İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

Fransa'nın Cannes kentinde 16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 76. Cannes Film Festivali'nin resmi afişi, Catherine Denevue'nun bir fotoğrafıyla kamuoyuna sunuldu. Festival, Maïwenn'in yönettiği ve Johnny Depp'in başrolünde olduğu 'Jeanne du Barry' filmiyle açılacak. Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi Altın Palmiye için yarışacak ve festivalin jüri başkanlığını Ruben Östlund yapacak.
20 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali, 1-17 Haziran tarihleri arasında klasik müzikseverlerle buluşacak. Festival, Cumhuriyet'in 100. yılına özel projeler, Anadolu'daki kadın figürlerden esinlenen eserler ve günümüz klasik müzik yıldızlarını içeren 25 konser sunacak. Açılış konseri Tekfen Filarmoni Orkestrası ve piyanist Jan Lisiecki ile yapılacak. Festivalde, Fazıl Say'ın 'Dünya Anne' projesi dünya prömiyerini yapacak ve Anne-Sophie Mutter festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak.
27 Mayıs 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali'nde öne çıkan altı oyun belirlendi. Bu oyunlar arasında Pina Bausch'un başyapıtı Café Müller, İstanbul Rumlarının geçmişinden bugüne uzanan iki kısa oyunun yanı sıra hem sinema hem tiyatronun araçlarını kullanan deneysel bir performansla izleyicilerin karşısına çıkan Büyük Zarifi Apartmanı, Anadolu'nun masallarından ilham alarak kurgulanan ve anlatı tiyatrosuyla interaktif enstalasyonu birleştiren Çirkin, Wajdi Mouawad'ın Kız Kardeşler oyunu, Ercan Kesal'ın yazıp oynadığı Ayazmanın Yılanı ve ataerkillik, imtiyaz ve yaratıcılığa dair tabuları sorgulayan Ustalık Sınıfı yer alıyor.
1 Ekim 2023

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere altı yeni film vizyona giriyor. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Sürü', suça sürüklenen bir çocuğun hikayesini anlatıyor. 'Örümcek Ağı' evinde tuhaf olaylar yaşayan bir çocuğun hikayesini, 'Lilith Cinleri' cinler ile insanlar arasındaki savaşı, 'Kaygısız Baş' ise bir adamın işinden kovulup memleketine dönmesini konu alıyor. Haftanın animasyonları arasında 'The First Slam Dunk' ve 'Bulmaca Kulesi 2: Eve Dönüş' bulunuyor.
28 Temmuz 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin seçkiden çıkarılmasıyla sansür krizi yaşadı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun tutarsız açıklamaları sonrası sanat dünyasından istifa çağrıları geldi. Ancak Boyacıoğlu'nun istifasının önünde maddi bir engel olduğu belirtildi. Festival jürisi ve sinemacılar, sansürün kabul edilemez olduğunu belirterek belgeselin seçkiye geri alınmasını talep etti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı festivalden çekildi.
29 Eylül 2023

Türk oyuncu Fikret Kuşkan, İtalya'nın Puglia bölgesinde düzenlenen Ora!Fest Uluslararası Film Festivali'nde 'Roza' filminde sergilediği performansla 'en iyi aktör' ödülüne layık görüldü. Film, Hamit İzol'un kitabından uyarlanarak Mustafa Kotan yönetmenliğinde ve Sultan Turan Kızılay senaristliğinde çekildi. 'Roza', Urfa'dan Mersin'e göç eden mevsimlik işçi bir ailenin yaşadığı dramı konu alıyor ve eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar ve töre gibi temaları işliyor.
9 Haziran 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Altın Aslan' ödülünü, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönettiği 'Poor Things' filmi kazandı. Film, birçok eleştirmen tarafından 'yılın filmi' olarak nitelendirildi ve festivalde 8 dakika ayakta alkışlandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Priscilla' filmindeki performansıyla Cailee Spaeny, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Memory' filmindeki performansıyla Peter Sarsgaard kazandı. Festivalde ayrıca, 'Io Capitano' filminin yönetmeni Matteo Garrone, Gümüş Aslan Ödülü'ne layık görüldü.
10 Eylül 2023

Film izleme platformu MUBI, Asya sinemasının öncüsü Shaw Brothers Stüdyosu tarafından üretilen 14 dövüş sanatları filmini kullanıcılarına sunuyor. Bu filmler, geleneksel Çin sanatlarından esinlenerek oluşturulmuş ve gösterişli setleri, rengarenk kostümleri ve etkileyici koreografileri ile tanınıyor. Seçki, Ang Lee ve Quentin Tarantino gibi yönetmenlere ve Wu Tang Clan gibi müzik gruplarına ilham kaynağı olmuş destansı kahramanlık ve intikam hikayelerini içeriyor. Seçkide Chang Cheh ve Lau Kar-leung gibi usta yönetmenlerin eserleri yer alıyor.
27 Aralık 2023

Hollanda'nın Alkmaar kentinde düzenlenen geleneksel Gouda peyniri festivali, renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Festivalde, beyaz önlük giyen jüri tarafından Gouda peynirleri değerlendirildi. Geleneksel kostümler giymiş peynir taşıyıcıları, peynirleri ahşap arabalarla sergiledi.
8 Nisan 2023

Yedi Grammy ödülüne sahip Amerikalı şarkıcı Christina Aguilera, 8 Ağustos'ta Antalya'da Regnum Live in Concert kapsamında konser verecek. Belek Turizm Merkezi'ndeki Regnum Carya'da konaklayacak olan Aguilera, otelde sahne alacak ve bilinen şarkılarını seslendirecek. Daha önce bu etkinlik kapsamında Jennifer Lopez, Dua Lipa, Tom Jones gibi isimler de Antalya'da konserler düzenlemişti.
5 Temmuz 2023

Financial Times (FT), 2023 yılının en etkili 25 kadınını belirlediği listeyi yayınladı. Listede çeşitli alanlarda başarılar elde etmiş kadınlar yer alıyor ve bu kadınlar hakkında yazılar da yine etkili kadınlar tarafından kaleme alındı. Listede sanat, ekonomi, teknoloji, spor, siyaset ve bilim alanlarında önemli başarılara imza atmış isimler bulunuyor. Öne çıkan isimler arasında Margot Robbie, Beyonce, Barbara Kingsolver, Alia Bhatt, Mira Murati ve Katalin Karikó gibi çeşitli sektörlerden kadınlar var.
4 Aralık 2023

21. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 20 Haziran'da 'Parola: Barış' temasıyla başlıyor. Festivalde, 'Kadınların Sineması', 'Feminist Bellek', 'Hak Odaklı Sinema' gibi çeşitli bölümlerde filmler, forumlar, atölye ve söyleşiler yer alacak. Açılış, Filistinli kadınların sürgün hikâyelerini anlatan 'Filistin’i İşlemek' filminin online gösterimiyle yapılacak. Festival, 30 Haziran'a kadar İBB Beyoğlu Sineması, İBB Mahalle Evleri ve Fransız Kültür Merkezi'nde devam edecek.
19 Haziran 2024

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller verildi. Festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve yaklaşık 150 film gösterildi. 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazanırken, 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü aldı. Festivalde ayrıca en iyi kadın oyuncu ödülünü Tülin Özen, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy kazandı.
29 Nisan 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerine verildi. Festivalde, Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazandı. Selman Nacar'ın 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü Tülin Özen'e, en iyi erkek oyuncu ödülü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy'a verildi. Festivalde ulusal ve uluslararası birçok kategoride ödüller dağıtıldı.
29 Nisan 2024

İstanbul Modern Sinema, 2-5 Mayıs tarihleri arasında 'Gelecek Kısa' adlı bir kısa film seçkisini sunuyor. Bu seçki, animasyon, belgesel ve diğer türlerden oluşan 25 kısa filmi içeriyor ve yılın dikkat çeken, ilk kez gösterilen ve festivallerden ödülle dönen yapımları barındırıyor. Küratör Müge Turan, kısa filmin piyasa koşullarından bağımsız, araştırma alanı olarak özgür bir format olduğunu vurguluyor. Programda çeşitli yönetmenler tarafından çekilen filmler, farklı temalar ve hikayeler üzerinden izleyiciye sunuluyor.
29 Nisan 2024

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim