Tayvan, ABD ile 78,63 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayarak 100 adet AIM-9X Block II model Sidewinder füzesi ve bileşenlerini satın alacak. Füzeler, 2030'a kadar partiler halinde Tayvan'a teslim edilecek ve ilk olarak Taitung şehrindeki askeri üsse konuşlandırılacak. Bu anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden'ın Eylül 2022'de onayladığı 1,1 milyar dolarlık Tayvan'a silah satışı paketinin bir parçasıdır. Satış paketi ayrıca AGM-84L-1 Harpoon Block II füzeleri, İzleme Radar Programı ve lojistik destek hizmetlerini de içermektedir.
12 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusunun envanterinden Tayvan'a 345 milyon dolarlık askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım, savunma malzemeleri ve askeri eğitim ve öğretimi kapsıyor. Bu hamlenin Çin'in tepkisini çekeceği düşünülüyor. Çin, Tayvan'ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
29 Temmuz 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 91 askeri hava aracının ve 12 savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 54'ü Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal etti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da Tayvan çevresinde kapsamlı bir askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. ABD, bu durum karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD ziyaretleri ve bu ziyaretlere ABD'nin verdiği destek, Çin'in tepkisine yol açtı ve Pekin yönetimi, ziyaretler nedeniyle ABD'yi protesto ettiğini ve yaptırım uygulayacağını bildirdi.
11 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 70 askeri hava aracı ve 11 savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) tespit edildiğini duyurdu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da bölgede kapsamlı askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını bildirmesi, iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştır. Çin, 'Tek Çin' ilkesine dayanarak Tayvan'ın uluslararası alanda temsil edilmesine ve müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
10 Nisan 2023

Tayvan, son 24 saat içinde adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu gelişme, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 8 Nisan'da başlattığı ve kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikatın bir parçası. ABD, yaşanan bu askeri hareketlilik karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve Tsai'nin temaslarına aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını açıklaması, gerilimi artıran diğer faktörler arasında.
13 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 29 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 21'i Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Çin'in tepkisi, bu askeri hareketliliğin ardından geldi. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti de bölgede gerilimi artırmıştı.
2 Mart 2023

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile yaptığı görüşmenin ardından, ABD'nin Tayvan'a silah satışını sürdürmesi gerektiğini vurguladı. McCarthy, silah satışlarının zamanında ulaşmasının yanı sıra ekonomik işbirliğini ve ortak değerlerin tanıtımını da önemli bulduğunu ifade etti. Ayrıca, gerilimi artırmak niyetinde olmadıklarını ve demokrasi ile özgürlük vurgusu yaptığını belirtti. McCarthy, olası bir Tayvan ziyareti hakkında ise henüz bir plan olmadığını, ancak bu ihtimalin dışlanmadığını söyledi.
6 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi. Bu araçlardan bazıları Tayvan Boğazı'ndaki etki alanlarını sınırlayan hava ve deniz hattını geçerek Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. Çin, ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022 ziyaretinden bu yana Tayvan çevresindeki askeri devriyelerini artırmış ve Tayvan Boğazı'nı ayıran orta çizgiyi geçen uçuşları düzenli hale getirmişti. Pekin yönetimi, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
18 Mart 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Ada çevresinde Çin'e ait 32 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi. Bu araçlardan 13'ü Tayvan'ın hava savunma tanımlama bölgesinde uçtu. Ayrıca, bir CH-4 tipi silahlı dronun Ada'yı yarım ay şeklinde dolaştığı belirtildi. Bu gelişmeler, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin'in en kıdemli diplomatı Vang Yi'nin görüşmesinin ardından yaşandı. Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayıp, 'Tek Çin' ilkesini savunarak Tayvan'ın uluslararası ilişkilerde temsil edilmesine karşı çıkıyor.
12 Mayıs 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde 23 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu araçlar Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) uçarken, elektronik takip, devriye uçakları ve yer füze sistemleri tarafından izlendi. Bu gelişme, Çekya'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında gerçekleşti. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmekte ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlamaya çalışmaktadır.
2 Şubat 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 71 askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü bildirdi. Bu araçların bir kısmının Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal ettiği belirtildi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgede kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı bir askeri tatbikat başlattığı duyuruldu. Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ve ABD ziyaretleri sonrasında gerçekleşen bu askeri hareketlilik, Pekin'in 'Tek Çin' politikasına vurgu yaparak Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlama çabasının bir parçası olarak görülüyor.
9 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, 34 Çin askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde görüldüğünü duyurdu. Bu gelişme, Çekya Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında yaşandı. Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2022'deki ziyaretinden sonra bölgedeki askeri devriye faaliyetlerini artırmıştı. Pekin yönetimi, Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayıp, 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde hareket etmekte ısrarcı.
1 Şubat 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 37 askeri hava aracı ve beş savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçların hava sahasının güneydoğu ve güneybatı bölümlerine girdiği belirtildi. Tayvan ordusu, hava araçlarını radar ve füze sistemleriyle takip etti. Bu olaylar, ABD'nin Tayvan'daki defakto büyükelçiliği başkanı Laura Rosenberger'in adayı ziyaret ettiği sırada gerçekleşti.
9 Haziran 2023

ABD'nin çip endüstrisinde Çin'i dışlamak amacıyla uyguladığı yaptırım ve ticaret kısıtlamalarının, ABD ve Avrupa'da yatırım yapan ve ürün satan Çinli şirketler üzerinden ABD çip endüstrisine zarar verebileceği Bloomberg analizinde ifade ediliyor. Ayrıca, bu kısıtlamaların Çin'in daha gelişmiş teknolojiler üretmesine yol açabileceği ve ABD'nin ulusal güvenliğini uzun vadede tehdit edebileceği belirtiliyor. ABD'nin Tayvan ile ilişkileri ve çip sektöründe Japonya ve Hollanda ile iş birliği yaparak Çin'e karşı aldığı önlemler de makalede yer alıyor.
1 Şubat 2023

ABD, gelişmiş çip üretim makinelerinin Çin'e ihracatını kısıtlamak amacıyla Japonya ve Hollanda ile anlaşma sağladı. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, bu anlaşmanın gelişen teknolojilerin korunması için önemli olduğunu belirtti. ABD ve Çin arasındaki tansiyon, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrasında artmıştı. Tayvan, dünyanın en büyük çip şirketlerine ev sahipliği yaparken, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Japon firmaları çip sektöründe iş birliğini artırmaya çağırmıştı.
28 Ocak 2023

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ülkelerine yapacağı ziyaret sırasında ABD'nin New York ve Los Angeles şehirlerinde yapacağı 'transit ziyaretler' Washington ile Pekin arasında gerilime neden oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bu ziyaretlerin ABD'nin tek Çin politikasıyla uyumlu olduğunu ve Çin'in aşırı tepki göstermesine gerek olmadığını ifade etti. Çin ise Tayvan liderinin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile muhtemel görüşmesini 'tek Çin' ilkesine aykırı bir provokasyon olarak değerlendirerek karşı tedbirler alacağını duyurdu.
30 Mart 2023

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yayımlanan raporda, ABD ile Çin arasındaki bilim ve teknoloji rekabetinde ticaret ağlarının kontrolünün kritik öneme sahip olduğu belirtildi. Raporda, kuantum teknolojileri, yarı iletkenler, biyoteknoloji, yapay zeka ve telekomünikasyon gibi alanlarda iki ülke arasındaki pazar rekabeti ve olası güvenlik tehditleri incelendi. ABD'nin ithalat kontrol mekanizmasının güvenlik tehditleri ve yerli işletmelerin üretimine etkileri üzerinde duruldu. Ayrıca, Çin'in kendi çip tasarımlarını geliştirerek ABD firmalarına olan bağımlılığını azaltma çabaları ve yapay zeka alanında ABD ile müttefiklerinin üstünlüğü ele alındı.
18 Şubat 2024

Çin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in ABD'de Temsilciler Meclisi başkanıyla yaptığı görüşmeye tepki göstererek Tayvan çevresinde üç günlük askeri tatbikat düzenlemeye başladı. Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı, tatbikatın Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerine ve dış güçlerin provokasyonlarına karşı bir uyarı olduğunu belirtti. Tayvan savunma bakanlığı ise durumu izlediğini ve adanın güvenliğini savunmak için gerekli yanıtı vereceğini açıkladı. Bu gelişme, ABD'nin Tayvan'a olan desteği ve Çin'in Tayvan'ı kendi toprağı olarak görmesi nedeniyle yaşanan gerilimin bir parçası.
8 Nisan 2023

ABD, Türkiye'yi Rusya'ya askeri teçhizat ihraç etmemesi konusunda uyardı ve aksi takdirde yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Matthew Axelrod, Ankara ve İstanbul'da Türk yetkililerle görüşerek, Türkiye'nin Amerikan menşeili çip ticaretini kısıtlaması gerektiğini vurguladı. Axelrod, ABD teknolojisinin yasadışı şekilde Rusya'ya gitmesini engellemek için Türkiye'ye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin iddialarına ilişkin yorum yapmayı reddetti.
7 Ağustos 2024

ABD, kendi hava sahasında tespit edilen ve 'casus balonu' olarak nitelendirilen Çin'e ait bir balonu Atlantik Okyanusu üzerinde Amerikan karasularına çıktığında düşürdü. Balonun düşürülmesi için FAA, bazı havaalanlarının uçuşlarını durdurdu ve hava sahasını kapattı. Bu olay, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini iptal etmesine neden oldu ve ABD ile Çin arasındaki gerginliği artırdı.
5 Şubat 2023
İşaretlediklerim