Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gazilere ödenen aylıkların asgari ücret seviyesine yükseltileceğini duyurdu. 2023 yılında en düşük gazi maaşı 3250 TL iken, asgari ücret 8506 TL olarak belirlenmişti. Bakan Bilgin, bu düzenlemeyle gaziler arasındaki maaş farklılıklarının da ortadan kaldırılacağını belirtti.
26 Mart 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesini öngören madde kabul edildi. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlar. Önceki haftalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeneceğini açıklamıştı ancak çalışan emeklilerin bu ödemeden yararlanamayacağı belirtilmişti.
25 Ekim 2023

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının bütçe imkanları çerçevesinde belirlendiğini ve daha fazla zam yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarının iyileştirilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise emeklilere seyyanen zam yapılmasını önerdi.
12 Temmuz 2023

Arif Kızılyalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024'ü 'emekli yılı' ilan etmesine rağmen, Türkiye'deki emeklilerin büyük bir kısmının zor şartlar altında yaşadığını belirtiyor. 15 milyon emeklinin 3.6 milyonunun maaşı 10 bin TL'nin altında ve sadece yüzde 15.8'i geçinebiliyor. CHP'nin Ankara'daki mitinginde konuşan bir emekli, yaşadığı zorlukları dile getirerek hükümetin politikalarını eleştirdi. Hükümetin emeklilere sunduğu indirimler ise yetersiz ve trajikomik olarak nitelendiriliyor.
29 Mayıs 2024

AKP, MHP ve BBP milletvekillerinin imzasını taşıyan EYT düzenlemesiyle ilgili kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif, emeklilik şartlarını yerine getiren ancak yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşların durumunu düzenliyor. Teklifte, yaş dışındaki şartları taşıyanların emekli aylığı alabileceği, işten ayrılanların 10 gün içinde yeni bir işe başlamaları halinde sosyal güvenlik destek priminin bir kısmının Hazine tarafından karşılanacağı ve kamu çalışanlarının emeklilik hakları kazanmaları durumunda iş sözleşmelerinin feshedilmeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için yaş şartı kaldırılacak.
30 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin bayramdan önce yatırılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu yıl emeklilerin bayram ikramiyesinin yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıkarıldığını açıklamıştı. Işıkhan, ikramiyelerin takvimlendirme çalışmalarının devam ettiğini ve tarihlerin yakın zamanda açıklanacağını belirtti. Ayrıca, beş yıl içinde 2,5 milyon EYT'linin sisteme gireceğini ve şu anda EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden 1 milyon vatandaşın bulunduğunu ifade etti.
25 Mayıs 2024

Aziz Çelik, Temmuz 2024'te asgari ücretin artmaması durumunda alım gücünün düşeceğini ve yoksulluğun artacağını ifade etti. Asgari ücretin sadece küçük bir grubun değil, yaklaşık 10 milyon insanın ortalama ücreti olduğunu belirtti. Asgari ücretin artmaması durumunda diğer ücretlerin de artmayacağını ve bu durumun SGK prim gelirlerini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Çelik, asgari ücretin artırılmamasının 'dezenflasyon' bahanesiyle yapıldığını ve bu durumun yoksulluğu artıracağını savundu.
10 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin maliyetini 255 milyar TL olarak açıkladı. Reuters'a göre iki ekonomistin hesaplamalarına göre bu maliyet, tek seferlik tazminatlar ve yıllık maaş ödemeleriyle birlikte 450 milyar TL'ye ulaşabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise maliyetin 100 milyar TL'nin üzerinde olduğunu ifade etti. Meclise sunulan EYT teklifinde kademeli bir sistem getirilmiş ve bu durum sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.
2 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına yeni kararlar aldıklarını duyurdu. Emekliler, yaz aylarında Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda bir ay boyunca ücretsiz kalabilecek. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait tesisler de emeklilere ücretsiz olarak açılacak. Emekliler, kamuya ait misafirhane, öğretmenevleri, sosyal tesis ve konukevlerinden yüzde 15 indirimli faydalanabilecek.
18 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarının en düşük seviyesinin 7 bin 500 lira olacağını açıklamasının ardından, Türkiye'deki bankalar emekli maaş promosyon kampanyalarını duyurdu. Yapı Kredi, Denizbank, Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, QNB Finansbank, ING ve Akbank, emekli maaşını bankalarından alan müşterilere çeşitli nakit promosyonlar sunuyor. Promosyonlar, emekli maaşının miktarına ve bankanın belirlediği şartlara göre değişiklik gösteriyor ve bazı bankalar ek avantajlar da sağlıyor.
24 Mart 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, TV 100 programında yaptığı açıklamada, EYT düzenlemesinin salı veya çarşamba akşamı tamamlanacağını belirtti. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını duyurmuş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiğini ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığını açıklamıştı. Ancak yapılan hesaplamalara göre, martta emekli olacak EYT'li sayısının 1,5-1,6 milyon kişiye düşebileceği ve memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı olmadığı için bu sayının 1,1-1,2 milyon kişi aralığına inebileceği öngörülüyor.
5 Şubat 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, açlık sınırının bir önceki aya göre 182 lira artarak 20 bin 958 liraya çıktığını duyurdu. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise ağustosta 1855 lira artarak 64 bin 157 liraya yükseldi. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı ve yoksulluk sınırının sadece yüzde 26,5'ini karşılayabildiği belirtildi. En düşük emekli aylığının ise açlık sınırının yüzde 59,6'sını karşılayabildiği ifade edildi.
28 Ağustos 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17 bin 336 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretin 2023'ün ortasında yapılan zamla 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, açlık sınırı asgari ücretten 2 bin lira fazla.
29 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Ayrıca, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu zammın yetersiz bulunması üzerine iktidar kanadından yeni düzenleme sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Ekim 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette herhangi bir artış olmayacağını ve emeklilere refah payı verilmesiyle ilgili bir çalışmanın bulunmadığını açıkladı. Bakan, asgari ücretin belirlenmesi için aralık ayında bir araya gelineceğini belirtti. Emeklilere ise toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar dışında bir refah payı verilmeyeceğini ifade etti.
26 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 yılının ilk yarısı için kıdem tazminatı tavanını 19 bin 982 lira 83 kuruş olarak belirledi. Aynı dönemde bedelli askerlik yapmak isteyenlerin ödeyeceği tutar ise 104 bin 84 lira 16 kuruş olarak güncellendi. Bu rakamlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 154'üncü maddesi uyarınca belirlenen aylık gösterge tablosu ve katsayılar kullanılarak hesaplandı.
13 Ocak 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifine göre, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan SSK'lılar için kademeli prim günü şartı getiriliyor. Bu şart 5 bin günden başlayıp 5 bin 975 güne kadar çıkacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olan kadınlar için 7 bin 200, erkekler için ise 9 bin prim günü şartı bulunuyor. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamaların ardından sosyal medyada kademeli sisteme tepki gösterildi ve yeni mağduriyetlerin oluşabileceği ifade edildi.
31 Ocak 2023

Abdulkadir Selvi, emeklilere yapılması planlanan zammın yerine bir defaya mahsus ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemenin 'cumhuriyetin yüzüncü yılı ikramiyesi' olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Selvi, bu bilgilerin duyum olduğunu ve emeklilere yapılacak düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanları değil, tüm emeklileri kapsayacağını belirtti. Ancak bu ödemenin bir defaya mahsus olup olmayacağı veya ocak ayına kadar geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.
15 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Ordu mitinginde yaptığı konuşmada, bayramlarda emeklilere verilen ikramiyenin üç bin liraya yükseltileceğini açıkladı. Erdoğan, bu artışın bütçe imkanları zorlanarak gerçekleştirileceğini belirtti. Daha önce emekliler her bayram iki bin lira ikramiye almaktaydı.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim