Türkiye hem siyasi hem de ekonomik olarak derin bir krizden geçmekte ve bu iki alanda da normalleşmenin şart olduğu vurgulanıyor. Ekonomide Mehmet Şimşek yönetiminde rasyonel politikalar izlenmeye başlandığı, ancak siyaset alanında benzer bir sürecin başlaması gerektiği belirtiliyor. AKP'nin yerel seçimlerdeki performansı ve kutuplaştırma siyasetinin sonuçları ele alınarak, siyasi ve ekonomik normalleşme için demokratikleşme ve rasyonel politikaların önemi üzerinde duruluyor. İstanbul ve Ankara seçim sonuçlarının, AKP için normalleşme sürecine yönelik bir dönüm noktası olabileceği ifade ediliyor.
30 Mart 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'normalleşme' sürecine yönelik eleştirilerinin ardından AKP'den ittifakın süreceğine dair bir açıklama geldi. Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında başlayan 'normalleşme' sürecine yönelik sitem dolu mesajlar verdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Cumhur İttifakı'nın kararlılıkla yoluna devam edeceğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için güçlü siyasetlere imza atacaklarını belirtti.
12 Haziran 2024

Erdoğan hükümetinin tehditleri sonrasında Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ağustos ayına ertelendi. Erdoğan, bu seçimleri 'Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz bir eylem' olarak nitelendirerek operasyon tehdidinde bulunmuştu. ABD'nin seçimleri desteklememesi ve bazı partilerin erteleme başvurusu, bu kararda etkili oldu. Esad yönetimi ve destekçileri Rusya ve İran'ın sessizliği ise dikkat çekici.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, ekonomide 'rasyonel fiyatlamaların' başladığını ifade etti. Ayrıca, muhalefetin yönetimindeki belediyelerin gerçek belediyecilikle buluşacağını söyledi. Suriye'nin kuzeyindeki güvenlik durumuna ve İsrail'in Filistin politikasına da değinen Erdoğan, asgari ücretin işçi ve işveren memnuniyetini sağlayacak şekilde belirleneceğini vurguladı.
6 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uygulanan ekonomi politikalarına tam destek verdiğini belirtti. Bu açıklamalar, Erdoğan'ın ekonomi politikaları üzerindeki etkisinin ve son sözü söyleme gücünün altını çizerken, her yeni destek açıklaması kamuoyunda çeşitli spekülasyonlara ve soru işaretlerine neden oluyor. Yazı, Erdoğan'ın ekonomi politikalarındaki rolünün kaçınılmazlığına ve bu politikalara verdiği desteğin şüphesiz olduğuna dikkat çekiyor.
29 Mart 2024

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

Yaşar Aydın, Cumhur ittifakı içinde uzun süredir devam eden gerilimi ve bu gerilimin CHP ile olan ilişkisini ele alıyor. Meral Akşener’in Saray’a gitmesi, Sinan Ateş cinayeti, Bahçeli’nin ve Dervişoğlu’nun Meclis Grup konuşmaları gibi olaylar, Türkiye’nin siyasi rotasına dair ipuçları veriyor. Erdoğan’ın CHP’yi ziyareti ve Hürriyet gazetesinin manşetleri, iktidar elitlerinin mevcut durumun sürdürülebilir olmadığının farkında olduğunu gösteriyor. Bahçeli’nin Erdoğan’a verdiği mesaj ise ittifak içindeki gerilimi daha da belirgin hale getiriyor.
13 Haziran 2024

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine karşı 'kindar, öfkeli ve düşmanca' davranışlarının sebebini açıklayacağını belirtti. Demirtaş, açıklamanın detaylarını yarın saat 19.00'da yapacağını ifade etti. Erdoğan'ın geçmişte muhalefete ve eleştirenlere yönelik kullandığı sert ifadeler ve hakaretler makalede hatırlatıldı.
30 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından CHP'yi ziyaret edeceğini ve Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatmak istediğini belirtti. Ayrıca, İsrail ile olan ticari ilişkilerin Filistin'de ateşkes sağlanana kadar durdurulduğunu ve bu kararın Türkiye-İsrail ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerini eleştirerek, Türkiye'nin bu duruma sessiz kalmayacağını vurguladı.
3 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yapılan eleştirilere sert ifadelerle karşılık verdiler. Erdoğan, eleştirileri dile getirenleri 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' olarak nitelendirirken, Bahçeli de 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' ifadelerini kullandı. İktidarın depreme hazırlık ve sonrasındaki organizasyon eksiklikleri eleştirilirken, iktidar ortakları eleştirilere 'Not alıyoruz' mesajlarıyla yanıt veriyor.
21 Şubat 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

Zülal Kalkandelen, Türkiye'de laiklik ilkesini savunan gruplara anında müdahale edilirken, şeriatçı grupların rahatça toplanıp açıklama yapabilmesine dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şeriatın İslam olduğunu söylemesi ve şeriat taleplerinin artışı, AKP yönetimine bağlanıyor. Ayrıca, cumhuriyet savcılarının bu konularda sessiz kalması ve görevlerini yerine getirmemeleri, Türkiye'de hukuk devletinin sona erdiğine dair kanıtlar olarak sunuluyor.
28 Şubat 2024

Bülent Orakoğlu'nun analizinde, ABD'nin uzun yıllardır KCK-PKK-YPG-YPJ ve SDG gibi terör örgütlerine destek verdiği ve bu grupları Ortadoğu'da kendi askerleri olarak kullandığı belirtiliyor. ABD'nin bu destekleri inkar etmesi ve yanlış bilgilendirmeler yapması, Türkiye, Suriye ve Irak gibi ülkelerle ilişkilerinde sorunlara yol açıyor. ABD'nin 2014 yılından itibaren YPG'ye verdiği desteğin ve Kongrenin PKK/YPG için ayırdığı fonların, bu grupların bölgedeki gücünü ve varlığını artırdığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, PKK'nın NATO için de bir tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.
27 Mart 2024

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Suriye'de PKK üzerinden tehlikeli bir plan yürüttüğünü iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın PKK-SDG için 'Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi' tanımını kullanması, ABD'nin Suriye topraklarında PKK'ya özerk bir yönetim kurduğunu gösteriyor. Selvi, Türkiye'nin bu duruma gereken yanıtı vereceğinden emin olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye'nin değil, Suriye, Rusya ve İran'ın da sorunu olduğunu belirtiyor.
10 Haziran 2024

Mehmet Ocaktan, AK Parti-MHP koalisyonunun Türkiye'yi ekonomik, hukuki ve eğitimsel açıdan üçüncü dünya ülkeleri seviyesine düşürdüğünü iddia ediyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'normalleşme' adımlarına karşı çıkması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'ye yönelik sert eleştirileri, koalisyonun içindeki gerilimleri artırıyor. Ocaktan, AK Parti'nin 31 Mart seçimlerinin mesajını anlamadığını ve Bahçeli'nin etkisiyle kutuplaşmanın derinleştiğini belirtiyor. CHP'nin uzlaşma ve normalleşme çabalarının kamuoyu tarafından desteklendiğini ve partinin popülaritesinin arttığını vurguluyor.
28 Haziran 2024

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrasında eleştirilere maruz kalan hükümetin organizasyon ve koordinasyon eksikliklerini kabul ederek, Hatay ziyaretinde vatandaşlardan 'helallik' istedi. Daha önceki Adıyaman ziyaretinde de benzer bir açıklama yapmıştı. Erdoğan, devletin sahada olduğunu ve Hatay için 183 bin konut ile 15 bin köy evi yapmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, ana muhalefetin iddialarını yalanlayarak, hükümetin çalışmalarını savundu.
12 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kaybetmesi durumunda kötü şeyler olacağını savunanlara karşı bir mesaj paylaştı. Demirtaş, Türkiye'nin mevcut ekonomik sorunlarına ve geçmişte yaşanan deprem felaketlerine atıfta bulunarak, bu iddiaların gerçekçi olmadığını ima etti. Mesajında, yüksek döviz kurları, et ve peynir fiyatları, işsizlik ve açlık sınırı gibi konulara değindi.
2 Nisan 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki Süleymaniye'ye yapılan İHA saldırısının ardından Türkiye'nin askeri operasyonlarının devam edeceğini belirtti. ABD'li yetkililer, saldırının hedefinin Demokratik Suriye Güçleri komutanı Mazlum Abdi olduğunu ve olayda zayiat olmadığını ifade etti. Irak merkezi hükümeti Türkiye'yi suçlayarak özür talep etti, ancak Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Ankara'nın saldırıyla ilgisinin olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, Süleymaniye'de PKK ve PYD'nin kontrolü altında olduğunu ve hava sahasının kapatıldığını açıkladı.
10 Nisan 2023
İşaretlediklerim