Mayıs seçimlerine giderken litre başına 19,30 lira olan benzin fiyatı, yapılan zamlarla 41,2 liraya yükseldi. Bu artış, petrol fiyatlarının ve dolar/TL kurunun yükselmesi ile akaryakıt vergilerine yapılan zamdan kaynaklandı. Elektrik fiyatlarında da benzer bir 'yalancı cennet' durumu söz konusu olup, seçimler sonrası bu fiyatların da piyasa koşullarına döneceği ve büyük oranda artacağı öngörülüyor. İbrahim Kahveci, seçim öncesi oluşturulan bu yapay fiyat düzenlemelerinin seçim sonrası kaldırıldığını ve toplumun gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldığını belirtiyor.
15 Şubat 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve petrol keşifleriyle ilgili yeni bir müjde olmadığını belirtti. Bayraktar, bu tür keşiflerin uluslararası standartlara göre duyurulması gerektiğini ve seçim dönemlerinde yapılan keşif açıklamalarının tartışmalara yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin üretime geçiş tarihinin bazı zorluklar nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.
20 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Antalya, Muğla ve İzmir'in tatil beldelerinde günübirlik kiralanan konutlara yönelik denetimleri artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bu alana yönelik denetim takvimini oluşturdu. Bakan Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye büyük önem verdiklerini belirtti. Denetimler kapsamında gece kulüpleri, restoranlar, beach clublar ve günübirlik kiralanan konutlar da incelenecek.
17 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı çıkış harçlarına yapılması planlanan zam hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, imkanı olmayan birinin yurt dışına gidemeyeceğini belirterek, imkanı olanlardan vergi alınmasının planlandığını söyledi. Ayrıca, vergi taslağı, asgari ücret, EYT düzenlemesi ve muhalefetin ekonomi politikaları eleştirileri hakkında da konuştu. Şimşek, vergi taslağı için yapılan eleştirileri yaygara olarak nitelendirdi ve vergilendirilmeyen alanlardan vergi almanın yeni bir vergi yükü getirmek olmadığını vurguladı.
1 Temmuz 2024

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 128,05 olarak açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise yıllık enflasyonu ağustosta yüzde 58,94 olarak belirtti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelenin zaman alacağını ve gereken tüm adımların atılacağını ifade etti.
4 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Nureddin Nebati'den görevi devraldı. Nebati'nin döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve bu durum sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Şimşek, göreve başlarken yaptığı ilk konuşmada mali disiplin, fiyat istikrarı ve makrofinansal istikrarı önceliklendireceğini, sosyal refahı artırma hedefiyle şeffaflık ve uluslararası normlara uyumun temel olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesi gerektiğini ve enflasyonla mücadeleyi temel politika olarak benimseyeceğini ifade etti.
4 Haziran 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi taslağı çalışmasını iş dünyasının önde gelen isimleriyle paylaşacak. Taslak, vergide adaleti ve etkinliği sağlamak, kayıt dışılığı azaltmak ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak gibi amaçlarla hazırlandı. Şimşek, taslağın detaylarını reel sektörün önde gelen kuruluşlarıyla paylaşarak onların görüş ve önerilerini alacak. Toplantıya TOBB, TİM, MÜSİAD, DEİK, ASKON, TÜRKONFED, TÜRMOB, TÜSİAD ve YASED gibi kuruluşların başkan ve yöneticileri katılacak.
29 Haziran 2024

2023 yılı için getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tahsilatı, vatandaşların Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı beklemesi nedeniyle beklenenin çok altında, yüzde 20'lerde kaldı. CHP, bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu ve mahkeme başvuruyu 28 Eylül'de görüşecek. Hürriyet'in haberine göre, ek MTV'de yalnızca 3,4 milyar TL tahsil edildi, hedeflenen miktar ise 16.3 milyar TL idi.
25 Eylül 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu kapsamındaki gemi ve yatlardan alınan kayıt harcı ve yıllık harçlara muafiyet getirileceğini duyurdu. Meclis'e sunulacak kanun düzenlemesiyle, sicili tescil edilmiş gemiler ve turizm şirketi envanterlerinde kayıtlı ticari yatlar bu muafiyetten yararlanacak. Ayrıca, miras intikali devir işlemlerinden harçlar kaldırılacak ve elektrik gibi yeşil enerji ile çalışan gemilerden de kayıt harcı alınmayacak, yıllık harçlarda yüzde 50 indirim sağlanacak.
2 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran 2023 ve Mayıs 2024 arasında doğalgaz için uygulanacak indirimi ve bir ay süresince ücretsiz doğalgaz verilmesini enflasyon hesaplamasına dahil edeceğini duyurdu. Bu uygulama, mayıs ayındaki enflasyon oranını düşüreceği belirtilirken, yıl sonuna doğru doğalgaz tüketiminin artmasıyla enflasyonun yükselebileceği ifade edildi.
30 Mayıs 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye'de vergi ve fiyat artışlarının yakın olduğunu ifade etti. Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Uzmanlar, iktidarın artan finansman ihtiyacının vergilerle halka yansıtılacağını öngörüyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu da kur artışı nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurguladı.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile doğalgaz üzerinden alınan ÖTV, standart metreküp başına 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda kullanılan doğalgazda ise metreküp başına 2,7944 lira olarak belirlendi. Önceki oranlar sırasıyla 0,0230 lira ve 0,8599 lira idi. Bu değişiklikle her iki kalemde de ÖTV oranları yaklaşık yüzde 224 artış gösterdi. Ayrıca, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV tutarlarında da artış yapıldığı ve bu zamların pompa fiyatlarına yansıtıldığı belirtildi.
16 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki son aylık yükselişin geçici etkilerden kaynaklandığını ve yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğini belirtti. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG, aylık enflasyonu yüzde 9,38 ve yıllık enflasyonu yüzde 129,11 olarak açıklarken, TÜİK aylık enflasyonu yüzde 6,7 ve yıllık enflasyonu yüzde 64,86 olarak duyurdu. Şimşek, Şubat ayından itibaren aylık enflasyonun düşeceğini ve yıllık enflasyonda ikinci yarıda belirgin bir gerileme olacağını öngördüğünü ifade etti.
5 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024
İşaretlediklerim