İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki bir restoranda asker üniformasıyla garsonluk yapan kişi ve işletme yetkililerine dokuzar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Sosyal medya platformu X’te 16 Nisan’da yapılan bir paylaşımda, bir restoranda askeri üniformayla garsonluk yapıldığı görülünce soruşturma başlatıldı. Video, toplumun gelişmesine katkıda bulunmadığı gibi devletin askeri teşkilatını alenen aşağılamaya yönelik bulundu. Garson ve işletme yetkililerine, devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama, özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama suçlarından dokuzar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
23 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir açıklamada, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra emeklilik hakları konusunda mağdur olan ve yeni bir düzenleme bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme. EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya kayıtlı olanlara emeklilik hakkı tanımış, ancak bu tarihten sonra kayıtlı olanlar uzun süreler emeklilik için beklemek zorunda kalmıştı.
26 Şubat 2024

Yeniçağ gazetesi, doların 15 gün sonra 40 lira olacağını iddia eden bir haber yayınladı. Bu haber, yetkililer ve İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı. Haberin yayınlanmasının ardından Yeniçağ, haberin başlığını ve içeriğini değiştirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeniçağ gazetesinin yöneticileri ve haberin kaynağı olarak gösterilen 'paradurumu.com' internet sitesinin sorumluları hakkında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu.
18 Mart 2024

Aralarında Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da bulunduğu dokuz AVM için 28 milyar lira borç nedeniyle konkordato süreci başlatıldı. İstanbul 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, bu AVM'lerin sahibi olan şirketlere bir yıl kesin süre verdi ve bu süre içinde alacaklıların icra takibi yapamayacağını belirtti. AVM'leri satın almak isteyen üç grup arasında Yeni Gimat GYO, Nata Holding ve Rönesans GYO'nun isimleri öne çıkıyor.
31 Mayıs 2024

Rekabet Kurumu, Meta'nın Instagram ve Threads uygulamaları arasındaki veri aktarımı ve birleştirmesi nedeniyle hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, Meta'nın bu eylemleriyle pazarda rekabeti engellediği ve rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı belirlendi. Bu nedenle, Kurum Meta'ya 12 Aralık 2023'ten itibaren her gün için 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ayrıca, Meta'nın kullanıcı verilerini birleştirme davranışının engellenmesi için geçici tedbir uygulanmasına karar verildi.
18 Mart 2024

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. FTX müşterilerinin 8 milyar doları kaybolmuştu ve Bankman-Fried bu durumu örtbas ederek yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla suçlanıyordu. Savcılar 40-50 yıl, savunma avukatları ise 5 ila 6,5 yıl hapis cezası talep etmişti. Yargıç Lewis Kaplan, Bankman-Fried'ı 25 yıl hapisle cezalandırdı.
28 Mart 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarında faaliyet gösteren 18 şirkete lisans verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Elektrik piyasasında üç şirkete tedarik, üç şirkete üretim lisansı verilirken, üç şirketin üretim lisansı iptal edildi. Doğal gaz piyasasında üç şirkete gaz dağıtım lisansı verildi ve üç şirketin lisansı sonlandırıldı. Petrol piyasasında ise dört şirkete ihrakiye teslimi, bir şirkete depolama ve iki şirkete madeni yağ lisansı verildi.
6 Haziran 2024

Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık, toplumsal eşitsizliğin en güçlü etkenlerinden biri olarak görülüyor. '8 Mart 8 Kadın' serisinin ikinci sezonunda, bu konu ele alınıyor ve farklı alanlardan başarılarıyla cinsiyetçi kodları kırmış sekiz kadınla yapılan söyleşilere yer veriliyor. İkinci konuk Sema Kaya Polat, profesyonel dağcı ve Türkiye'deki altı kadın iple erişim teknisyeninden biri olarak, fiziksel zorluk ve direnç gerektiren işlerde kadınların da başarılı olabileceğini gösteriyor. Polat, mesleğine başlama sürecini, karşılaştığı zorlukları ve toplumun tepkilerini paylaşarak, kadınların fiziksel olarak zor gözüken mesleklerde de başarılı olabileceğini vurguluyor.
4 Mart 2024

Y kuşağı çalışanları arasında 'sessiz tatil' olarak adlandırılan yeni bir trend ortaya çıktı. Harris anketine göre, Y kuşağının yüzde 40'ı yöneticilerine haber vermeden işten izin alıyor. Bu trend, iş-yaşam dengesini sağlama çabası ve ücretli izinlerin olumsuz damgalanması nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Şirketler bu duruma öfkeli olsa da, çalışanların daha fazla izinle daha üretken olacaklarına inandıkları belirtiliyor.
15 Haziran 2024

Mey | Diageo'nun Genel Müdürü Levent Kömür, 31 Mart 2024 tarihinde görevinden ayrılacağını duyurdu. Kömür, şirkette 2012 yılından bu yana çeşitli pozisyonlarda görev yapmış ve 2017 yılında genel müdürlüğe atanmıştı. Görevi bırakma kararı sektörde ve şirket çevrelerinde şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandı. Kömür'ün yerine şirketin mevcut pazarlama direktörü Bahar Uçanlar geçecek ve iki isim geçiş dönemi için yakın çalışacaklar.
2 Mart 2024

Britanya'da düşünce kuruluşu Autonomy tarafından Haziran-Aralık 2022'de gerçekleştirilen dört günlük mesai düzeni denemesine 61 firma katıldı. Denemeye katılan firmaların %89'u bu çalışma düzenini sürdürmeye devam ederken, %51'i bunu kalıcı hale getirdi. Araştırma sonuçlarına göre, firmaların %82'si bu düzenin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını, %50'si işten çıkma oranını azalttığını ve %32'si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini bildirdi. Çalışanların %96'sı kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını, %86'sı ise işte verimliliğinin arttığını belirtti.
23 Şubat 2024

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024
İşaretlediklerim