Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün aldığı uzaktan eğitim kararı nedeniyle öğrenciler, teknik sorunlar ve internet problemleri yaşadıklarını, derslerden verim alamadıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Özellikle deprem bölgesindeki öğrenciler, yeterli ekipman ve internet altyapısına sahip olmadıklarından daha fazla mağdur olduklarını ifade ediyor. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, uzaktan eğitimin sorunları çözmeyeceğini ve yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor. Öğrenciler, belirsizliklerin giderilmesini ve yetkililerin net bir yol haritası sunmasını talep ediyor.
25 Mart 2023

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerde eğitim verip muhalif medyada yazı yazan akademisyenlerle sözleşme yenilenmemesi için harekete geçti. Bu durum, sözleşme döneminin yaklaştığı bir dönemde gerçekleşti. İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversiteler bu konuda uyarıldı. YÖK yetkilisi, akademisyenlerin üniversitedeki eğitime vakit ayırmaktan çok medyaya vakit ayırdığını ve yeni dönemde buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
15 Ağustos 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılı için yayımladığı genelgeyle ilkokullarda sınav saatini kaldırdı ve süreç odaklı ölçme ve değerlendirme sistemine geçileceğini duyurdu. Ayrıca, öğrenci sayısının düşmesi durumunda sınıfların birleştirileceği belirtildi. Genelge, devlet okullarında kayıt ücreti adı altında zorunlu ücret alınmayacağını da vurguladı.
14 Ağustos 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyım yönetimi, 22 Mart tarihli kararla 20 kurul ve komisyonu kapattı ve geriye kalan komisyonları kendi kadrolarıyla doldurdu. Kapatılan komisyonlar arasında afet, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi teknolojileri gibi önemli alanlarda faaliyet gösteren birimler bulunuyor. Komisyonlarda görev alan kişilerin çoğu, Naci İnci'nin rektör olarak atanmasından sonra işe alınmış veya idari pozisyonlara atanmış kişilerden oluşuyor. Ayrıca, hukuk fakültesi ve yapay zeka enstitüsü öğretim üyelerine toplam 24 üyelik verildi.
12 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023

Son 10 yılda yurtdışında üniversite eğitimi hedefleyen öğrenci sayısındaki artış, Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Yurtdışından mezun olan öğrencilerin Türkiye'de mesleklerini icra etmek istemeleri durumunda, YÖK'ten denklik alması gerekiyor. Yeni yönetmelik değişikliği ile, yurtdışında tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümleri hedefleyen öğrencilerin, YKS'ye girip belirli bir başarı sırasını göstermeleri gerekecek. Bu değişiklik, 2024 YKS başvuru döneminden sonra yapıldığı için, ÖSYM ikinci bir geç başvuru dönemi açtı.
3 Nisan 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için ikinci geç başvuru süreci 25 Mart'ta başladı ve 28 Mart'a kadar devam edecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya başvuru merkezleri üzerinden yapabilecek. Daha önce yapılan başvurular geçerli olacak. Bu sürecin, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik YKS şartı nedeniyle getirildiği belirtildi.
25 Mart 2024

YÖK Başkanı Erol Özvar, araştırma projelerinde görevli yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarlarının artırılacağını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, tezli yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs üst sınırı 2 bin 550 liradan 6 bin liraya, doktora öğrencilerinin ise 3 bin 825 liradan 9 bin liraya yükseltilecek.
21 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Öğrenciler ve akademisyenler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini, ihtiyacı olanların yurtlarda kalabileceğini ifade etti ancak detaylar hakkında bilgi vermedi. Öğrencilerin yurtlara nasıl yerleştirileceği ve mağduriyetlerinin nasıl giderileceği konusunda sorular cevapsız kaldı.
17 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sebebiyle Türkiye genelinde eğitim öğretime verilen aranın 20 Şubat'a kadar uzatıldığını duyurdu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da üniversitelerde bahar dönemi eğitiminin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini bildirdi. Daha önce deprem bölgelerinde eğitime ara verilmiş ve okullardaki ara tatil süresi uzatılmıştı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi, depreme dayanıklı olmadıkları için gelecek eğitim-öğretim yılında 1. ve 2. Kuzey Yurdu, 1. Kilyos Yurdu ve Kilyos Otel Yurdu'nu öğrencilere açmayacak. Superdorm yurdu ise sadece yazın hizmet verecek ve bir yıl boyunca güçlendirme çalışmaları yapılacak. Bu yurtların toplam kapasitesi yaklaşık 2 bin 500 kişi. Üniversite, yurt kapasitesini artırmak için yeni yurt inşaatları ve mevcut odaların kapasitesini artırma çalışmaları planlıyor. Geçmişte yaşanan yurt krizleri ve çözüm arayışları da makalede yer alıyor.
5 Haziran 2023

Türk Eczacılar Birliği (TEB), Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) önünde yaptığı basın açıklamasında, yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına karşı çıktı. TEB Başkanı Arman Üney, mevcut fakültelerin akademik kadrolarının ve altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Üney, eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralamasının 50 bin olması gerektiğini ve akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmaması gerektiğini vurguladı.
10 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gaziantep'te sabah saatlerinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da eğitime iki hafta, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise bir hafta ara verildiğini açıkladı. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem nedeniyle şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023

8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) toplam 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. Sınavın birinci oturumu olan TYT'ye bu adayların tamamı, ikinci oturumu AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday, üçüncü oturumu YDT'ye ise toplam 228 bin 814 aday katılacak. Başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984'ü kadın, 1 milyon 455 bin 961'i erkek olup, en genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında. Adayların büyük bir kısmı 17-23 yaş aralığında olup, 50 yaş ve üzeri aday sayısı 26 bin 331.
12 Mart 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve KYK yurtları depremzedeler için boşaltılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtlarda sadece 160 depremzedenin kaldığını ve yurtların yüzde 18,8'lik bir doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu durumun yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor ve uzaktan eğitim kararına itiraz ediyorlar.
1 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin beş yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi barınma konusunda zor durumda bıraktı. Üniversite yönetimi, bu sorunu çözmek için kulüp odalarını yurt odası olarak kullanma kararı aldı ve odalara üçlü ranza yerleştirdi. Ancak bu çözüm, kaybolan kontenjanı tamamen geri getirmek için yeterli olmayacak. Bu durum, öğrenciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
5 Eylül 2023

Eğitim-İş, Bursa'daki bir devlet okulunda velilerden 'bağış' adı altında 100 bin TL'ye kadar kayıt ücreti istendiğini açıkladı. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu durumun okul yöneticileri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin suçu olduğunu belirtti. Toy, devletin temel görevlerinden biri olan eğitimin bu şekilde satılmasının fırsatçılık olduğunu ve eğitimdeki eşitsizliklerin derinleştiğini vurguladı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış politikaları nedeniyle milli eğitimin iflas ettiğini ifade etti.
12 Ağustos 2024
İşaretlediklerim