Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen depremle ilgili uyarılarda bulundu. Görür, depremin büyüklüğünün 7,2 ila 7,6 arasında olacağını ve bu durumda 2,5 milyon insanın ölümle burun buruna kalacağını belirtti. Ayrıca, bu depremin 6 Şubat'taki depremden daha büyük zarar vereceğini ve 600 bin konutun yıkılacağını ifade etti.
6 Ağustos 2023

Japon Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Masataka Kinoşita ve Doç. Dr. Hiroe Miyake, Türkiye'deki depremlerde yaşanan can kayıplarının temel sebebinin binaların sağlamlığı eksikliği olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen şiddetli depremler sonrası, Japon uzmanlar Türkiye'de yapıların güçlendirilmesi gerektiğini ve altyapı bakımlarının sürekli yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de deprem bilincinin artırılması ve yapı denetimlerinin özellikle yıkıcı depremlerin olmadığı yerlerde yoğunlaştırılması gerektiğini belirttiler.
9 Şubat 2023

İstanbul'da 3,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem, büyük Marmara depreminin öncüsü olabileceği endişesine neden oldu. Ancak Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin endişe verici olmadığını belirtti. Görür, depremin Kumburgaz Fayı üzerinde meydana geldiğini, ancak bu fayın batı ucunda ara sıra küçük sarsıntıların olduğunu ve bu depremin de muhtemelen onlardan biri olduğunu ifade etti.
12 Ekim 2023

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremlerin 'takdiri ilahi' olarak görülmemesi gerektiğini, Türkiye'nin de Japonya ve Amerika gibi ülkelerdeki gibi deprem yönetimi konusunda başarılı olabileceğini ifade etti. Kahramanmaraş'taki çifte depremin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ercan, İstanbul'un kentsel dönüşüm projelerinin finansal sorunlar nedeniyle gerçekleştirilemediğini ve yapısal dönüşümün sadece varlıklı kişiler tarafından yapılabildiğini belirtti. Ercan, depremde yıkılan yapıların çoğunun yapısal sorunlardan kaynaklandığını ve bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgeleri için deprem riskine dikkat çekerek, yeterli hazırlık yapılmaması durumunda yaşanacak ekonomik ve can kayıplarının maliyetinin çok daha yüksek olacağını belirtti. Görür, deprem riski taşıyan bölgeler olarak Marmara, Erzincan, Bingöl-Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir-Antalya arası kıyı bölgeleri ve İstanbul'un Avrupa yakasını sıraladı. Ayrıca, sanayi yerleşimlerinin deprem riskine karşı Marmara dışına taşınması gerektiğini ve TÜSİAD ile ticaret odalarının depreme hazırlık konusunda yetersiz olduğunu ifade etti.
28 Mart 2023

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi uzmanları, İstanbul'da önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bölgedeki son büyük depremin 1766'da meydana geldiğini ve Kuzey Anadolu fay hattında şu anda dört metreye varan bir hareket açığı olduğunu ifade eden uzmanlar, birikmiş gerginliğin boşalmasının ağır sonuçları olabileceğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'un doğrudan bir fay hattının üstünde bulunduğu ve zeminin birçok bölgede sağlam olmadığına dikkat çekildi.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İç Anadolu bölgesinde yakın gelecekte benzer büyüklükte depremler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. GFZ yetkilisi Prof. Marco Bohnhoff, afet bölgelerindeki 'platolardaki stresin yeniden dağılımı' nedeniyle yeni depremlerin olabileceğini belirtti. Bohnhoff, İstanbul'daki bir depremi etkileme ihtimalinin zayıf olduğunu ve mevcut erken uyarı sistemlerinin bu tür büyük depremlerde yeterince etkili olamayacağını ifade etti.
8 Şubat 2023

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Doğu Anadolu Kırık Kuşağı'nın Türkoğlu kolu üzerinde bir kırılma meydana geldiğini ve bu durumun Osmaniye, Adana ve Hatay'ı yüksek riskli bölge olarak etkilediğini belirtti. Ercan, bu bölgelerde orta büyüklükte bir deprem beklenebileceğini ifade etti ancak büyük bir deprem için henüz erken olduğunu vurguladı.
6 Şubat 2023

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Fox TV'de yaptığı açıklamada, İstanbul'da beklenen büyük depremin beş altı yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 60-70 arasında olduğunu ifade etti. 1999'dan bu yana geçen süre ve bilimsel çalışmalar ışığında, orta Marmara fayının kırılma olasılığının arttığını vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da daha önce yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin şehrin altyapısındaki zayıflıkları gözler önüne serdiğini ve bu durumun ciddi bir hazırlık gerektirdiğini belirtti.
10 Şubat 2023

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da bir yıl içinde 7'den büyük iki deprem meydana gelebileceğini ifade etti. Ersoy, Marmara Denizi'nde iki gerilimin olduğu alanın birleşeceğini ve büyük bir deprem oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olabileceğini, çünkü İstanbul'un kıtalar arası bir köprü olduğunu söyledi. Ersoy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın genel olarak Türkiye'nin en sağlam yeri olduğunu, ancak bu durumun yapıların durumuna bağlı olabileceğini belirtti.
24 Eylül 2023

Erzurum'un Aziziye ilçesinde 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerin 7,04 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Aynı gün Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 4,2 ve Adana'da 4,0 büyüklüğünde iki ayrı deprem daha yaşandı.
11 Haziran 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da beklenen depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği hakkında dört farklı senaryo paylaştı. Senaryolara göre, sadece Adalar fayı kırılırsa 6,9 büyüklüğünde, Orta Marmara Fayı kırılırsa 7,2 büyüklüğünde, Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa 7,5 büyüklüğünde, tüm faylar birlikte kırılırsa 7,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Tüysüz, depremin etkisinin yeri ve büyüklüğüyle ilgili olduğunu belirtti ve bu bilgilerin net olarak bilinmesinin zor olduğunu, bu yüzden senaryoların hazırlandığını ifade etti.
20 Ağustos 2023

2024 yılının ilk günlerinde Japonya, 7.6 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı ve ardından bir yolcu uçağı, depreme yardım götüren sahil güvenlik uçağına çarptı. Depremde on binlerce ev yıkıldı ve 70'ten fazla kişi hayatını kaybetti. Japonya'nın deprem yönetimi ve afetlere hazırlık konusundaki ciddi yatırımları, Türkiye'nin geçmişte yaşadığı depremlerle karşılaştırılarak ele alındı. Türkiye'nin depreme dayanıklı binalar yapma konusundaki yetersizlikleri ve afet yönetimindeki eksiklikler eleştirildi. Japonya'nın afet yönetimi ve vatandaşlarının bilinç düzeyi örnek gösterilerek, Türkiye'nin de bu konuda ders alması gerektiği vurgulandı.
7 Ocak 2024

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da 2030'a kadar yüzde 64 olasılıkla 7'nin üzerinde bir deprem beklendiğini belirtti. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi içerisinde geçen bir kolunun bu depremi üreteceğini ifade etti. Diğer uzmanlar da İstanbul depreminin yakın olduğunu ve büyük bir depremin gecikmiş durumda olduğunu vurguladılar. Alman uzmanlar, fay hattı boyunca depremlerin doğudan batıya doğru İstanbul'a yaklaştığını gözlemlediklerini belirtti.
22 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin İzmir'deki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de deprem konusunun tabu gibi görülerek yeterince konuşulmadığını ve deprem sonrası müdahale yerine deprem öncesi zarar azaltma stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Görür, yurt dışında büyük depremlerde az sayıda ölüm yaşanırken, Türkiye'deki son depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve deprem dirençli yerleşim yerleri ve kentler inşa edilmesinin önemini vurguladı.
22 Şubat 2023

Elazığ'ın Palu ilçesinde meydana gelen ardışık depremler sonrası yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgede büyük bir deprem beklentisi içinde olmadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Kahramanmaraş'taki büyük depremlerin ardından Malatya, Ovacık, Nazimiye-Karakoçan ve ilişkili fayların yüklendiğini ve bu faylarda küçük çaplı sarsıntıların olabileceğini ifade etti. Görür, daha önce kırılan faylar nedeniyle Elazığ'da büyük depremler beklemediğini ve Elazığ'ın bundan sonra çevre illerdeki depremleri hissedeceğini söyledi.
20 Şubat 2023

Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası enerjinin boşaldığını ve bu faylar üzerinde birkaç yüzyıl rahat olunabileceğini belirtti. Le Pichon, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük deprem için ise tek bir deprem olacağını ve 7,6'dan büyük olacağını öngördüğünü ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da beklenen tsunaminin çok büyük olmayacağını ancak hasar yaratabileceğini söyledi.
19 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl-Karlıova arasında ve Maraş fayı nedeniyle Hatay ve Adana havzasında deprem riskine dikkat çekti. 1766'dan beri bölgede büyük bir deprem olmadığını belirterek, bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da beklenen depremle ilgili endişelerini yineleyerek, bilimsel araştırmaların İstanbul'da zamanın yaklaştığını gösterdiğini ve 30 yıl içinde beklenen depremin 23 yılının geçtiğini ifade etti. Görür, İstanbul'da beklenen maksimum 7,5 büyüklüğündeki depremin, Maraş'taki depremlerden daha küçük olmasına rağmen, potansiyel hasarın daha fazla olabileceğini belirtti.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim