoların izlenmemesi ve yayılmaması, tanınmış kişilerin hesapları üzerinden yapılacak provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da seçime kısa bir süre kala 'pis işler' yapılacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
2 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan olaylar sonrası 63 sosyal medya hesabı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan 343 bin paylaşım yapıldığını ve bu hesapların %37'sinin bot, %68'inin ise provokatif amaçlı olduğunu belirtti. Şüpheli tutuklanmış, olaylara karışan 67 kişi gözaltına alınmıştı.
1 Temmuz 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı (YSK), vatandaşları telefon veya elektronik iletişim yoluyla kendilerine ulaşan ve 'Oy kullanacağınız sandık değişti' gibi yanıltıcı bilgiler veren sahte kişilere karşı uyardı. Kurum, seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin yalnızca resmi internet sitesi, mobil uygulama, çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim