Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, iki adet silahlı insansız hava aracı (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İki İHA'nın hava savunma sistemlerince vurularak düşürüldüğünü belirten Sobyanin, bu hava araçlarından birinin Minsk otobanı, diğerinin ise Domodedovo bölgesinde imha edildiğini duyurdu. Rus yetkililer, Ukrayna'nın Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediğini, ancak ölü veya yaralı bulunmadığını bildirdi.
9 Ağustos 2023

Sırbistan'ın Mladenovac kentinde bir saldırgan, hareket halindeki araçtan etrafa ateş açarak sekiz kişinin ölümüne, 13 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırganın 21 yaşında olduğu ve 'Kasırga' isimli operasyonla etrafının sarıldığı, ancak teslim olmayı reddettiği ve ateş açmaya devam ettiği bildirildi. İçişleri Bakanı Bratislav Gasic olayı 'terör eylemi' olarak tanımladı. Bu olaydan birkaç gün önce, bir okulda gerçekleşen başka bir silahlı saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetmişti.
5 Mayıs 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da Rus barış gücü birliğinden askerlerin bulunduğu bir araca hafif silahlarla saldırı düzenlendiğini ve askerlerin öldüğünü açıkladı. Olayın ayrıntılarının açıklığa kavuşturulması için Rusya ve Azerbaycan'dan soruşturma makamları temsilcileri olay yerinde çalışıyor. Bu olay, 2020'de Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ardından geldi.
20 Eylül 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev, Rus ordusu tarafından füze ve insansız hava araçlarıyla sekizinci kez hedef alındı. Kiev askeri idaresinin açıklamasına göre, hava sahasındaki düşman hedeflerinin büyük çoğunluğu imha edildi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko'nun belirttiğine göre, saldırılar sonucu patlamalar meydana geldi ve Solomyansk'te üç kişi yaralandı, Darnytskyi'de iki sivil araç yandı. Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde hava saldırısı alarmı devam ediyor.
16 Mayıs 2023

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev'in Dnipro semtinde patlamalar olduğunu ve Holosiyiv semtine füze parçalarının düştüğünü bildirdi. Kliçko, vatandaşlara sığınaklarda kalmalarını tavsiye etti. Kiev Askeri İdaresi de Kiev'e füze saldırısı yapıldığını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken, Kiev sık sık füze saldırılarına maruz kalıyor.
14 Ocak 2023

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da beş Rus askerinin 'yasa dışı Ermeni güçler' zannedilerek öldürüldüğünü açıkladı. Azerbaycan Başsavcılığı, zorlu arazi koşulları, yağmur ve sis nedeniyle Rus Barış Gücü askerlerini taşıyan aracın, yasa dışı Ermeni güçlere ait araç zannedilerek ateş açıldığını belirtti. Ayrıca, aynı gün ve aynı köyün arazisinde, Rus Barış Gücü'ne ait kamyona yasa dışı Ermeni güçlerce ateş açıldığı ve bir Rus askerinin daha öldüğü, bir askerin yaralandığı ifade edildi. Her iki olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve Azerbaycan ile Rusya başsavcılarının soruşturmanın yürütülmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.
21 Eylül 2023

Rusya, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'deki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu öne sürdü. İki İHA'nın Rus ordusu ve özel servisler tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kremlin, bu eylemi 'planlı bir terör eylemi' ve Putin'e yönelik 'suikast' girişimi olarak değerlendiriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova'da İHA uçurmanın yasaklandığını duyurdu.
3 Mayıs 2023

Suriye'de Savunma Bakanlığı'na bağlı bir harp okulunun mezuniyet törenine insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıda en az 80 kişi hayatını kaybetti, 240 kişi yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Suriye Savunma Bakanlığı, saldırıyı 'terörist' grupların düzenlediğini belirtti. Saldırının ardından Suriye ordusu, İdlib'deki silahlı grupları hedef almaya başladı.
5 Ekim 2023

Rusya'da gerçekleşen bir terör saldırısının iki zanlısı, Moskova'ya gitmek üzere İstanbul üzerinden seyahat etmişler. Shamsidin Fariduni ve Saidakram Rajabalizoda isimli şüpheliler, saldırıdan önce ve sonra belirli tarihlerde İstanbul'da bulunmuşlar ve aynı otelde kalmışlar. Her iki şüpheli de IŞİD terör örgütünün Horasan koluna mensup olup, Moskova'da büyük bir terör eylemi gerçekleştirmişler. İstanbul'da turist gibi dolaşan bu şüphelilerin hareketleri, güvenlik açısından endişe verici bulgular ortaya koymaktadır.
27 Mart 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

Reuters, Ukrayna'daki ekibinde güvenlik danışmanı olarak görev yapan Ryan Evans'ın, Kramatorsk kentinde konakladığı otelde füze saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi. Saldırıda iki Reuters gazetecisi yaralandı ve birinin durumu ağır. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıdan Rusya'yı sorumlu tuttu ve otelin Rusya'ya ait bir İskender füzesiyle yok edildiğini belirtti.
26 Ağustos 2024

Hindistan, Ukrayna'da savaşan Hintlilerin erken terhis edilmesi için Rusya'dan taahhüt aldığını açıkladı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Moskova ziyareti sırasında gündeme getirdiği bu konu, Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulandı. Hindistan Merkezi Soruşturma Bürosu, en az 35 Hintlinin zorla Rusya'ya götürüldüğünü belirtmişti. Bugüne kadar Rus saflarında savaşan dört Hintli hayatını kaybetti.
10 Temmuz 2024

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in belediye başkanı Vitaliy Kliçko, kentte patlama sesleri duyulduğunu ve hava savunma sisteminin çalıştığını bildirdi. Kiev'in Holosiyiv ve Shevchenkiv semtlerinde patlamalar meydana geldi ve bir füzenin parçaları park halindeki bir araca düştü. Kliçko, olayda yaralanan olmadığını belirtti. Bu olay, Rus ordusunun Kiev'e düzenlediği ve bir kişinin ölümüne, 20 sivilin yaralanmasına neden olan füze saldırılarının ardından geldi.
1 Ocak 2023

Kiev Şehri Askeri İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu Kiev'e gece ve sabah erken saatlerinde İHA saldırıları gerçekleştirdi. Özellikle mayıs ayında Kiev'e yönelik hava saldırılarının arttığı belirtilirken, bu gece yapılan saldırıda tüm İHA'ların Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından imha edildiği aktarıldı. İHA parçalarının Kiev'in çeşitli semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktı, ancak ilk bilgilere göre yaralanan olmadığı ifade edildi. Rus ordusunun Mayıs ayında 11'inci kez Kiev'e hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
20 Mayıs 2023

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bir kafeye düzenlenen silahlı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Olay, Ünalan Mahallesi Ayazma Caddesi'ndeki bir kafede meydana geldi ve saldırıyı kimliği bilinmeyen kişi ya da kişiler gerçekleştirdi. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.
23 Mayıs 2024

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Prigojin'in başlattığı silahlı isyan sonrası Moskova yüksek alarm durumuna geçti. Moskova Belediye Başkanı Sobyanin, terörle mücadele rejimi ilan edildiğini ve bazı yerlerde yolların trafiğe kapatılabileceğini belirtti. Ayrıca, pazartesi günü Moskova'da tatil günü ilan edildi. Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
24 Haziran 2023

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Ukrayna birliklerinin güney cephedeki Berdyansk yönünde 1300 metre, doğudaki Bahmut yönünde 1500 metreye kadar ilerleme kaydettiğini açıkladı. Malyar, Ukrayna ordusunun Melitopol, Berdyansk ve Bahmut yönlerinde taarruz operasyonlarını sürdürdüğünü ve düşmana ciddi kayıplar verdirdiğini belirtti. Ayrıca, Rusların Bahmut'a tutunduğunu ifade etti.
29 Haziran 2023
İşaretlediklerim