Indicata, mayıs ayında en çok satan ikinci el otomobil markalarını açıkladı. Mayıs ayında ikinci el otomobil pazarındaki satışlar bir önceki aya göre yüzde 2 artarken, yıllık bazda yüzde 7 düşüş kaydedildi. Toplam 160 bin 811 aracın satıldığı mayısta en çok satılan ikinci el araç markası Volkswagen oldu. İkinci el otomobil fiyatlarında ise düşüş gözlemlendi.
29 Haziran 2024

Mart ayında Türkiye trafiğine 226 bin 617 yeni araç kaydedilirken, 2 bin 239 araç trafik kaydından silindi. Bu durum neticesinde trafiğe kayıtlı araç sayısı 224 bin 378 artarak toplam 29,4 milyona ulaştı. Kaydedilen araçların %45,5'i motosiklet, %39,1'i otomobil olup, motosiklet sayısı 5 milyonu geçti.
25 Nisan 2024

Elektrikli otomobil piyasasında Çinli üreticiler, düşük maliyet avantajı sayesinde küresel rekabette önemli bir yer edindi. Avrupa, Japon ve Amerikan markalarıyla rekabet eden Çinli firmalar, Avrupalı rakiplerine göre yarı fiyatına benzer nitelikte araçlar üretebiliyor. Ancak, ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yerli elektrikli araç üreticilerine verilen sübvansiyonlar, Çin tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet konusu yapıldı. Çin, bu sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.
30 Mart 2024

Hyundai, sürücüsüz ve elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Motional şirketine 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ile Hyundai, Motional'ın çoğunluk hisselerini elde etmiş olacak. Ayrıca, Hyundai bu yatırımın bir kısmını, Motional'ın ortağı olan Aptiv'in hisselerini satın alarak gerçekleştirecek. Motional, bu yatırımla birlikte 2024 yılında Hyundai Ioniq 5 modeli üzerinden tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir robot taksi hizmeti sunmayı planlıyor.
5 Mayıs 2024

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Ferrari'nin 2025 yılında piyasaya sürmeyi planladığı ilk elektrikli modelinin fiyatı 535 bin dolar olarak belirlendi. Reuters'a konuşan bir kaynağa göre, bu modelin üretimi için Maranello'da yeni bir fabrika açılacak ve bu fabrika Ferrari'nin üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Ferrari, bu yüksek fiyatla ultra zengin sürücülerin ilgisini çekmeyi hedefliyor. Şirket, yeni fabrika ve elektrikli model hakkında resmi bir yorum yapmadı.
19 Haziran 2024

Otomatik şanzımanlar, insanlardan daha hızlı vites değiştirebilme, yakıt tasarrufu ve yüksek performans gibi avantajlar sunuyor. Lüks otomobil üreticileri artık manuel şanzımanlı modelleri sınırlı sayıda üretiyor veya hiç üretmiyor. Türkiye'de 2024'ün ilk üç ayında satılan sıfır otomobillerin %89.3'ü otomatik şanzımanlıydı. Otomatik şanzımanların tek negatif yönü, bozulmaları durumunda manuel şanzımanlara göre daha yüksek maliyetli olmaları.
6 Nisan 2024

Ember'in raporuna göre, 2024'ün ilk dört ayında Türkiye, Avrupa'da kömürden elektrik üretiminde birinci sıraya yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin kömür yakıtlı santrallerinden kaynaklanan toplam karbondioksit emisyonu 36 milyon metrik tonun üzerine çıktı. Almanya ve Polonya'nın kömür kullanımını azaltması, Türkiye'nin bu alandaki yükselişinin ana nedeni olarak gösteriliyor. Aynı dönemde Almanya ve Polonya'nın kömür yakıtlı üretimi önemli ölçüde azalırken, Türkiye'nin kömür yakıtlı üretimi 2019'un ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 6 arttı.
21 Mayıs 2024

ABD, özellikle Çin yapımı olmak üzere yabancı ülkelerin ürettiği akıllı otomobillerin ulusal güvenliği tehdit edebilecek hassas bilgiler toplayabileceği gerekçesiyle soruşturulacağını duyurdu. Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın bu konudaki endişelerini ve Çin'in otomobil piyasasında adil olmayan yöntemlerle hükmetme çabalarını dile getirdiği bir açıklama yayımladı. Biden, bu tür araçların soruşturulması ve gerekli önlemlerin alınması için Ticaret Bakanlığına talimat verdiğini belirtti. ABD Ticaret Bakanlığı da soruşturma başlatıldığını bildirdi.
1 Mart 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Can Ataklı, TOGG otomobillerinin satış ilanlarını ve kullanıcı şikayetlerini inceledi. Sahibinden.com sitesinde 100'e yakın TOGG satış ilanı buldu ve fiyatların 1 milyon 350 bin ile 1 milyon 650 bin lira arasında değiştiğini gözlemledi. TOGG otomobilleriyle ilgili olarak 'Şikayetim var' sitesinde 330 şikayet bulunduğunu ve bu şikayetlerin çoğunun şarj sorunları ile otomobilin kasılması ve çalışmamaya başlamasıyla ilgili olduğunu belirtti.
7 Mart 2024

Çinli otomotiv üreticisi Chery, Türkiye'de bir fabrika açmayı planlarken, son karar olarak İspanya'nın Barselona şehrinde Avrupa'daki ilk üretim hattını kurma kararı aldı. Reuters'a göre, Chery ve İspanyol hükümeti arasındaki müzakereler olumlu sonuçlandı ve resmi anlaşmanın kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Fabrika, Barselona'da kapanan eski bir Nissan üretim tesisinin yerine inşa edilecek. Bu yatırımın, Chery'nin Avrupa Birliği'nden 1.7 milyar Euro'luk hibe almaya hak kazanmasını sağlaması bekleniyor.
12 Nisan 2024

Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz, potansiyel bir yangın riski nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 250 bin aracını geri çağıracak. Geri çağırma, 2023 üretimi AMG GT, C-Serisi, CLE, E-Serisi, EQE, EQS, GLC, S-Serisi ve SL modellerini kapsıyor. Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi'ne göre, bu ihtiyati tedbir 37 bini Almanya'da olmak üzere alınmıştır. Mercedes-Benz, etkilenen araçların belirli parçalarını ücretsiz olarak değiştirecek.
20 Şubat 2024

Volkswagen ve Audi, yangın riski taşıyan bir sorun nedeniyle 261 bin 257 aracını geri çağırdı. Sorun, üretimde meydana gelen bir hata sonucu bazı modellerde yakıt sızıntısına yol açıyor. Geri çağrılan modeller arasında 2015-2020 Audi A3 Sedan, 2015-2019 Audi A3 Cabrio, 2019-2020 Volkswagen Jetta GLI, 2015-2020 Volkswagen Golf, 2015-2020 Volkswagen Golf GTI ve 2015-2019 Sportwagen bulunuyor. Şirket, sorunu gidermek için araçlara yeni bir pompa takacak.
23 Şubat 2024

Uber Eats, Japonya'da Mitsubishi Electric ve Cartken firmalarıyla iş birliği yaparak, yemek siparişlerini robotlar aracılığıyla teslim etmeye başladı. Bu hizmet ilk olarak Tokyo'nun belirli bir bölgesinde sunulacak. Cartken, daha önce ABD'de benzer bir hizmeti sunmuştu ve bu, şirketin ABD dışındaki ilk operasyonu olacak. Robotlar, saatte 5.3 km hızla hareket edebilen ve özel sensörlerle donatılmış Model C adında bir model kullanıyor.
21 Şubat 2024

Taylor Swift'in 11'inci albümü 'The Tortured Poets Department', yayınlandığı günden itibaren önemli başarılara imza atıyor. Albüm, Spotify'da bir günde 300 milyon dinlenme ile en çok dinlenen albüm rekorunu kırdı ve aynı zamanda Apple Music ve Amazon Music'te de ilk gün rekorlarına ulaştı. Albümün çıkış single'ı 'Fortnight (feat. Post Malone)', Spotify'da bir günde en çok dinlenen şarkı oldu. Ayrıca, albümün fiziksel satışları da ABD'de 1,4 milyon kopya ile büyük bir başarı gösterdi.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim