İzmir'de 2020 yılında yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar, kenti bekleyen büyük deprem riskine dikkat çekti. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Reyhan Peştemalcı, İzmir'in tarih boyunca riskli bir deprem bölgesi olduğunu ve özellikle Tuzla fayının 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Peştemalcı, deprem riskinin öngörülmesi için yerel yönetim ve hükümetten destek istedi. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ise İzmir'deki riskli yapı stokunun fazlalığına dikkat çekerek, deprem konusunda siyasilerin işbirliğinin önemini vurguladı.
31 Ekim 2024

Ege Denizi, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 19 Nisan 2024 tarihinde saat 11.02'de 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, bölgedeki vatandaşlar tarafından hissedildi ancak ilk belirlemelere göre herhangi bir hasar veya yaralanma raporu bulunmamaktadır. Yetkililer, vatandaşları olası artçı sarsıntılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
19 Nisan 2024

Deprem bilimci Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de yakın gelecekte bir deprem olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Sözbilir ve ekibi, 2020'deki depremden etkilenen Tuzla fayını inceledi ve bu fayın Sisam fayıyla bağlantılı olduğunu tespit etti. Tuzla fayının yaklaşık iki bin yılda bir deprem ürettiğini ve son depreminin MS 178'de gerçekleştiğini ifade eden Sözbilir, fayın yakın gelecekte kırılabileceğini söyledi. Ayrıca, İzmir'deki diğer fayların da 6,5'in üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
24 Ekim 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Suriye'de meydana gelen ve Türkiye'de beş ilde hissedilen 5,2 büyüklüğündeki depremi endişe verici bulmadığını belirtti. Depremin Hatay'daki Ölü Deniz Fayının devamı üzerinde ve Hama yakınlarında gerçekleştiğini ifade eden Görür, jeologların bu depremi beklediklerini ve Türkiye'de afete varabilecek bir hareket beklemediklerini söyledi. Görür, vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.
13 Ağustos 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, İstanbul'daki yapı stokunun 7 veya 7,5 üzerindeki depremlere hazır olmadığını belirtti. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde düzenlenen 'Deprem ve Farkındalık Zirvesi'nde konuşan Çelik, Türkiye'nin deprem konusunda çevresindeki ülkelere göre daha şanssız olduğunu ifade etti. Marmara Bölgesi'nde beklenen depreme dikkat çeken Çelik, Türkiye'deki yapı teknolojilerinin benzer olduğunu ve birçok şehirde yapıların depreme hazır olmadığını vurguladı.
22 Ekim 2024

Türkiye'de 2024 yılının ilk altı ayında toplam 17 bin 343 deprem meydana geldi. Bu depremlerden 94'ü 4,0-4,9 büyüklüğünde, beşi ise 5,0-5,9 büyüklüğünde oldu. En büyük deprem 18 Nisan'da Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde gerçekleşti ve bu depremde beş kişi yaralandı, 20 ev ve iki minare yıkıldı. Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'nin yüksek deprem aktivitesine sahip olduğunu ve mevcut afet yönetimi yasalarının güncellenmesi gerektiğini belirtti.
14 Temmuz 2024

İstanbul'da beklenen büyük depremin sadece kenti değil, Türkiye ekonomisini de ciddi şekilde etkileyeceği belirtiliyor. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi tesislerinin depreme hazırlıklı olmadığını vurguluyor ve bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini ifade ediyor. İstanbul Planlama Ajansı'nın envanterine göre, ticari ve sanayi alanlarının büyük bir kısmı en yüksek deprem riskine sahip bölgelerde yer alıyor. Bu durum, olası bir depremin Türkiye'nin ekonomik geleceğini tehlikeye atabileceği anlamına geliyor.
5 Temmuz 2024

Japonya Meteoroloji Ajansı, Hyuga-nada Denizi açıklarında 7,1 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Deprem, yerel saat ile 16.52'de gerçekleşti ve Miyazaki ile Kochi eyaletleri için tsunami uyarısı yapıldı. Depremin merkez üssü Hyuga-nada Denizi açıkları olarak belirlendi. Olay, bölgedeki yerleşim yerlerinde paniğe yol açtı.
8 Ağustos 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Sivas'ta meydana gelen 4,7 ve 4,2 büyüklüğündeki depremler sonrası, Merkez Anadolu Fay Zonu'nun büyük bir deprem üretebileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu fay zonunun Erzincan'dan Mersin'e kadar uzandığını ve Kayseri'den geçtiğini belirten Görür, Ecemiş Fayı olarak da bilinen bu bölgenin oligosenden beri aktif olduğunu ifade etti. Görür'ün açıklamaları, bölgedeki deprem riskine dikkat çekiyor.
17 Ekim 2024

AFAD Başkanı Okay Memiş, olası İstanbul depremine yönelik hazırlıkların tamamlandığını ve tüm müdahale planlarının hazır olduğunu açıkladı. Memiş, Türkiye'nin dünyada en fazla arama kurtarma personeline sahip ülke olduğunu ve bu potansiyelin daha etkin kullanılmaya başlandığını belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve risk azaltma çalışmalarının önemine vurgu yaparak, vatandaşları daha güvenli evlerde yaşamaya davet etti.
16 Ağustos 2024

Adana'nın Kozan ilçesinde sabah saatlerinde 4,6, 4,5 ve 4 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremleri değerlendirerek bölgedeki hareketliliğin bir yıl sürebileceğini belirtti. Tüysüz, 6 Şubat 2023'te meydana gelen büyük depremleri hatırlatarak, bugünkü depremlerin bu büyük depremlerin artçısı olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Ayrıca, bölgede bu şiddetin üstünde bir deprem beklemediğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin endişe verici olmadığını belirtti. Depremin Tekirdağ Fay Zonu'nda gerçekleştiğini ve bu bölgede zaman zaman benzer büyüklükte depremlerin yaşandığını ifade etti. Görür, bu tür depremlerin gaz çıkışlarına bağlı olarak meydana geldiğini ve bu nedenle büyük bir endişe yaratmadığını vurguladı.
19 Temmuz 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu ve yapılaşmada bu riskin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Görür, Kütahya'nın geçmişte büyük depremler yaşadığını ve bölgede diri fayların yoğunlaştığını belirtti. Ayrıca, kentin sıvılaşmış riskli bir zemine sahip olduğunu ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılması gerektiğini ifade etti. Görür, Kütahya'daki yapılaşmanın yanlış olduğunu ve yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetilmesi gerektiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nın batısında 5,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Atina Jeodinamik Enstitüsü, depremin yerin 18 kilometre derinliğinde olduğunu açıkladı. Deprem, yerel saatle 09:12'de (TSİ 10:12) kaydedildi ve ilk belirlemelere göre herhangi bir hasar bildirimi yapılmadı.
29 Mart 2024

Tayvan'da meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, son 25 yılda adada yaşanan en şiddetli sarsıntı olarak kaydedildi. Deprem sonucunda dört kişi öldü, en az 50 kişi yaralandı. Depremin yol açtığı hasar arasında yıkılan binalar, elektrik kesintileri ve toprak kaymaları bulunuyor. Japonya Meteoroloji Ajansı ve ada yetkilileri, depremin büyüklüğü ve ardından gelen artçı sarsıntılar hakkında bilgi verdi.
3 Nisan 2024

Japonya'nın Noto Yarımadası'nda yapılan bir araştırma, yoğun kar ve yağmurun yer altı basıncını artırarak bazı depremlerin oluşumuna katkıda bulunabileceğini ortaya koydu. Araştırma, son 11 yıl içindeki depremleri inceleyerek, 2020'den itibaren mevsimsel yağışların sismik hareketlerle eş zamanlı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, yağışların yer altındaki gözenek sıvısı basıncını artırarak sismik dalgaların hareketini yavaşlattığını, buharlaşma veya yüzey akışı ile basıncın azalması sonucu ise dalgaların hızlandığını belirtti.
13 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde etkili olan yangınlar için uluslararası yardım çağrısına gerek olmadığını belirtti. Yumaklı, 69 yangının kontrol altına alındığını ve altı yangına müdahalenin sürdüğünü açıkladı. İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar bölgesinde devam eden yangının şehri tedirgin edecek bir durum yaratmadığını ifade etti. Ayrıca, İzmir Ödemiş ve Aydın Didim’deki yangınların kontrol altına alındığını, Bolu Göynük’teki yangının ise etkisinin azaldığını duyurdu.
17 Ağustos 2024

Japonya'da şiddetli yağmurun sele yol açacağı tahmini nedeniyle dört şehirde yaklaşık 50 bin kişiye toplu tahliye emri verildi. Ülkede 12 nehir taştı ve bazı sokaklar su altında kaldı. İşikava eyaletinde bir kişi hayatını kaybetti ve yedi kişiden haber alınamıyor. Japonya Meteoroloji Ajansı, bazı bölgeler için en yüksek seviyede acil durum uyarısında bulundu.
23 Eylül 2024

Japonya'da meteoroloji uzmanlarının şiddetli yağmurun sele yol açacağı tahmini nedeniyle dört şehirde yaklaşık 50 bin kişiye toplu tahliye emri verildi. Yağışlar nedeniyle 12 nehir taştı ve bazı sokaklar su altında kaldı. İşikava eyaletinde bir kişi hayatını kaybetti ve yedi kişiden haber alınamıyor. Japonya Meteoroloji Ajansı, bazı bölgeler için en yüksek seviyede acil durum uyarısında bulundu.
23 Eylül 2024
İşaretlediklerim